Zonguldak'ta 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri başladı. Valilik önünde ilk olarak çelenk koyma töreni yapıldı. Zonguldak Liman Başkanlığı tarafından Atatürk Anıtı'na konulan çelengin arkasından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.
Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ile ilgili "Denizlerine sahip çıkan geleceğine de sahip çıkar" dedi.

Valilik önünde yapılan törene; Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, daire müdürleri ve Liman Başkanlığı personeli katıldı.

Zonguldak Liman Başkanı Erol Ekmekçi yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Bu topraklarda verdiğimiz bağımsızlık mücadelesinde elde ettiğimiz zaferler, sadece anadolu coğrafyası ile sınırlı kalmamış, denizlerde de makes bulmuş ve Türkiye Karasuları ve Limanları arasında Deniz Taşımacılığı ve Ticaret yapmamızın önü açılmıştır. Milli mücadele ile denizlerde be büyük bir başarı kazanmış olduğumuz tarihi bir hahikat olup bu hakikatin vesikası da 1926 tarihinde kabul edilen kabotaj kanunudur. Yabancı devletlerin Türk deniz ticaretindeki hakimiyetini sona erdiren, ülkemiz kıyılarında ve limanlarında her türlü denizcilik faaliyetlerini Türk bayrağı taşıyan gemilerle yapılmasını şart koşan Kabotaj Kanunun Kabul edilişinin 95. yıldönümünü kutluyoruz. Bu vesile ile Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde bu toprakların vatan olmasında nice fedakarlıklar gösteren tüm gazi ve şehitlerimizin aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyor, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutlarım."

Tören sonrası Denizcilik Başkanı Erol Ekmekçi ve Gemi Sicil Müdürü Serpil Solak, Vali Mustafa Tutulmaz'ı makamında ziyaret ederek denizciliği simgeleyen bir plaket ve çiçek takdim ettiler.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz günün anlam ve önemi ile ilgili "Son dönemlerde mavi vatan kavramı ile kabotaj bayramı daha bir anlamlı oluyor. Denizlere hakim olan geleceklerine de hakim olurlar. Doğalgazlı çıkarabiliyor olmamız, kendi ilimiz sınırları içerisinde çıkaracak olmamız bizim açımızdan önemli. Bu alanda karada olduğu gibi denizde de çıkanları koruyan bir ülke olmak zorundayız. Bunuda şu an yapıyoruz bu ülke böyle daha güçlü olacak ve güçlü oldukça da bu bayramların anlamı daha iyi anlaşılacak" konuşmasını yaptı.