Maden Şehidi Ailelerinin istihdam hakkında yapılan tarih sınırlandırmasının kaldırılması ile ilgili önerge TBMM'de ret edildi.

Önerge mecliste görüşülmeden önce Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, "Hangisi daha acıdır değerli milletvekilleri, soruyorum. Hangisi daha acıdır? Babasız büyüyen bir çocuk olmak mı yoksa çocuğu hayatta çaresiz kalan bir maden şehidi olmak mı? Onların ailelerine, çocuklarına sahip çıkmak hepimizin görevi değil mi? Bir çocuğun gözlerinin içine bakıp senin baban şu yıllar arasında ölmedi, o yüzden sen bizi ilgilendirmiyorsun diyebilecek vicdansızlar var mı bu Mecliste? Birazdan oylamada bunu da göreceğiz" açıklamasını yaptı.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, Milletvekili Yavuzyılmaz'ın verdiği önergenin samimi olmadığını ve içinin boş olduğunu ifade etti. Yavuzyılmaz'ın Zonguldak Milletvekili olarak nezaketen kendileriyle görüşmediğini belirterek "Maksat 'Biz bunu gündeme getirdik ama iktidar kabul etmedi' gibi algı yaratmaktır" dedi.

"BIRAKIN İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİNİ, KENDİ GURUPLARI BİLE DOĞRU DÜRÜST YOKTU"

AK Parti Milletvekili Hamdi Uçar, Pusula'nın sorularını şöyle yanıtladı; "Maden şehitlerimiz ya da diğer şehitlerimizle ilgili onların haklarını, hukuklarını koruyan düzenleyen AK Partidir. Özellikle Soma'da ki kazadan sonra maden şehitlerine statü kazandırılması ve bir takım haklarının verilmesi konusunda çalışmalar yapıldı. Netice itibariyle Zonguldak'ta ki madencilerimizin de 2003 ve 2014 yılları arasındaki madencilerimize bir takım haklar verildi. Buna bağlı olarak muhalefet milletvekili geçmişe dönük maden şehitlerimizin bu haklardan faydalanmasıyla ilgili bir önerge vermişti. Ama bu arkadaşımız Zonguldak milletvekilimiz olmasına rağmen iktidar milletvekilleri ile irtibata geçmedi. Kendi düşünceleri içerisinde sonuca ulaşamayacağı bir önerge verdi. Haliyle Cumhuriyet Halk Partisi gurubunun da çoğunluğunun olmadığı bir ortamda bu konuyu gündeme getirdi, bırakın iktidar partisi ile paylaşmayı. Bu yüzden bu önergenin çok samimi ve içinin dolu olmadığını söyleyemem. O yüzden Erdek'te ki şehitlerimizin bir takım haklardan faydalanması konusunda duyarlılığımızı gösterdik. Bu talep sürecin politize etmekten öteye gitmeyen bir süreç olduğunu düşünüyorum."

"DAHA GERÇEKÇİ BİR ÇALIŞMA YAPILMASI LAZIM"

"Bu konunun muhatapları enerji bakanlığı, maliye bakanlığı gibi bakanlıklar bir araya gelir, bununla ilgili sayı nedir, kaç kişi bundan faydalanır, somut gerçekçi rakam nedir bunların böyle değerlendirilmesi lazım. Yoksa sanal, gerçekçi olmayan açıklamalarla kamuoyunun kafasını da karıştırmanın doğru olmadığını düşünüyorum. O yüzden üzerinde bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bunda sınırlama 1993 yılını baz alırsanız 1983 yılı da gündeme gelir. O yüzden daha gerçekçi bir çalışma yapılması lazım. Muhalefet partisinin dün gündeme getirdiği konu, bu konuyla ilgili muhataplarla görüşülmeden gündeme getirilmiş bir konudur. Biz iktidar partisi olarak maden şehitlerimizin ve bütün şehitlerimizin haklarını hukuklarını koruma adına bir sürü yönetmelik ve kanunlar çıkardık."

"FİKİRLERİNİZİ PAYLAŞMADAN BU KONUYU GÜNDEME GETİRİRSENİZ SÜRECİ POLİTİZE ETMİŞ OLURSUNUZ"

"Nezaketen de olsa böyle bir konuyu gündeme getirdiğinizde il milletvekili arkadaşlarla görüşürsünüz, 'Böyle bir konuyu gündeme getireceğiz, içeriği budur, talebimiz de budur, bunu gündemde tutalım' dersiniz. Ama siz sadece kendi düşünceleriniz ve fikirlerinizle bir şey paylaşmadan gündeme getirirseniz süreci politize etmiş olursunuz. Bizimle görüşseydi meclisten geçer miydi? Elbette bunu ifade ettiğim gibi kurumlarla görüşülmesi lazım, değerlendirilmesi lazım. Hadi muhalefet önerge verdi, bunu pat diye kabul edelim gibi bir şey mümkün değil. Bunu kamuoyu da biliyor. 'Biz bunu gündeme getirdik ama iktidar kabul etmedi' gibi algı yaratmaktır."