Zonguldak'ın birçok noktasına gelişi güzel şekilde dökülen hafriyat atıkları, şehrin başlıca çevre sorunları arasında yer almaya devam ederken, Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak'ın hafriyat kirliliği sorununu çözmekte kararlı görünüyor.

Halihazırda hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntı atıkları için düzenli bir depolama tesisine sahip olmayan kentin, adeta bir kangrene dönüşen sorununu defalarca gündeme taşıyan Milletvekilinin, Meclise sunduğu son önergesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını harekete geçirdi.

Yavuzyılmaz, önergesinde belediyelerin kurması gereken söz konusu tesislerle ilgili olarak Çevre Bakanlığına da önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü hatırlatırken, Bakanlık, hafriyat depolama tesisi kurulması için Zonguldak Belediyesi başta olmak üzere, Zonguldak il genelindeki bütün ilçe ve belde belediyeleri, 13.09.2021 tarihi itibariyle uyardığını aktardı.

Bakan Murat Kurum imzasını taşıyan yazıda, söz konusu çalışmaların Zonguldak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından takip edildiğinin altını çizerken, Milletvekilinin sorusu üzerine, Çevre Kanunu kapsamında 2020 ve 2021 yılları içinde kesilen cezaların bilgisinin de paylaşıldığı yanıtlarda, şu açıklamalar yer aldı:

'Hafriyat depolama tesisinin kurulması ve yaptırımlar için bildirimleri yaptık'

"Konuya ilişkin Zonguldak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz tarafından 13.09.2021 tarihli yazılar ile Zonguldak Belediye Başkanlığına, Zonguldak ilimizde bulunan bütün ilçe ve belde belediyelerine bildirimler yapılmıştır.

Zonguldak İlimiz genelinde uygunsuz olarak hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları dökümü olaylarına ilişkin tespit edilen bütün bilgi ve belgelerin Zonguldak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüze iletilmesi için 13.09.2021 tarihli yazı ile Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü ve Zonguldak İl Jandarma Komutanlığına bildirimler yapılmıştır.

'Hafriyat toprağı döküm alanlarına ilişkin çalışmaları takip ediyoruz'

Ayrıca, Zonguldak ilimiz genelinde ilgili Belediyeler tarafından belirlenmesi gereken hafriyat toprağı döküm alanlarına ilişkin çalışmalar, Zonguldak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz tarafından takip edilmekte ve 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında İşlemler yürütülmektedir.

'2020 ve 2021 yıllarında toplam 3,5 milyon TL ceza kesildi'

Zonguldak İlimizde 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında 2020 yılı içerisinde gerçekleştirilen denetimlerde 25 gerçek ve tüzel kişiye toplamda 1.628.732 TL idari para cezası yaptırımı ve 2021 yılı içerisinde gerçekleştirilen denetimlerde ise 31 gerçek ve tüzel kişiye toplam olarak 1.788.999 TL idari para cezası yaptırımı uygulanmıştır. Ayrıca hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları dökümü olaylarına ilişkin 2020 yılı içerisinde 13 gerçek ve tüzel kişiye toplam olarak 125.530 TL idari para cezası yaptırımı uygulanmıştır."