Zonguldak'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Bayburt Grup tarafından yapılacak 3 bin 500 kişilik Zonguldak Merkez Cami'nin temeli görkemli törenle atıldı. Tır parkında düzenlenen törene; Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen, Şeyh-ul Kurra Mustafa Demirkan Hoca, Zonguldak Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Milletvekilleri Hüseyin Özbakır, Faruk Çaturoğlu, Özcan Ulupınar, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, İl Garnizon Komutanı Personel Yüzbaşı Ayhan Kafalı, Zonguldak İl Müftüsü Nusret Can, Bayburt Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Şentürk, siyasi parti il temsilcileri, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Zonguldak'ın kendilerinin ikinci memleketi olduğunu belirten ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Bayburt Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Şentürk, "Sayın Cumhurbaşkanım bu cami projesinde bizlerin olduğunu söylediğinde çok gururlandık. Neden gururlandık? Şu anda biz Türkiye çapında İzmir, Bayburt, Eskişehir ve Mersin'de 4 cami, çeşitli illerde olmak üzere 4 okul yapıyoruz. Ancak bu proje bizi daha da duygulandırdı. 1974 yılında Ankara'da müteahhitlik sektörüne başladık. 1985 yılında ilk önce Zonguldak'a geldiğimizde Çaycuma, Bakacakkadı ilçe ve beldelerinin köylerinde işleri aldık ve Bayburt Grup olarak başladık. Bizler için Zonguldak o kadar değerli ki Selçuklu için Ahlat ne kadar değerli ise, Osmanlı için Söğüt ne kadar değerli ise bizim için de Zonguldak o kadar değerlidir. Biz ailecek ilk Bayburtluyuz ancak daha sonra ailecek kendimizi Zonguldaklı olarak kabul ettik. Ben çocukluğumun geçtiği bu yerlerde böyle bir projenin içerisinde yer almaktan mutluluk duyuyorum. Sizlerin arasında olmaktan, Sayın Cumhurbaşkanım ve Başbakanım'a bu projeyi bizlere vesile kıldığı için teşekkür ediyorum. Zonguldak ailemiz için çok önemlidir. Babamın bizlere bir sözü vardı. Onu söylemek isterdim. Rahmetli babam, 'Oğul, Allah para da verebilir, mülk de verebilir, güç de verebilir kudret de verebilir ama hayır yapmayı nasip etmeye bilir. Allah sizleri hayır yapanlardan eylesin' derdi. Onlar hayır yapanlar arasındaydı, bizler de onların izinden ilerlemeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

ÇINAR: "EN GÜZELİNİ İNŞALLAH BU MEYDANA TEMELİNİ ATARAK İNŞA EDECEĞİZ"

Zonguldak'ın mimari eserler olan camiler konusunda biraz geri kaldığına ve bu eksikliğin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından giderildiğine dikkat çeken Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, "Hepimiz sevinçliyiz. Rahatladık. Allah hayırlı eylesin. Bütün dünyada ve şehirlerde her kesimin kendi dinine göre şehre girdiğiniz zaman en merkezi, en görünür yerlerde en büyük ve en prestijli binalar mabetlerdir. Bizde de öyledir. Ancak Zonguldak ilimiz, bu anlamda biraz mahrum kalmıştı. Biraz geç oldu ama en güzelini inşallah bu meydana temelini atarak inşa edeceğiz. Değerli arkadaşlar, müzik mesela tür olarak insanı neşelendirir, dertlendirir, kanunla yasaklanacak kadar hüzünlendirebilir. İnsanı olumlu veya olumsuz etkiler İnsan psikolojisini doğrudan etkiler. Mimari eserler de böyledir. Ecdadımız en huzur verileni yakalamıştır. Mimari de müzik gibi insanın psikolojisini olumlu ya da olumsuz olarak etkiler. İşte bugün şehre huzur verecek, şehre kimlik katacak, şehre değer katacak, müzik gibi olumlu yönde psikolojimizin etkileneceği camimizi buraya dikeceğiz" dedi.

