Ak Parti'nin spor politikalarını eleştirdiği konuşmasında Ünal Demirtaş; "ben Fenerbahçeliyim, tabii, aynı zamanda da Zonguldakspor'u da tutuyorum. Futbolcu oldukları dönemde Saffet'in de Alpay'ın da futbolculuğunu beğenirdim. Bana kızmayın ama ikinizin de siyasetçiliğini hiç beğenmiyorum. Alpay futbolculuğu sırasında iyi takımlarda oynadı ama bugün, Sayın Alpay Bey ülkemizi hem ekonomik olarak hem de sportif olarak küme düşüren siyasi takım olan Ak Parti'de oynuyor. Türkiye bu sene G20'de "İlk 10'a gireceğiz derken, 2000 yılında, 17'nci sıradayken 23'üncü sıraya düştü. Ak Parti ekonomide ülkemizi maalesef küme düşürdü; Alpay da maalesef ülkemizi küme düşüren bir takımın oyuncusu. Tabii ki ekonomide küme düştük ama peki sporda durum nasıl; futbolda nasıl? Bakın, yirmi yıldır siyasetin eli yani Ak Parti'nin eli sporun içinde ve o siyasi el maalesef Türk sporunu başarısızlığa doğru itiyor. Sonuç, yine ekonomide olduğu gibi sporda da küme düştük. Bakın, iktidara geldiğinizden beri Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı 9 defa değişti. Sizin atadığınız güdümlü başkanlarla sonuç her zaman için fiyasko oldu çünkü Ak Parti olarak spora sürekli müdahale ettiniz; oysa spor siyaset dışıdır, öyle olmalıdır. Bakın 2002'de Dünya Kupası'na katılan Milli Takım'ımız varken, sizin döneminizde ise 5 dünya kupasını evinden televizyonda izleyen bir Milli Takım'ımız oldu. Bakın, maalesef yirmi yıldır dünya kupasına katılamadık, üzülüyoruz. Avrupa Şampiyonası'nda ne oldu? Bakın, 2004'te play-off baraj maçlarında, 2008'de yarı finalde, 2012'de play-off'ta, 2016'da grup maçlarında 3 puanla elendik. Son Avrupa Şampiyonası'ndaysa Milli Takım'ımız eleme grubunda puan alamadı ve turnuvaya veda etti. Bakın, bu sonuçla Türkiye maalesef 0 puan ve eksi 7 averajla EURO 2021'in en başarısız takımı oldu. Sonuç maalesef yine fiyasko. Bu fiyaskonun sorumlusu kim peki? Elbette ki Ak Parti. Zarar gören kim oldu? Türk sporu ve Türkiye zarar gördü değerli arkadaşlar. Maalesef bu teklifle de Türk sporu küme düşmeye devam edecektir." ifadelerine yer verdi.
SİYASET ELİNİ SPORDAN ÇEKMELİ
Spor Yasası'nın uzun zamandır beklenildiğine vurgu yapan CHP'li Demirtaş; "Ülkemizde spor dünyasının yıllardır beklediği ve sorunlarını çözecek bir yasal düzenlemeye ihtiyaç vardı. Aslında bu kanun teklifi bazı yönleriyle olumludur. Olumlu yönlerine herhangi bir itirazımız yoktur ancak teklifin tamamına baktığımızda, spor dünyasının ihtiyaçlarını karşılamadığı açıkça görülmektedir. Teklifte bazı önemli eksiklikler ve yanlışlıklar vardır. Bunun da en önemli sebepleri kanunun yapım aşamasında spor kulüplerinin ve federasyonlarının etkin olarak sürece dahil edilmemeleri, spor paydaşlarından alınan görüşlerin kanun metnine yansıtılmaması, spor dünyasını tamamen siyasetin vesayeti altına alma amacıyla konulan maddelerin teklifte bulunmasıdır. Teklifte, Spor Bakanlığına kulüplere mali yönden denetim yetkisi verilmekle yetinilmemiş, mali denetimin dışında da "her türlü işlem ve faaliyetler" ifadesi kullanılarak ucu açık, geniş bir yetki verilmiştir. Bu şekilde de kulüplerin iktidarca denetlenmesinin önü açılmıştır. Bakanlığa yani siyaset kurumuna verilen bu yetkiler ise kulüplerin bağımsızlığını ve özerkliğini ağır bir şekilde zedeleyeceği gibi, kulüpler üzerinde de büyük bir siyasi baskı oluşturabilecek niteliktedir. Oysa olması gereken, siyasetin elini sporun içinden tamamen çektiği, spor dünyasının tam bağımsızlığını ve özerkliğini sağlayan bir düzenleme olmalıydı.
KULÜPLERİN GÖRÜŞÜ TEKLİFE YANSITILMADI
Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş konuşmasında; "Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Sayın Ali Koç, dün yaptığı açıklamada "Özellikle Süper Lig kulüpleri olarak buradaki düşüncelerimizi, endişelerimizi, kaygılarımızı anlattık. Evet, görüştük. Dinlendik mi? Hayır. Siyasetçilerimiz 'Kulüplerin görüşlerini aldık.' diyebilirler. Evet, aldınız. Uyguladınız mı? Hayır. Nihai taslakta bizim görüşlerimiz var mı? Hayır. Biz kulüplerde spor yasasına karşı değiliz ama bu şekilde ele alınmasının, bu şekilde çıkmasının ileride çok büyük sakıncalar doğuracağından şüpheniz olmasın." demiştir. Bu açıklamadan kanun teklifine kulüplerin görüşlerinin yansıtılmadığı, kulüplerin bu tekliften rahatsız olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Sayın Ali Koç da yanlışlardan dönülmesi için uyarma ihtiyacı hissetmiştir" dedi.
TEKLİFİN "ANTREMAN KISMI" ZAYIF KALMIŞ
Konuşmasında teklifin yeteri kadar olgunlaştırılmadığına dikkat çeken CHP'li Vekil; "Teklifin imza sahipleri Sayın Alpay Özalan ve Sayın Saffet Sancaklı Vekillerimize de söylüyorum, bakın: Teklifin antrenman kısmı biraz zayıf kalmış, iyi antrenman yapamamışsınız. Dün, Sayın Sancaklı Vekilimiz "60 maddenin 38'inde muhalefet partilerinin isteği oldu yani kulüplerin size gelip söyledikleri istekler kondu bu maddelere." diyerek aslında iyi antrenman yapamadıklarını ikrar etti zaten" dedi.