Zonguldak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Kilimli Gençlik Merkezi ilçedeki gençlere "Sağlıklı Yaşam ve Spor Atölyesi" projesi kapsamında Curling sporunun tarihçesi, teknikleri ve detayları hakkında eğitim verdi. Hem eğitim alan, hem de eğlenen gençler Kilimli Gençlik Merkezi yönetimimi ve gönüllü üyelerine teşekkür etti.

Kilimli Gençlik Merkezi'nden yapılan açıklama şöyle: "İlçe Gençliğimiz, Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüzün katkılarıyla yeni spor dallarıyla tanışma imkanı buluyor. Son yıllarda dünyada popüleritesi artan Curling oyunu artık Gençlik Merkezlerinde.

Farklı spor dallarını öğrenmek, eğlenceli ve kaliteli vakit geçirmek istiyorsanız ikinci eviniz Gençlik Merkezlerimize bekleniyorsunuz.

O zaman Curling Sporunu Tanıyalım.

Curling (Körling) Nedir? Nasıl Oynanır?

Curling, ya da Türkçe adıyla körling, çoğumuzun sadece kış olimpiyat oyunları sırasında denk geldiği bir spor olsa da aslında dünya genelinde küçümsenemeyecek bir kitleye sahip. Buz üstünde satranç olarak da adlandırılan curling, hem yetenek hem de biraz şans gerektiren bir spor.

Curling kuralları ve teknikleri, Curling, dörder kişilik iki takım arasında oynanan bir spor.

Amaç, en fazla sayıda granit taşı buz pistin diğer tarafında bulunan ve "ev" diye tabir edilen dairesel alanın merkezine doğru atmaktır. Takımda her oyuncunun iki atış hakkı vardır. Takım kaptanı son iki atışı yapar ama öncesinde takım arkadaşlarının atışlarını evin arkasından yönlendirir.

Sporcu atışını yaptıktan sonra da diğer iki takım arkadaşı süpürgeleriyle taşın önündeki buzu süpürerek taşın hızlanmasını veya yön değiştirmesini sağlamaya çalışır.

End adı verilen 10 oyun üzerinden oynanan curling maçlarında her end'de bir takım son taşı atma hakkına sahip olur.

Son atıştan ardından da evin merkezine hangi takımın taşı yakınsa o sayıyı alır. Bir takımın birden fazla sayıda taşı merkeze diğer takımın taşlarından daha yakınsa o kadar sayı alma şansı vardır.

Bu nedenle son taşı atma ya da curling deyimiyle çekiç hakkı oyunun en önemli detaylarından biridir.

Curling ekipmanları Curling'in ana ekipmanı tabii ki taşlar.

Bu granit taşların ağırlığı 19,96 kg'dır. Üzerlerindeki tutma kolu da taşların atış esnasında yönlendirilmesini kolaylaştıracak şekilde özel olarak üretilir.

Taşların hızını ve yönünü belirlemek için de süpürgeler kullanılır. Önceleri ev tipi süpürgelerin bile kullanıldığı bu iş için de artık özel yapım curling süpürgeleri kullanılmakta.

Bir diğer önemli ekipman da ayakkabılar. Sporcuların giydiği ayakkabıların çıkarılabilir kaygan yüzeyli tabanları vardır.

Bu kaygan tabanlar sayesinde atışını yapan sporcu buz üstünde daha rahat hareket edebilir.

Curling'in tarihçesi: Curling oyunun tarihi 1500'lü yıllara kadar dayanıyor. O yıllarda İskoçya'da ortaya çıkan oyun,1924 yılında ilk kez Kış Olimpiyat Oyunları'nda yer aldı.

Ancak düzenli olarak olimpiyat oyunlarının programına yer alması 1998 Kış Olimpiyat Oyunları ile oldu.

Curling sporu ile ilgili terimler:

End: Maçta bir oyuna verilen isim.

Ev (home): Taşın hedeflendiği merkez.

Curling taşı: 19,96 kg ağırlığındaki granit taş.

Curling süpürgesi: Taşı yönlendirmeye yarayan özel tabanlı süpürge

Çekiç hakkı: End'de son atışı yapma hakkı"