Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde eğitim-öğretim veren Nihat Kantarcı Anadolu Lisesi'nde Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çevre düzenlemesinin açılışı ile fidan dikme töreni düzenlendi. "Orman Haftası" kapsamında düzenlenen etkinliğe; Vali Ahmet Çınar, Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, BEÜ Rektörü Prof Dr. Mustafa Çufalı, Zonguldak İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Gökhan İnan, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Saltukova Belediye Başkanı Zerrin Güneş, Nebioğlu Belediye Başkanı Ertan Aydoğan, Perşembe Belediye Başkanı İsmail İnam, İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Demirtaş, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Çolakoğlu, BBP İlçe Başkanı Şükrü Güner, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire ve okul müdürleri ile öğrenciler katıldı.

BEŞEL: "EN FAZLA AĞAÇLANDIRMAYI ÇAYCUMA'DA YAPTIK"

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, en fazla ağaçlandırmayı Çaycuma'da yaptıklarını ifade ederek, "1975 yılından bu yana 'Orman Haftası' kutlanır. Amacımız; hem fidan dikilsin, hem de etkinliklerle hafızlarımızda ormanın kalmasıdır. Türkiye'de yüzde 28 ormanlık alana rağmen bu alanının çok daha üzerinde Zonguldak ilinde yüzde 57'lik bir alana sahiptir. Çaycuma ise, orman alanı bakımından biraz eksik, ama tarımsal faaliyetler fazla. Buna rağmen bütün ağaçlandırma faaliyetlerimizi Çaycuma'da yapıyoruz. Bu kadar ormanlık alan olmasına rağmen 2017 yılında 4 bin 400 dekar ağaçlandırma, bunun ardından 7 bin fidan diktik. Yine 2018 yılında 4 bin 200 dekar ağaçlandırma karşılığında da 1 milyon 900 adet fidanı toprakla buluşturduk" dedi.

KEÇELİ: "ORMANLAR, BİR ÜLKENİN AKCİĞERLERİDİR"

Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli ise, ormanların bir ülkenin akciğerleri ve zenginlik kaynağı olduğunu söyleyerek, "Ormanlar, sağladıkları odun ve odun dışı ekonomik değerlerin yanında erozyonu önlemesi, iklim üzerindeki olumlu etkileri, havayı temizlemesi, oksijen kaynağı olması, bazı canlılar için barınak görevi görmesi, karbon yatakları olması, su kaynaklarının düzenlenmesi gibi fonksiyonları oluşan sosyal ve çevresel yararları, insan yaşamı için hayati önem taşımaktadır" dedi.

ÇINAR: "DEĞERLİ AĞAÇLARI SEÇMEMİZ LAZIM"

Vali Ahmet Çınar da, "Bölgemiz için ekonomik değer ifade eden ağaçları seçmemiz gerekir. İlimizde 'bal ormanı' oluşturuldu. Çeşitli meyve ağaçları, ıhlamur, kestane gibi ağaçları seçip ekmemiz lazım. Bu konuda Kaymakam arkadaşlarımız ve bölge müdürlerimiz ile toplanarak bir proje yaptık. Her sezonda bir köye 20 ağaç dikilecek. 'Böyle proje mi olur?' diyenler oldu. 380 köyü yılda 40 ile çarparsanız 7 bin 600 olur. Bunun 600'ü kurursa, 7 bin ağaç demektir. Bunu devam edersek, 10 yılda 70 bin ağaç demektir. Ağaçların her biri anıt hükmündedir" şeklinde konuştu.

Şiir dalında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrenciler eserlerini seslendirdi. Dereceye giren tüm öğrencilere çeşitli hediyeler verildi. Çaycuma Halk Eğitim Merkezi Folklor ekibi tarafından halkoyunları gösterisi sergilendi. Öğrenciler tarafından açılan "Orman" konulu sergi gezildi. Son olarak protokol tarafından okul bahçesine çok sayıda fidan dikildi.

Editör: Pusula Gazetesi