Tarihi ve turistik ilçe Amasra&8217;da Horhor deresinde meydana kirliliğin tıkanan kanalizasyondan akan fosseptik sularından kaynaklandığı belirlendi. Gazetemizin 1 Şubat pazartesi günkü sayısında &8220;Amasra deresi kirli akıyor&8221; başlığı ile çıkan haberden sonra konuyu incelemeye alan Amasra Belediyesi, dün yaptığı açıklamada, &8220;Türkiye Taş Kömürleri kurumuna ait alanda Hema&8217;da çalışan Çinli işçilerin yaşadığı barakaların ana kanalizasyon şebekesinin tıkanarak arızalanması sebebiyle fosseptik sularının dereye aktığı tespit edilmiştir&8221; denildi. Açıklamada, Amasra Belediyesi Zabıta Müdürlüğü&8217;nün bu durumu tutanakla ve fotoğraflayarak yerinde tespit ettiği, konuyu ayrıca İl Çevre Müdürlüğüne bildirdiği belirtildi.



Delikler yağmur suyu için



Amasra Belediyesi&8217;nin açıklama şöyle; Gazeteniz Pusula da okuduğumuz "Amasra deresi kirli akıyor" başlıklı haberde, Horhor deresinde kirlilik olduğu belirtilmektedir. Horhor deresinin yatağının ıslah çalışması yapılırken yan duvarlarda delik bırakılmıştır. Bu deliklerin amacı duvarın üstünde ve yan taraflarında biriken yağmur suyunu dereye akıtmaktır. Bu delikler periyodik aralıklarla bırakılmıştır. Gazeteniz haberinden sonra Belediyemiz ekiplerinin yaptığı araştırma sonucunda horhor deresine bahsedilen bir delikten fosseptik aktığı tespit edilmiştir.



Kanalizasyonun tıkanması sonucu



Bunun da nereden geldiğini araştıran ekiplerimiz, Türkiye Taş Kömürleri kurumunun binasında hizmet veren ve burada Çinli işçilerin yaşadığı barakalar bulunan Hattat Holding Hema A.Ş.&8217;ye ait olduğu tespit edilmiştir. Hema isimli şirketin ana kanalizasyon şebekesinin tıkanarak arızalanması sebebiyle fosseptik suları horhor deresine akmıştır. Amasra Belediyesi Zabıta Müdürlüğü olarak bu durum tutanakla ve fotoğraflanarak yerinde tespit edilmiştir. Bu durum ayrıca İl Çevre Müdürlüğüne de bildirilmiştir.



Haberimiz şöyleydi



Gazetemizin 1 Şubat tarihli sayısında yayınlanan &8216;Amasra deresi kirli akıyor&8217; başlıklı haberimiz özetle şöyleydi: Dağdan gelen temiz suyu okul binalarının arka tarafından taşıyarak Küçük Limana akıtan Amasra deresinden şu sıralar pis kokular geliyor. Temiz olduğu için Küçük Limandaki kumsalda yaz mevsiminde yerli ve yabancı turistlerin çocukları ile beraber çekinmeden denize girdikleri derede son zamanlarda yaşanan kirliliğin nedeni merak ediliyor. Amasra deresinin akan suyu, yakın zamanda renk değiştirmeye başladı. Bu çevrede yaşayan insanlar, Amasra deresindeki değişikliğin nedenini anlayamadılar. Bu mıntıkada yaşayan insanların kanalizasyonunun da Amasra Belediyesinin kanalizasyon şebekesine bağlı olduğu için temiz olarak bilinen deredeki kirlilikle ilgili araştırılma yapılması isteniyor.

Editör: Pusula Gazetesi