Zonguldak Sağlık Müdürlüğü Kanser Kontrol Birim Sorumlusu Esin İlhan, kanserin önlenebilir olduğunu söyledi.
4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Zonguldak Sağlık Müdürlüğü Kanser Kontrol Birim Sorumlusu Esin İlhan tarafından, Atatürk Devlet Hastanesi&[#]8217;ne bağlı KETEM&[#]8217;de eğitim verildi. Personel ve vatandaşlara verilen eğitimde konuşan İlhan, kanserin önemini anlattı. Kanserlerin yüzde 43&[#]8217;ünün potansiyel olarak önlenebilir olduğunu ifade eden İlhan, &[#]8220;Bu yıl tüm dünyada, 100&[#]8217;den fazla ülkede 300&[#]8217;ün üzerinde üye kuruluşu bünyesinde toplayan Uluslar arası Kanser Savaş Örgütü önderliğinde &[#]8216;Kanser Önlenebilir&[#]8217; kampanyasıyla kanserden korunma ve hayat boyu kanser riskini azaltmaya yönelik olumlu davranışlar oluşturmak gerekir. Kanserlerin yüzde 43&[#]8217;ünün potansiyel olarak önlenebilir olmasıdır. Tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneşe fazla maruz kalma ve obezite, kanser için risktir. Bu risk faktörlerinden kaçınılması yanında sağlıklı beslenme, düzenli aktivite ve enfeksiyonlardan korunma gibi sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi kanseri önemli ölçüde azaltabilir. Dünyada her yıl 12 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta, 7.6 milyon kişi ise kanserden ölmektedir. Önlem alınmazsa, dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşacağı tahmin edilmektedir. Kanserde en hızlı artış ise ülkemizin de içinde bulunduğu düşük ve orta gelirli ülkeler alacaktır. Kanserle mücadelede 2006 yılında 2.5 milyar dolar kanser ilaçlarına para harcadık. Kanser, bu hızla artış gösterirse 2030 yılında 10 milyar dolar para harcanacak. Bu da ülkemiz açısından önemli ekonomik kayıptır&[#]8221; diye konuştu.

KANSERLE SAVAŞ

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Şeyda Çakmak ise merkezin işleyişi hakkında bilgi verdi. Günümüzde kalp hastalıklarından sonra en sık 2. ölüm nedeni olan kanserin, üzerinde durulması gereken önemli hastalık olduğunu vurgulayan Çakmak, şöyle dedi:
&[#]8220;Kanserle Savaş, ülkemizde artık bir devlet politikası haline gelmiştir. 2010 yılında Kanserle Savaş için daha büyük bir bütçeyle, genişletilmiş kanser araştırmaları yapılması planlanmaktadır. KETEM merkezlerinin sayısı ülkemizde 120 olup, 280&[#]8217;e çıkarması ve tüm nüfusu kapsaması planlanmaktadır. Zonguldak&[#]8217;ta ise Atatürk Devlet Hastanesi bünyesinde 27 Şubat 2009 tarihinden itibaren KETEM merkezi hizmete girmiştir. Merkezden seçilen bölgelere yollanan davetiyeler sonucu başvuran hastalara, meme kanseri, prostat kanseri ve barsak kanseri taraması yapılması esasına dayanır. Sağlık Bakanlığı&[#]8217;nın bu uygulaması ile Kilimli, Çatalağzı, İnağzı, Gelik ve Elvanpazarcık beldesinde bulunan 50 yaş üstü sağlıklı bayanlar meme kanseri ve 30-40 yaş arası bayanlar rahim ağzı kanseri açısından taranmaktadır. Bu bölgede farkındalık eğitimleri düzenlenmiş ve eğitimler taramaya başlandığı tarihlerde aynı bölgelerde planlanmıştır. Eğitim sonrası, yaşlarına uygun olarak hastalar, çeşitli tarama metotları ile taranmaktadır. Merkezde açıldığı günden itibaren yoğun talebi karşılamak için çalışılmakta olup 2010 yılında 8 bin 458 kişi taranması planlanmaktadır.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi