Vatan Partisi Zonguldak İl Başkanı Gökhan Yılmaz, binlerce kişiyi etkileyen tapu sorununun çözümü için çağrı yaptı. Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Milli Emlak Müdürlüğü'ne 'tapuların güncel imardan verilmesi talimatı' göndermesiyle sorunun ortadan kalkacağını söyledi

Vatan Partisi Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a çağrıda bulundu. Vatan Partisi Zonguldak İl Başkanı Gökhan Yılmaz, "Konuyu Çevre Şehircilik Bakanımızın dikkatine sunuyorum. Yeni gelişen dünyada, emeğin ve enerjinin başkenti Zonguldak'ta vatandaşımızın sorunlarını hep birlikte çözmeliyiz" dedi.

Maden şehri Zonguldak'ta halk yıllardır çözülmeyen tapu sorunuyla mağduriyet yaşıyor. Bugüne kadar yapılan düzenlemeler sorunu çözmeye yetmedi. Uzun yıllardır sahibi oldukları evlerin ve dükkanların tapularını almak isteyen Zonguldaklılar, 1999'daki imar planı engeli ve çok yüksek ödemelerle karşılaşıyor. Yılmaz, yaptığı açıklamada soruna ilişkin şunları söyledi:

ÇÖZÜLMEDİ, 2 YILDIR SÜRÜNCEMEDE

"2B arazileri üzerinde bulunan taşınmazların tapuların hak sahiplerine verilmesine dair kanun, 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Zonguldak merkez mahallelerinde 2018 tarihinde kadastro ve parsel çalışmaları tamamlandı. Muhtarlıklarda 1 ay askıda kaldıktan sonra çoğu vatandaş tapusunu alma hakkına kavuştu. Zonguldak Milli Emlak Müdürlüğü ve Deftardarlık'a gittiklerinde, beklemedikleri bir sonuçla karşılaştılar. Tapuları son imar ve kadastro çalışmalarından yapılması gerekirken, 1999 tarihindeki imarından uygulama yapılıyordu. 2018 Temmuz ayında, 3303 sayılı Havza-i Fahmiye Kanunu'nun ek 2'nci maddesine göre, kamuya ayrılan yol, park gibi yerlerin satışı yapılamaz olduğu belirtirken, Belediye'nin 2008 ve 2016 yıllarında düzeltilen güncel imar planlarına göre uygulama yapıldığında sorun çözümlenmiş oluyor.
1999 tarihli imarda yerini alamayan vatandaşa, elinde yapı kayıt belgesi olanların tapularını alabileceği söyleniyor. Eski imarda sorunlu yerler, yapı kayıt belgesiyle sorun kalkmış oluyor. Ancak bu defa da taşınmazlar, rayiç bedel üzerinden satışa sunuluyor. Örneğin 50 metrekare yer için 300-400 bin TL gibi, yoksul vatandaşın ödeyemeyeceği fiyatlar belirleniyor. Oysa güncel imardan verilse 50 metrekarelik yer bedeli 80-90 bin TL'ye tekabül ediyor. Hazine arazisinde bulunan taşınmazları, evleri, ekmek tekneleri fahiş fiyatlarla vatandaşa telif edilmektedir.
"Her ne kadar, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum Zonguldak'a geldiğinde 'Vatandaşı mağdur etmeyin, tapularını verin' talimatı vermiş olmasına rağmen, 2 senedir tapular verilmediği gibi, neden verilmediğine dair bir açıklama da yapılmıyor.
Vatandaş Milli Emlak'a gittiğinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na atıyorlar. Oysa konunun çözümü çok basit. Sayın Bakan Kurum'un belirttiği gibi, Milli Emlak Müdürlüğü'ne yazılı olarak, tapuların güncel imardan verilmesi talimatı gönderilmesi halinde vatandaşın sorunu ortadan kalkacaktır.
Zonguldak'ta bu sorunu yaşayan 10 binin üstünde vatandaşımız bulunmaktadır. Üreten köylümüze ve atadan kalma taşınmazların hak sahiplerine verilmesi yasal haktır. Vatandaşlar, 'Bize buralar dedelerimizden, ninelerimizden atalarımızdan kalan yerler, buralar bizim hakkımız olan yerler, biz hakkımız olanı istiyoruz. Buralara yüksek fiyatlar çekerek barındığımız yerlerden resmen gidin diyorlar' demektedirler.
"Konuyu bir kez daha Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımızın dikkatine sunuyorum. Yeni gelişen dünyada, emeğin ve enerjinin başkenti Zonguldak'ta vatandaşlarımızın sorunlarını hep birlikte çözümlemek için desteğinizi beklemekteyiz."