30 MİLYON DEĞERİNDE BİR CAMİ PROJESİ HAYATA GEÇECEK

"Bu şehirdeki bir çok iş adamını davet ettik ve cami inşaatı için konuştuk. Çok ilgili oldular, ne demek dediler, bir gereğini yapacağız dediler. Allah razı olsun" diyen Vali Ahmet Çınar, "Bugün Bayburt Grup caminin bütün yapım işlerini üstlendiler. Kolay bir iş değildir. En az 30 milyon TL'lik bir maliyetten bahsediyoruz. Babalarının kendilerine yapmış olduğu tavsiyeyi ve nasihati burada gösteriyorlar. İnsanın öldükten sonra da onun adına sevap hanesine bir şeylerin yazılabilmesi için amel defterinin açık olması gerekiyor. Cami yaptırmak, 3 kuruş da olsa buralara yardım etmek o amel defterini açık tutar. Türkiye eskiden olduğu gibi camilerini, minarelerini çoğaltarak ve büyülterek yükseltmeye devam ediyor. Bunun yanında fabrikalarının bacalarını da yükselterek devam ediyor. Madde ile mananın bir araya gelmesi, minarelerle bacaların birlikte yükselmesi bizleri madden ve manen güçlendirir, milletimizi yüceltir. Bitlis Tatvan'da İbadullah Cami var. Ortalamanın çok üzerinde masraf yapılmış bir camidir. Bir hocamız bir olay anlattı. Camiye başladık. Bir yola girdik, bitireceğiz dedik. Bir süre sonra iş sıkıntıya girdi. Para gelmemeye başladı. Bizi görenler yol değiştirmeye de başladı. Öyle bir zamanda bir adam geldi. Dedi ki ben demir getirdim, boşaltacağım. Ücretini verin de döneceğim Gaziantep'ten geldim diyor. Tabi elde para yok, adamın da işi var gidecek. Nakliye parası 2 bin 713 TL. namazı kılalım bakalım Allah kerimdir dedik diyor. Koşa koşa bir amca geldi. Bana hocam bir hayır işim vardı dedi diyor. Gel amca buyur emiş. Yaşlı amca tam 2 bin 713 TL vermiş kendisine. Bunu bir şeyle anlatmak mümkün değil. Ya 2 bin 700 verirsin ya 2 bin 750 verirsin. Bu caminin yapılması, düşünülmesi her şeyi ile birlikte öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımızın eseridir. Baştan itibaren hepimizi talimatlarıyla koşturmuştur. Bugün bu temeli atıyoruz. Sayın başbakanımız alakadar oldular. Mustafa Demirkan hocamızın büyük katkıları var. Milletvekillerimizin, diyanet işleri başkanlığımızın katkıları var. Hepsine teşekkür ediyorum. Camimiz Diyanet Vakfı'nın mülkü olacaktır. İş adamlarımız üzülmesinler, bir onların hayır kapılarını kapatmayacağız. Bir başka projede bir araya geleceğiz. Zonguldak eski Valimiz ve Malatya Valimiz Ali Kaban'ın da büyük katkıları var bu caminin yapımı için. Kendisi gerçekten büyük çaba sarf etti ve büyük işler yaptı. Kendisine de buradan teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

İŞLİYEN: "ZONGULDAK'TA BİR CAMİNİN EKSİKLİĞİ, BİR MERKEZİN EKSİKLİĞİ KENDİSİNİ HİSSETTİRİYOR"

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen, "İki cihan serveri, 'kim dünyada bir cami bina ederse, Allah da ona kıyamet günü mahşer meydanında, cennette bir köşk bina eder' diyen peygamberimize, aline ve ashabına selam olsun. Güzel bir vesile ile bir araya geldik. Allah hep güzelliklerle bir araya gelmeyi nasip etsin. Zonguldak'a ilk girerken en fazla acizane benim dikkatimi çeken husus camilerin merkezde binaların arasına ve alt katlara sıkışmış olmasıdır. Şehre girer girmez gözükecek, şehrin siluetine katkıda bulunacak bir cami olacak. Peygamber efendimiz Mekke'den Medine'ye hicret ettiğinde ilk olarak bir mescit inşa ettirdi. Hakikaten burada bir caminin eksikliği, bir merkezin eksikliği kendisini hissettiriyor. O eksikliği şimdi tamamlıyorsunuz. Emeği geçen, vesile olan, katkı sunan her kim varsa Allah razı olsun, hayırla tamamlamayı nasip etsin. Mescidi sadece imar etmek yetmiyor. Mescidin içerisini dua ile, iman ile, Kuran ile doldurmak gerekiyor. Cenab-ı hak açıldığı günü görmeyi de nasip etsin" şeklin konuştu.Törende konuşan AK Parti Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde ve Bayburt Grup tarafından yapılacak olan Merkez Cami'mizin temel atma törenine hoş geldiniz. Cami omuzlarımızın bir birine değdiği, dayanışmanın en üst seviyeye çıktığı yerdir. Cami zengin ve fakirin, işçi ve patronun, siyah ve beyazın birleştiği Allah'ın evidir. İnşa edilen her cami bu topraklara vurduğumuz bir mühürdür. Bugün nerede bir minare, kubbe varsa biliyoruz ki orası Müslüman toprağıdır. İnşalah bugün bir arada olduğumuz gibi, açılışta da birlikte oluruz" açıklamasında bulundu. Konuşmaların ardından Şeyh-ul Kurra Mustafa Demirkan Hoca tarafından dualar edildi. İmzaların atılmasının ardından cami için kurban kesildi. Daha sonra protokol üyeleri, caminin temelini atmak için düğmeye bastı.

Editör: Pusula Gazetesi