2008 yılında Zonguldak'ın Çaycuma İlçesine bağlı Kadıoğlu Köyünde bulunan ve taşıdığı tarihi değer nedeniyle "Karadeniz'in Zeugması" olarak adlandırılan paha biçilmez eserler, aradan geçen 14 yıla rağmen turizme kazandırılamazken, sürecin başından beri takipçisi olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.


CHP'li Milletvekili, mozaiklerin korunması ve turizme kazandırılması için planlanan çalışmaların sadece yatırım programlarında yer aldığını ancak fiiliyatta gereken adımların atılmadığını belirtirken, Kültür ve Turizm Bakanlığının, 2018 yılında planlanan "Koruma Çatısı ve Ziyaretçi Merkezi" projesi için bu güne kadar sadece bin TL harcandığını söyledi.

Yatırım programlarına konulan sembolik "iz bedelleri" ile projenin devam ettiriliyormuş gibi gösterildiğini söyleyen Yavuzyılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığını "dostlar alışverişte görsün" misali Zonguldak halkını oyalamakla eleştirdiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

'Zeugma mozaikleriyle yarışacak kadar kıymetli'

"2008 yılında bulunan, Gaziantep'te ki Zeugma mozaikleriyle yarışacak kadar kıymetli Kadıoğlu Mozaiklerimiz, aradan geçen 14 yılda, halen toprağın altında, üzeri bir örtü ile kapatılmış olarak bekletiliyor.

Konuyu defalarca Meclis gündemine taşıyarak, Kültür ve Turizm Bakanlığına, eserlerin turizme ne zaman kazandırılacağını, mozaiklerin nasıl korunduğunu ve 2018 yılında planlanan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen Koruma Çatısı ve Ziyaretçi Merkezi'nin akıbetini sormaktayız.

'Bakanlık Proje devam ediyormuş gibi yapıyor ama adım atmıyor'

Yapmış olduğumuz incelemelerde, Koruma Çatısı ve Ziyaretçi Merkezi'nin yapımının, planlamasından 3 yıl sonra, 2021 yılı yatırım programına, 6 milyon TL bedel ile girdiğini, ancak ilgili yıl için 1 milyon TL ödenek ayrılmasına rağmen proje için bugüne kadar sadece 1.000 TL göstermelik bir bedelin harcandığını görmekteyiz.

Proje 2022 yılı yatırım programına ise muhtemel inşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle 10 milyon TL olarak yer almış ancak henüz bir adım atılmamış durumda.

Bakanlık, yatırım programlarına konulan sembolik "iz bedeli" ile projeyi devam ettiriliyormuş gibi gösteriyor ancak fiiliyatta hiçbir çalışma yapmıyor.

'Eserler tehlikede, Zonguldak halkını oyalamaktan vazgeçin'

Diğer yandan bölgede çok sayıda tarihi eser kaçakçılığı olayının yaşandığını takip etmekteyiz. Bakanlığa, '2008 yılında bu yana bölgede meydana gelen tarihi eser kaçakçılığı olaylarında, çalınan ya da yakalanan tarihi eserler arasında Kadıoğlu Mozaiklerinin parçalarına rastlanılmış mıdır?' diye sorduk ancak bir yanıt alamadık.

Mozaikler halen kamulaştırılan alanın eski arazi sahibi 77 yaşındaki vatandaşımıza yediemin olarak emanet edilmiş durumda ve vatandaşımızın üstün gayretlerine rağmen, çalınma ve kaybolma tehdidiyle karşı karşıya.

Bakanlığı, dostlar alışverişte görsün misali Zonguldak halkını oyalamaktan vazgeçmeye ve bir an önce somut adımlar atarak bu paha biçilmez eseri ülke turizmine kazandırmaya çağırıyorum."