Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu ve Genel Merkez Yöneticileri Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Gelik İşletmesi&[#]8217;ni ziyaret ederek Tekel işçilerine verdikleri destek için maden işçilerine teşekkür etti.
Sabah vardiyasında maden işçilerine hitap eden Muslu, &[#]8220;Bütün bölgelerimizi ziyaret ederek Tekel işçilerinin eylemi, ülkemiz sorunları; işçi sınıfının önündeki sorun ve sıkıntınlarla ilgili bilgi vereceğiz.
Tekel işçilerine vermiş olduğunuz destekten dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Maden işçisi gereğini yaptı. Bu süreçte genel merkez ve şubeler başkan ve yöneticileri konuyla ilgili sizleri sürekli bilgilendirdiler. Eyleme destek verdik, çünkü bugün Tekel işçisine yapılan yarın Şeker işçisine yapılacak. Gün gelecek maden işçisine de sıra gelebilir. Eylem, üç günde bir yapılan bir iş değil. 3 yılda 5 yılda belki 10 yılda bir yapılan bir iş. Büyüklerinize sorun, 1990 ve 1991 grevini yaptık. Aradan 20 yıl geçti. O günkü şartlar ve koşullar, maden işçisinin karşı karşıya kaldığı durum bu eylemi yapmayı gerektiriyordu.
59 gün grev yapıldı. 37 gün bölgelerimizden Sendikamızın Genel Merkezine yürüdük ve rahmetle andığımız Şemsi Denizer&[#]8217;den bilgi aldık. O dönemlerde de maden işçisinin direncini ve kararlılığını kırmak için zaman zaman çeşitli söylentiler, provakosyanlar yapılmaya çalışıldı. Ama maden işçisi bu oyunlara hiçbir şekilde gelmedi. Kolkola giren maden işçisi arkadaşlarımız hiçbir provakasyona izin vermediler. 4 gün kar-kış, soğuk demeden Mengen dağlarında mücedele ettik. Bu mücadele, işimizi, işyerimizi koruma mücadelesiydi. Bu mücadeleyle işimizi, işyerimizi, TTK&[#]8217;yı bugünlere taşıdık. Bundan sonrası için de birliğe ve beraberliğe ihtiyacımız var. 2004 yılında 4/C diye bir kanun çıkarıldı. 1994-95 yıllarından sonra 2004 yılına kadar özelleştirme mağduru olmuş binlerce işçi vardı. O şartlar altında binlerce özelleştirme mağduru Milli Eğitime, Adliyelere, kuma kurum ve kuruluşlarına yerleştirildiler. Asgari ücretle, 10 ay çalışmaya karşılık sosyal haklardan mahrum olarak çalıştılar. Aynı şartlar bugün 8500 Tekel işçisine dayatılıyor. 290 milyon dolara devletten aldıkları Tekel fabrikasını üçüncü şahıslara 930 milyon dolara sattılar. Devletten özelleştirme yoluyla fabrikaları alanlar büyük rant sağladılar.
Tütün depoları kapatıldı. Kapatan kim? Bugünkü Hükümet. Oradaki insanları işsiz bırakan kim? Bugünkü Hükümet. Bize de &[#]8216;Madenleri kapatalım, somon çitlikleri kuralım, maden işçisinin maaşını evine gönderelim&[#]8217; diyenler çıktı. O dönemde verilen mücadele bu zihniyete karşıydı. Türk-iş&[#]8217;in aldığı kararlar doğrultusunda çeşitli eylemler yaptık. Sizler de bu eylemlere destek verdiniz. 6 sendika konfederasyonu 4 Şubat&[#]8217;ta bir günlük iş bırakma eylemine karar verdi. Sizler de bu eyleme büyük destek verdiniz. Evet, iki yevmiyeniz kesildi. Ama hak ararken yevmiye hesabı yapılmaz. Sizler maden işçisinin onuruna, mücadele anlayışına yakışır şekilde bu eyleme katıldınız. Yine dikdik ayaktayız. Önümüzdeki süreçte birlik ve beraberliğimizi bozmadan, işimize-işyerimize sahip çıkacak, üretimi artıracağız. Böylece bizden sonra gelecek olanlara da buraları bir aş kapısı, iş kapısı olarak korumuş olacağız. Hükümetin, 125 bin işçiyi daha 4/C statüsünde çalıştıracağı duyumlarını alıyoruz. Bu işçiler arasında Tekel işçileri, liman işçileri, şeker işçileri belki de maden işçileri olacak. Ama buradan sesleniyorum, kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Bizi herkes bilir. 4/C uygulamalarında yapılan değişiklikler de yetersiz. Devlet herşeyden önce iş güvencesini sağlamalıdır. Eylemler sürecinde kaybınız olan yevmiyelerinizi, Tekel işçilerine bir destek katkısı olarak görmenizi istiyorum&[#]8221; dedi.
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu ile Genel Merkez ve Karadon Şube Yönetimi, ocak şeflerini ziyaret ederek ve atölyeleri gezerek sorunlar hakkında bilgi aldı.
Editör: Pusula Gazetesi