Başarılı yazılım güvenliği uzmanı Cengiz Emre Başocak, güvenli yazılım geliştirme süreci hakkında dikkat çeken ipuçları verdi.

Siber saldırıların içeriği hakkında bilgi vererek açıklamalarına başlayacak Cengiz Emre Başocak; "Günümüzde teknoloji, insan yaşamının tam ortasına girmiş durumda. Gündelik hayatın hemen her noktasında teknolojik ürünler, akıllı cihazlar ve yapay zekalarla dolu bir kullanım alanına sahibiz. Tüm bunlar ağ ve bağlantı aracılığıyla oluyor. Siber saldırıların hedefleri de her zaman ağ ve bağlantılardır. Dolayısıyla teknolojik olan her araç, siber saldırıların tehdidi altında ve siber saldırılar, her geçen gün yenilenerek daha yüksek düzeyde etkili olmayı vadediyor." Dedi.

"Güvenli Yazılım Geliştirmede Birden Fazla Model Alternatifi Bulunuyor"

Güvenli yazılım geliştirme sürecinde en önemli aşamanın model seçme olduğunu belirten Cengiz Emre Başocak; "Güvenli yazılım geliştirmede birden fazla model alternatifi bulunuyor. Bu alternatifler arasından tercihte bulunarak başlangıç aşamasında güvenliğin sağlanması adına nasıl bir yol haritası çizileceği belirlenmeli. Özellikle siber saldırılarla kurumsal mücadelede modeller arasında tercihte bulunmak, kurumun siber güvenlik önlemlerine karşı yaklaşımlarını da belirliyor olması nedeniyle oldukça önemlidir." İfadelerini kullandı.

"En Önemli Aşama Eğitim Süreci ve Farkındalığın Artırılması"

Siber saldırıyla mücadele kapsamında en önemli noktanın farkındalık eğitimleri olduğunu belirten Cengiz Emre Başocak; "Siber saldırılara karşı alınabilecek önlemlerde en önemli aşama eğitim süreci ve farkındalığı. Yine kurumlar üzerinden örnek vermek gerekirse siber saldırılarda kurumların yaşadığı en temel problemin koordinasyon ve birlik sağlama olduğunu söyleyebiliriz. Herkes görevini tam olarak yerine getirebilirse saldırının yol açabileceği hasarın boyutu tamamen minimalize edilebilir." Sözlerini kullandı.

"Altyapı Güvenliği Sürdürülebilir, Bütünlüklü ve Ulaşılabilir Olmalı"

Siber saldırıyla mücadele kapsamında altyapı güvenliğinde olması gereken niteliklere ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Cengiz Emre Başocak; "Altyapı güvenliği sağlamada en çok dikkat etmemiz gereken kavramlar sürdürülebilirlik, bütünlük ve ulaşılabilirlik ilkeleridir. Bunlara bağlı kalarak tasarlanan proje ve programla her zaman başarıya ulaşma konusunda avantajlıdır. Ayrıca bu ilkeler, savunma planlarının daha komplike bir içeriğe sahip olmasını sağlar. Altyapı güvenliği sürdürülebilir, bütünlüklü ve ulaşılabilir olmalıdır ki her bir bileşen konforlu hareket edebilme alanına sahip olsun." Sözleriyle altyapı güvenliğinin sahip olması gereken niteliklere vurgu yaptı.