Karabük merkez ve ilçe köylerinde beş yıldır devam eden kadastro çalışmaları aralıksız sürüyor.
Karabük Tapu Kadastro İl Müdürü İbrahim Turan, kadastro çalışmaları ile ilgili olarak basına yaptığı açıklamada, kadastro çalışmalarının Eylül ayından bitirileceğini ve 37 bin tapu dağıtılacağını söyledi.
2009 yılına kadar 172 köyde çalışmayı tamamladıklarını ve 2009 yılı içerisinde de 64 köyde çalışmalarını başlattıklarını belirten Müdür İbrahim Turan, "Bu 64 köyden 32 tanesinin çalışmasını 2009 yılı içersinde bitirdik. Geri kalan 34 köyün çalışması devam etmektedir. Bunlarda Merkezde 3 köy, Safranbolu´da 10 köy, Eskipazar´da 2 köy, Eflani´de 7, Ovacık´ta 12 köy olmak üzere toplam 34 köyde çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalarda ölçü işleri yüzde 80 oranında bitti. Tespit çalışmaları başladı. Bunlar peyderpey askıya çıkıyor. Askıdan sonra kesinleşmiş olacaktır. Bu çalışmalar sonucunda toplamda 37 bin tapuyu vatandaşa dağıtmış olacağız ve bu 34 köyün çalışması Eylül ayı sonu itibariyle bitecek, bittiği zamanda Karabük İli ve İlçelerinde tapusu verilmeyen hiçbir taşınmaz kalmamış olacak. Tesis kadastrosu tamamlanmış olacak. Bundan sonraki yıllarda da daha eski yapılan kadastroların yenileme işlemleri gündeme gelecek. Bunda da ağırlıklı merkeze bağlı mahallelerde yenileme çalışmaları programa alınacak. Yine Genel Müdürlüğümüzün talimatı doğrultusunda bu çalışmalara başlanmış olacak" dedi.
Vatandaşların kadastro çalışmaları sırasında taşınmazının başında bulunmaması nedeni ile bir takım sıkıntılar yaşandığını da ifade eden Turan şunları söyledi:
"Karşılaştığımız sıkıntıların en başında vatandaşın çalışmalarımız sırasında taşınmazın başında bulunmamasında sıkıntı oluyor. Biz bunları ilan ediyoruz ama, Vatandaşın çalışmalar yapılırken gelmesinde daha büyük fayda var. Duyarlı olan vatandaşlarımız geliyor, gelmedikleri zaman olay net çözülemediği için olay bir şekilde de kadastro yapılacağından dolayı bilirkişiler veya muhtar beyanına göre işlemler yapılıyor bu sefer askıya çıktığı zaman vatandaş mahkemede bu sıkıntıları çözme durumunda kalıyor. Halbuki taşınmazın başına gelse kısa sürede yerinde gerekli bilgi ve belgelerin incelemesi sonunda bu işler çözülecektir. Bu gibi sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Başka sıkıntımız da yok."
Editör: Pusula Gazetesi