Özellikle yaz aylarında trafik yoğunluğu artan ve üzerindeki tehlikeli noktalar yüzünden sürekli gündemde olan eski Amasra karayolunda heyelan oluştu. Fahri Trafik Müfettişi Faruk Papila&8217;nın 1077 imzalı dilekçe ile yaptığı girişim sonucu tehlikeli noktaların bir kısmının iyileştirildiği yolda heyelanı önlemek için de çalışma yapılması gerekiyordu. Yerel basında heyelan tehlikesine dikkat çeken haberlerin ardından yaşanan toprak kayması ulaşımda aksamalara neden oldu.



Heyelan geliyorum dedi



Fahri Trafik Müfettişi Faruk Papila, heyelanla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek, &8220;Amasra Antik yolundaki Asker suyu düzlüğündeki heyelan 08.02.2010 tarihinde, sabaha karşı başladı. Karayolları ekiplerinin başarılı çalışmaları sayesinde, yol trafiğe açık tutuldu. Oysa ki; Bartın basını, bu mıntıkada heyelan tehlikesinin var olduğunu, 04.01.2010 tarihli haber yazı ve görüntüleriyle, ilgililere ve kamuoyuna bilgilendirmişlerdi&8221; dedi.



Askıda duran kütle



Papila &8220;Haberlerde, &8216;Amasra Antik yolunda, Kuşkayası-Asker suyu arasında, heyelan tehlikesi var. Kayan toprak üzerinde bulunan ağaçların acilen budanması lazımdır. Heyelan üzerinde bulunan ağaçların, rüzgarda sallanırken toprağı çatlatması ve bu çatlaklardan giren suyun, heyelanı tetiklediğini uzmanlar belirtiyor&8217; denilerek, konu ilgililerin bilgilerine sunulmuş ve tehlikeye dikkat çekilmişti. Ortada bir heyelan var. Bu heyelanın önünde, askıda duran taş, toprak ve ağaç kütlesi var&8221; diye konuştu.



Karayolları müdahale etti



Faruk Papila &8220;Heyelan mıntıkasının üst kısmındaki yamaçta oluşan çatlak var. Büyük bir heyelanın habercisi olan bir toprak çatlağı var. Askıda duran kütle, 24.01.2010 tarihinde harekete geçti. Karayolları, tatil gününde meydana gelen heyelanın molozlarını anında temizledi. Toprak çatlağı olan, ikinci bir heyelan kütlesi, 02.02.2010 tarihinde, yaklaşık saat 18.00 civarında harekete geçti. Akşam olan heyelana, Karayolları, anında müdahale ederek, yolu temizledi&8221; şeklinde konuştu.



Tehlike geçmiş sayılmaz



Papila &8220;Toprak çatlağı olan heyelan kütlesi, tekrar 08.02.2010 tarihinde, sabaha karşı harekete geçmeye başladı. Karayollarının başarılı çalışmaları, yolu tekrar açık tuttu. Ağaçlar heyelan mıntıkası üzerinde duruyor. Her an yola düşebilecek şekilde. Heyelan mıntıkasında, kaymaya başlamış zemin üzerinde telefon direği var. Bu telefon direğine bağlı kablolar üzerinde duruyor. Ağaçlar ve telefon direği yola düşerek, olası bir trafik kazasına neden olabilir.


Heyelan mıntıkasında gerekli önlemlerin alınması hususu, ilgililerin bilgililerine sunulur&8221; dedi.


Editör: Pusula Gazetesi