Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan yetkililer, önceki gün geldikleri Zonguldak'ta, önce Zonguldak Valiliği, ardından da Filyos Belediye Başkanlığı'nda toplandı. Filyos Ateş Tuğla Fabrikası'nda yapılan incelemenin ardından Filyos Belediye Başkanlığı'ndaki toplantıda önemli kararlar alındı.

Alınan kararlara göre; Koruma Kurulu izni olmadan inşaat, tesisat, kazı, sondaj, yıkım ve herhangi bir fiziki müdahalede bulunamayacağına karar verildi. Fabrika içindeki faaliyetlerin denetimi için Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan görevlendirildi.

Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan'ın bundan sonra Filyos Ateş Tuğla Fabrikası yerine, fabrikanın içinde bulunduğu 1'inci ve 2'nci derece SİT alanı olan Filyos'u koruması bekleniyor.

Fabrika içine Koruma Bölge Kurulu'ndan izinsiz, belediyeden habersiz yapılan LNC (sıvılaştırılmış doğalgaz) tankının 30 gün içinde kaldırılmasına karar verildi. Kuruldan izinsiz yapılan bu işlem için Cumhuriyet Başsavcılığı'na da suç duyurusunda bulunuldu.

Her fırsatta Filyos Belediye Başkanı Ömür Ünal ile İşadamı İsmail Recai Şanlı'yı Filyos Ateş Tuğla Fabrikası'nı kapattırmaya çalışmakla suçlayan fabrika yöneticilerinin, fabrika arazisini imara açıp satmayı, fabrikayı da Çaycuma Organize Sanayi Bölgesi'nde aldıkları arsaya taşımayı planladıkları ortaya çıktı.

Editör: Pusula Gazetesi