Türkiye İşyeri Hekimleri Derneği Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Atınç Kayınova, Corona Virüs sürecinde madencilerin kullandığı maskelerin fiyatlarının arttığını belirtti.
Maden işçilerinin kullandığı maske fiyatlarının dört kat artması sebebiyle işçilerin ocağa normal maskeyle girdiğini belirten Kayınova "Zonguldak maden şehri madenciler şu anda maskesiz çalışıyor. Günlük maskelerle çalışıyorlar, bu maskeler toza karşı korumaz ki" dedi.
Kayınova, maske kullanımı ile ilgili şu açıklamayı yaptı: "Maske kullanımıyla ilgili ilginç şeyler öğreniyoruz. Maske erişimine talep artınca sanayide kullanılan maskelerin fiyatları 4 ila 6 katı arttı. 'Maaşını dövizlemi alıyorsun' diyolar ya maske için yurt dışından gelen bir hammadde var. Bu hammaddenin bedeli artınca maskeninde bedeli arttı. Türkiye'de ki enflasyon rakamlarıyla birlikte hepsini üst üste koyduğun zaman maskelerin fiyatı 6 katı arttı.
Sanayide kullanılan, tozlu ve gazlı işlerde kullanılan maskelerin fiyatlarıda arttı. Özellikle madencilerin kullandıkları gereken maskelerin fiyatları katlandı. Bunları denetleyecek İş Sağlığı Güvenliği Müfettişleri odalarından çıkarıldı. Ankara'da geçtiğimiz hafta Çalışma Bakanlığı bunları denetlemesi gereken müfettişleri odalarından çıkartıp Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı yapmak için odalarından çıkarıp 'siz evden çalışın' dediler. Sahaya da çıkamıyorlar bunlar denetlenmiyor. İş Sağlığı Güvenliğinede olumsuz etkisi var.
Biz hep maske konuşuyoruz Zonguldak maden şehri madenciler şu anda maskesiz çalışıyor. Günlük maskelerle çalışıyorlar, bu maskeler toza karşı korumaz ki normalde madende çalışan insana her zaman kullandığı kovilli maskesini asıl kullanması gereken T1, T2, T3 diye sınıflandırdığımız maskeyi kullansa virüs bulaşmaz. Bir madenci kovit oluyorsa hatta heyet halinde covit oluyorsa orada hem maske kullanımında sorun vardır, hemde yer uştündeki sosyal ve idari şartları yönetim nitelikli olarak oluşturamamıştır demektir. Bu yer altında madenci maske kullanmıyor demektir."