Hema Şirketi tarafından Amasra&8217;da yapılması planlanan termik santrale karşı çıkan, partileri ve sivil toplum örgütlerini ziyaret ederek bu konuda kamuoyu oluşturmaya çalışan Çevre Meclisinin dünkü durağı Bartın İli Muhtarlar Derneğiydi. Bartın İli Muhtarlar Derneği Başkanı Reşat Günay ile birlikte çok sayıda köy ve mahalle muhtarı dernek binasında gerçekleşen ziyarette hazır bulundu. Yaklaşık bir aydan beri sürdürdükleri ziyaretlerde Hema&8217;yı toplantıya davet ettiklerini belirten Çevre Meclisi Üyesi Ayşe Sevtap Uzun, &8220;Hema, eğer gerçekten dürüst ve namuslu bir şirketse karşımıza çıksın. Gelsinler bizleri de ikna etsinler&8221; dedi.



Santralin zararları zamanla ortaya çıkıyor


Termik santral konusunun Bartın için gerçekten çok büyük önem taşıdığını ifade eden Çevre Meclisi Üyesi Şevki Bayraktaroğlu, &8220;Muhtarlarımız da toplumun temsilcileri olarak bizler için çok büyük öneme sahipler ve bunu açık yüreklilikle ifade ediyorum. Termik santral konusunda halkı ve vatandaşları muhtarlarımızın bilgilendirmesi çok önemlidir. Eğer bunu muhtarlarımız sağlıklı bir şekilde yerine getirebilirlerse, vatandaşlarımızda bu işe kendi iradeleriyle karar verecekler. Bunu istiyoruz veya istemiyoruz diyecekler. Ancak bunun kararının sağlıklı olabilmesi için bilgilenmenin çok üst düzeyde olması gerekiyor. Her işin bir püf noktası vardır. Zararlı olan bir sanayi tesisini denetleyici durduğu zaman görürlerse zararlarını anlayamazlar. Yani santrali çalışırken görmemiz gerekiyor. Bazı zararlar zamanla ortaya çıkıyor&8221; diye konuştu.



İnsanların bilgisi yetersiz


Bayraktaroğlu, &8220;Bugün olan bir termik santralin hemen zararı ortaya çıkacak diye bir şey yok. 10 sene sonra kaç kişinin kanser olacağını veya bizim torunlarımızın bu santralden nasıl etkileneceğini zaman gösterecek. Bunu zaman gösterecek diye bazı şeyleri görmemezlikten gelmememiz gerekiyor. Bu tereddütleri giderebilmek için ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Bu konuda bilgilendirme yapılması için Hema&8217;ya da haber gönderdik. Bu konuda açık olarak bilgilendirme yapalım ve halkımız bilgilensin istedik. Muhtarlarımızın da bazı tereddütleri olabileceğini kabul ediyoruz. Çünkü insanların bilgisi yetersiz. İnsanlara çeşitli santraller gösteriliyor ama o anda zararlarını göremiyorlar&8221; ifadesini kullandı.



Kimse Bartın&8217;ın zarar görmesini istemez


Bartın&8217;da işe ve aşa ihtiyacın çok yüksek olduğunu belirten Muhtarlar Derneği Başkanı Reşat Günay, &8220;Termik santral konusunda biz muhtarların teknik olarak bir bilgisi yok. Muhtarlarımızın muhakkak teknik konularda bilmek istedikleri şeyler olacaktır. Yaklaşık 1,5 yıl önce bir santral gördük ama hiç bir şeyinden zarar geldiğini göremedik. Hatta gördüğümüz kadarıyla santralin içine fidan dikiyorlardı. Fakat bu konuda teknik bir bilgiye sahip değiliz. 5-10 yıl sonra Bartın&8217;a, çevreye ve insanlara ne gibi zararlar vereceği hakkında bilgimiz yok. Aslında Hema ile Çevre Meclisi bir araya gelip halkımızın bilgilenmesi gerekiyor. Hiç kimse Bartın&8217;ın zarara uğramasını istemez&8221; dedi.



Gelsinler bizleri de ikna etsinler


Yaklaşık bir aydır ziyaretler yaptıklarını belirten Çevre Meclisi Üyesi Ayşe Sevtap Uzun, &8220;Ziyarete gittiğimiz her yerde Hema&8217;yı oturuma davet ediyoruz. Ancak Hema inatla bu teklifimizi dikkate almıyor. Hema seçme insanlarla toplantılar yapıyor. Nedense Hema Şirketi Bartın halkının karşısına çıkmaktan korkuyor. Bu toplantılar Bartın&8217;da herkesin önünde yapılmalı. Hema böyle bir toplantıdan niye kaçıyor? Bartın halkından niye kaçıyor? İşi bilmeyen insanlara anlatmak kolay diye teknik bilgiye sahip olmayan insanlarla toplantı yapıyorlar. Hep birlikte Hema ile toplantı yapalım. Korkmalarına gerek yok. Madem kendilerine güveniyorlar. Neden bu toplantıdan çekiniyorlar. Çevre Meclisi de yanlış biliyor olabilir. Eğer yanlış biliyorsak ve onlar doğru bildiklerini iddia ediyorlarsa, gelsinler bizleri de ikna etsinler. Eğer gerçekten dürüst ve namuslu bir şirketse karşımıza çıksınlar&8221; şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi