Zonguldak'ın Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi'nde faaliyet gösteren Çatalağzı Termik Elektrik Santrali bu gece, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatı ile üretimi durdurdu.

Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri yılın ilk saatlerinde Çatalağzı'ndaki tesise giderek resmi tebligatı yaptılar. Çates, filtrelerini takıncaya, Çevre İzin Belgesi alıncaya kadar üretim yapamayacak.

330'u kadrolu yaklaşık 450 işçinin çalıştığı tesiste Zonguldak'ta üretilen kömür kullanılıyordu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'ten geçen termik santral düzenlemesini veto etmesinin ardından gözlerin çevrildiği 13 termik santral için süre doldu.

Sistemlerindeki sorunları gidermeyen ünitelerin kapatılmasının yanı sıra çevre mevzuatı gereği olarak 354 bin liradan 664 bin liraya kadar idari para cezaları da kesilecek. Firmaların ünitelerindeki sıkıntıları giderdiği şeklinde beyanda bulunmaları ve gerekli izin verilmesi durumunda çalışmalarına kaldıkları yerden devam edebilecek.

Çates hakkında kısa bilgi:

1948 yılında Zonguldak ili Kilimli ilçesinde kurulan Çates , Türkiye'nin Cumhuriyet döneminde inşa edilmiş ilk termik santralidir. Etibank, TEK, TEAŞ'ın ardından son olarak EÜAŞ tarafından işletilen santral, 2014 yılında özelleştirildikten sonra Bereket Enerji Grubu bünyesine katılmıştır. Türkiye'nin elektrik enerjisinin %1,5'ini karşılayan santralin, kurulu gücü 314,68 MW olup, yıllık enerji üretimi 2.386 GWh civarındadır.