Kömür analiz sonuçlarının uygun çıkmadığı bir işletme olduğu belirtilirken işletme ile ilgili idari işlemlerin başlatıldığı belirtildi.

Çevre Müdürü Şenol Ayyıldız'ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:
"Yerel basın haberinde belirtilen konu özelinde Aralık ayı içerisinde İl Müdürlüğümüz personelleri tarafından kömür üretimi, dağıtımı ve satışı yapılan işletmelerde denetimler başlatılmış olup 9 adet işletmeden kömür numunesi alınmıştır. Söz konusu numuneler Bakanlığımız tarafından yeterlik verilmiş laboratuvarlara analiz için gönderilmiştir. İlgili laboratuvarlar tarafından iletilen analiz raporları değerlendirilmiş olup kömür analiz sonuçları uygun çıkmayan bir adet işletme ile ilgili olarak idari işlemler İl Müdürlüğümüz nezdinde sürdürülmektedir
İl Müdürlüğümüz tarafından, İlimize kullanılan katı yakıtlara ilişkin iş ve işlemler ilgili mevzuatlar çerçevesinde yürütülmekte olup ısınma amaçlı kullanılan ithal ve yerli kömürler için Uygunluk Belgesi, Uygunluk İzin Belgesi ve Satış İzin Belgesi düzenlenmektedir. Bu işlemler sırasında ithal edilen kömürlerden gümrük noktasından, yerli kömürlerden ise üretildikleri ocak sahalarından numune alınarak, Bakanlığımızın yeterlik verdiği laboratuvarlara gönderilerek analizleri yaptırılmakta ve analizleri uygun çıkan katı yakıtlara ilişkin ilgili belgeler düzenlenmektedir.
Sanayi amaçlı kullanılan yerli kömürler için ilgili mevzuatlar kapsamında yakıt kalitesine yönelik herhangi bir sınır değer bulunmamaktadır. İlimizde bu tür yakıtları kullanan sanayi tesisleri Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği kapsamında İl Müdürlüğümüzce denetlenmekte ve işlemleri gerçekleştirilmektedir. Sanayi amaçlı kullanılan ithal katı yakıtlar için ise gümrük noktalarından ve izinli sahalardan numune alınarak analize gönderilmekte ve sonuçların uygun çıkması durumunda uygunluk belgesi düzenlenmektedir.
İlimiz, Kilimli İlçesinde Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş. ve Çates Elektrik Üretim A.Ş. tarafından faaliyetleri sürdürülen termik santrallerde bulunan 7 adet emisyon kaynağı bacada online olarak anlık izlemeler İl Müdürlüğümüzce titizlikle sürdürülmektedir. Yapılan izleme çalışmaları sonucunda bahsi geçen firmalara Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde belirtilen sınır değerleri sağlamamalarından dolayı son olarak Ekim ayı içerisinde 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri uyarınca idari yaptırım kararları uygulanmıştır. Bundan sonraki süreçte de İlimizde bulunan sanayi tesislerinde İl Müdürlüğümüz tarafından denetimler ilgili mevzuatlar kapsamında sıklıkla ve titizlikle sürdürülecektir.
Isınma amaçlı kömür üretimi, dağıtımı ve satışı yapılan işletmelere de İl Müdürlüğümüz tarafından gerek rutin olarak gerekse şikayet başvurularına istinaden denetimler geçekleştirilmektedir. Söz konusu denetimler sonucunda da 2021 yılı içerisinde kömür satışı, depolaması ya da dağıtımı yapan 4 adet işletmeye mevzuatlara faaliyet göstermesinden dolayı İl Müdürlüğümüz tarafından idari yaptırım kararları uygulanmıştır. Ayrıca 2 adet işletmeye de faaliyet durdurma yaptırımı uygulanmıştır.
Yerel basın haberinde belirtilen konu özelinde Aralık ayı içerisinde İl Müdürlüğümüz personelleri tarafından kömür üretimi, dağıtımı ve satışı yapılan işletmelerde denetimler başlatılmış olup 9 adet işletmeden kömür numunesi alınmıştır. Söz konusu numuneler Bakanlığımız tarafından yeterlik verilmiş laboratuvarlara analiz için gönderilmiştir. İlgili laboratuvarlar tarafından iletilen analiz raporları değerlendirilmiş olup kömür analiz sonuçları uygun çıkmayan bir adet işletme ile ilgili olarak idari işlemler İl Müdürlüğümüz nezdinde sürdürülmektedir."