İzmir'de meydana gelen deprem, Seferihisar'ın yanı sıra kent merkezi ve çevre ilçelerde yoğun olarak hissedildi. İzmir'de bazı binaların yıkıldı, çok sayıda binada da hasar oluştu. Deprem İzmir'in yanı sıra Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Uşak, Kütahya, Bursa, Yalova, Tekirdağ ve Edirne'de de hissedildi. AFAD depremin büyüklüğünü 6.6, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü 6.8 olarak açıkladı. AFAD'ın yaptığı son dakika açıklamasına göre 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrasında, büyüklüğü 4'ün üzerinde 24 sarsıntıyla birlikte toplam 244 artçı sarsıntı kaydedildi.

20 KİŞİ ÖLDÜ, 786 KİŞİ YARALANDI

Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi'nden alınan ilk bilgilere göre, 1'i boğularak olmak üzere, 20 vatandaşın hayatını kaybettiği, İzmir'de 725, Manisa'da 5, Balıkesir'de 2 ve Aydın'da 54 olmak üzere 786 kişinin yaralandığı bildirildi. İzmir'de yıkılan ve hasar gören 4 binada çalışmalar tamamlanırken 13 binada arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü aktarıldı.

Açıklamada, acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla bölgeye çadır, battaniye, yatak, yastık ve çarşaf seti sevk edildiği, Türk Kızılay tarafından ise 54 personel, 22 gönüllü, 17 araç, 10 bin 282 ikram malzemesi ve 25 bin 500 kişiye hizmet verebilecek mobil mutfak ve ekipmanlarının gönderildiği kaydedildi.

13 BİNA ARAMA-KURTARMA SÜRÜYOR

İzmir'de yıkılan ve hasar gören 4 bina tamamlanırken 13 binada arama kurtarma çalışmalarını yürütmek üzere AFAD, JAK, STK'lar ve belediyelerden 3.052 arama kurtarma personeli, 20 arama kurtarma köpeği ile 431 araç görevlendirildi.

ARTÇI DEPREMLER SÜRÜYOR

AFAD Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Seferihisar açıkları Ege Denizi'nde 14.51'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından, büyüklüğü 4'ün üzerinde 24 sarsıntıyla birlikte toplam 244 artçı sarsıntı kaydedildi.

İZMİR'E GİRİŞLER DURDURULDU

İzmir'in Seferihisar ilçesinde meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından İzmir Valiliği, trafik yoğunluğunu önlemek amacıyla kente girişleri bir sonraki duyuruya kadar kapattı. Valilik'ten yapılan açıklamada, İzmir-İstanbul otoyolunda çıkışlar İzmir yönünde Saruhanlı veya Turgutlu'dan verildiği belirtildi.

İZMİR'E 5 MİLYON LİRA YARDIM GÖNDERİLDİ

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Depremden sonra evler terk edilirken, ortamda herhangi bir doğalgaz kokusu olmaması halinde, doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır. Depremden etkilenen tüm illerde alan tarama çalışmaları devam ediyor. TSK tarafından havadan tarama çalışmaları yürütülüyor. İzmir, Muğla ve Aydın'da 115 sahada enerji ve 10 sahada servis kesintisi bulunmakta olup kesintilerin giderilmesi için ekipler çalışmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Ayrıca AFAD, bölgede yürütülen çalışmalarda kullanılmak üzere 5 milyon lira acil yardım ödeneği gönderildiğini açıkladı.

ALARM DURUMUNA GEÇİLDİ

Depremle birlikte vatandaşlar yakınlarına bilgi vermek isteyince, operatörlerde yoğunluk oluştu. Hastaneler, itfaiye, polis ve sağlık ekipleri, alarm durumuna geçti.

TUNÇ SOYER: 20'YE YAKIN BİNADA YIKIM HABERİ ALDIK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 6.6 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından 20'ye yakın binada yıkım haberi aldıklarını bildirdi.

İZMİRLİLERE ARACINIZI KULLANMAYIN ÇAĞRISI

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, "Lütfen deprem bölgelerinde trafik yoğunluğu oluşturmayın" çağrısında bulundu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise deprem bölgesindeki vatandaşlara uyarıda bulunarak ''Ekiplerimiz deprem bölgesine ulaşması için trafik tıkanıklığının yaşanmaması gerekiyor'' dedi.

AFAD'DAN ÖNEMLİ UYARI

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşım ile deprem sonrası bölgede olan vatandaşları uyardı. Paylaşımda, ''İzmir açıklarında meydana gelen deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir.'' ifadelerine yer verildi.

İNTERNET ÜZERİNDEN İLETİŞİM

AFAD tarafından yapılan bir başka uyarıda, depremlerde ve acil durumlarda iletişimin kesilmemesi için internet tabanlı haberleşme uygulamalarının kullanılması ve SMS ile iletişim kurulması gerektiği belirtildi.

İZMİR'DE DENİZ SEVİYESİ YÜKSELDİ

Merkez üssü Ege Denizi'nin Seferihisar açıklarında meydana gelen depremin ardından İzmir'in Seferihisar ilçesinde depremin etkisiyle deniz seviyesi yükselmesi sonucu bazı cadde ve sokaklar su altında kaldı.

KÖŞGER: SEFERİHİSAR'DA KISMİ BİR TSUNAMİ OLDU

Vali Köşger, "İlçelerimizden sıkıntı intikal etmedi, Seferihisar'da kısmi bir tsunami oldu. Orada bir vatandaşımızın yaralandığı bilgisi var. Şu ana kadar tespitlerimiz 4 binanın tam olarak yıkılmış olduğu. 10'un üzerinde de yan yatmış bina var. Çok hasarlı binalar da var" ifadelerini kullandı.