Latince adı Betta glamens olan Beta balığı, genel ihtiyaçlar karşılandığı ve doğru akvaryum ve ortam sağlandığı sürece bir akvaryumda tutulabilir.

Özellikleri Nelerdir?

Beta balığı bakımı ve genel özellikleri, boyları 12 santimetreye kadar büyüyebilen bir balıktır. Doğumdan 6 ay sonra yetişkinliğe ulaşırlar. Vahşi doğada beta balıkları, etten protein elde edebilen sinek larvaları ve solucanlar gibi küçük organizmalarla beslenir. Erkekler çok saldırgandırlar, bu nedenle iki erkek buzağı karşılaştığında birbirlerine saldırarak ölüme yol açmaları nadir değildir. Bu durumu gözlemlemek için aynada kendilerini gördüklerinde tepkilerini kontrol edebilirsiniz. Erkeklerin aksine dişiler saldırgan değildir. Beta balığının solungaç sistemi, labirent adı verilen özel bir durum sayesinde sudaki oksijeni daha verimli kullanmalarını ve havadaki oksijeni sudan almalarını sağlar.

Hem bitkili akvaryumlar hem de genç akvaryumlar için uygundurlar. Bitkili akvaryumlar doğal ortamlarına daha yakın oldukları için tercih edilmektedir. Geniş yapraklı bitkiler, yüzey bitkileri veya birbirine yakın yerleştirilmiş bitkiler, beta için yeterli bir yaşam kalitesi sağlayacaktır. Diğer balıkların belki de en ilginç özelliği gün içinde yorgun gibi dinlenmeleridir. Doğal ortamında kumda uyuyarak zamanını geçirir ve suyun sığlıklarına doğru yol alır. Bazı günler bütün günü böyle geçirebilirler.

Beta Bakımı Nasıl Yapılır?

Beta balığı bakımı ve genel özellikleri, erkek beta balıkları birbirlerinin hayatı için tehlikelidir, ancak dişiler diğer balıklarla yaşayabilir. Örneğin neon tetra balıkları ile harika bir uyum yaratabilirsiniz. Daha kalabalık bir akvaryum oluşturmak istiyorsanız vatozlar, çöpçüler, neon arowanalar ve 3 dişi beta balığı bir arada yaşayabilir. Beta balık bakımı için gerekli malzemeler;

  • Beta Akvaryum
  • Beta Balık
  • Temel Kum
  • Çeşitli süs bitkileri
  • Filtre
  • Akvaryum ısıtıcısı
  • Aydınlatma

Beta balığının aynanın önünde yüzgeçlerini açtığı ve aniden saldırı pozisyonuna geçtiği söylenir. Beta balığı özellikleri, Beta balıklarının bu özelliğinden yararlanarak günde 15-20 dakika aynaya bakarak tüm kaslarının çalışmasını ve uzun süre dayanmasını garanti altına alabilir. Bu aşama çok uzun süre bırakılmamalıdır. Çünkü bu noktada Beta balığı duyarsızlaşır ve artık aynaya tepki vermez, bu da onu korkutup kaçırabilir.

Beta Hangi Yemi Yer ?

Beta balığı bakımı ve genel özellikleri, Beta balığı bir tankta tutulmaya uygun bir balık olmasına rağmen, balığın motive olması ve balık tutması için akılda tutulması gereken birkaç şey vardır.

Öncelikle beta balıkları ılık suları tercih eder. Bunun için su sıcaklığı 22-28 derece olmalıdır. Beta balıkları sert su yerine yumuşak suyu tercih eder. Musluk suyu, yumuşak suyu düzenlemek için özel olarak tasarlanmış bir ozmoz teknolojisi kullanılarak yumuşatılabilir. Ayrıca suyun pH dengesi 68 arasında olmalıdır. Ancak beta balığının daha canlı görünmesi için suyun pH dengesinin asidik olması gerekir.

Beta balığının akvaryuma sığabilmesi ve ergenlik döneminde strese girmemesi için rahatça hareket edebilmesi için akvaryumun boyutu önemlidir. Beta balığı yemeyi seven bir balıktır. Ancak beslemesi oldukça kolaydır. Evcil hayvan dükkanlarında ve veteriner kliniklerinde ağırlıklı olarak protein olan özel Beta balık mamaları bulunmaktadır. Bu yemleri satın alırken dikkat edilmesi gereken nokta, beta balıkları etobur gibi beslendiği için yemin protein içeriğinin yüksek olması gerektiğidir. Beta balıkları azar azar beslenmelidir.

Beta Fiyatları Ne Kadardır?

Özel renklerde ve türlerde fiyat artışları görülebilir. Bu nedenle çoğu akvaryumcunun ilk tercihi klasik türler ve renklerdir. Renkleri gibi boyutları da bazen fiyatları etkiler. Beta balığı rengarenk yapıya sahiptir. Çok nadir görülen türleri fiyatları yukarı çekmektedir. 2022 yılı beta balıkları ortalama fiyatları 50 lira ile 250 lira arasında değişmektedir.