Gazetemize konuk olan Kumluca Belediye Başkanı ve Kumluca Esnafspor Kulüp Başkanı Metin Çetin, Kumluca Esnafspor&8217;un ligdeki durumu, önümüzdeki sezon için konulacak hedefler, Bartın futbolunun durumu ve Bartınspor&8217;un 3. Lig&8217;e çıkma ihtimaliyle ilgili sorulara samimi yanıtlar verdi.


Bu sezon Kumluca Esnafspor&8217;da işlerin iyi gitmediğinin farkında olduğunu belirten Kumluca Esnafspor Başkanı Çetin, Kumluca Esnafspor&8217;un kısıtlı imkanlarla mücadelesini verdiğini belirtti. Bu sezon için büyük hedefler koymadıklarını ifade eden Başkan Çetin, &8220;Biz Ulus ilçesine bağlı bir beldeyiz ve lig sıralamasında bağlı olduğumuz ilçeden üstteyiz.


Bu durumumuzun çok kötü olmadığını gösteriyor&8221; dedi. Bu sezondan itibaren tüm maçlarında deplasmana gitmek zorunda kalmadıklarını belirten Çetin, &8220;Uzun yıllar sürekli olarak dışarıda maç yapıyorduk ve bu sezon sahamızı tamamlayarak ev sahibi konuma geçtik. Artık kendi sahamızda maçlarımızı oynayabiliyoruz. Bu bizim sahamız tam olarak düzeldiği zaman bizi avantajlı duruma getirecektir. Malum, ülkemizde bir ekonomik kriz söz konusu. Bu bizim beldemizde de varlığını büyük oranda hissettiriyor. Gerek gençlerimizin iş imkânı bulmamamsından kaynaklanan gerekse ekonomik sıkıntılardan kaynaklanan iş için gençlerimizin göç etmesi ve liseyi bitirerek üniversiteyi kazanan gençlerimizin artmasıyla sporcu ve genç nüfuzumuzda azalma oldu. Bu nedenle sporcu sıkıntısı yaşıyoruz. Biliyorsunuz biz göreve geldiğimizde beldemizde tekstil fabrikamız vardı. Ardından ekonomik kriz nedeniyle el değiştirdi ve kapandı. Bu beldedeki iş imkanını da oldukça azalttı. Bunun yarattığı sıkıntıların yanı sıra altyapıdan getirip yetiştirdiğimiz sporcular tam amatör takıma yükseldiğinde üniversiteyi kazanarak başka illere gidiyor ve takımdan ayrı kalıyor. Bu oyuncuların buraya getirip götürülmesi de bize ekonomik anlamda çok ağır geliyor&8221; diye konuştu.


Yerimiz çok farklı olabilirdi


Takımda oyuncu sıkıntısı ve maddi imkansızlıkların büyük hedefler koymalarına mani olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Metin Çetin, &8220;Biz imkanlarımız doğrultusunda hedefler koyuyoruz. Bu sezon hedef küçülttük. Çıtayı yüksek tutmadık. Hem yeni açmış olduğumuz sahamızın oturması hem de kısıtlı bir kadromuzun olması sebebiyle bu sezon kendimize küçük hedefler seçtik, ligin orta sıralarında yer almak gibi. Ben şunu da iddia ediyorum; eğer bizim mevcut kadromuzdaki oyuncularımız bu sezon kadromuzda olsaydı, ligdeki konumumuz çok farklı olabilirdi.


Bunun örneğini geçtiğimiz hafta sonu oynanan Kurucaşilespor karşılaşmasında gördük. Mevcut kadromuzda yer alan oyuncularımız üniversitelerinden tatile geldiler ve Kurucaşilespor&8217;u 2&8211;1 mağlup ettik.


Ayrıca ligin ilk devresinde oynadığımız Kemerspor karşılaşması da kazanmayı hak ettiğimiz bir maçtı. Müsabakanın büyük bölümünde 1&8211;0 önde olmamıza rağmen gerek kondisyon yetersizliği gerekse konsantrasyon bozuklukları nedeniyle rakibimize 3&8211;1 mağlup olduk.


Böyle şanssızlıklarla kaybettiğimiz maçlar olmasaydı biz şimdi 3. veya 4. sırada olacaktık. Bunların arkasına da sığınmak istemiyoruz ama hiçbir maçımıza tam kadro çıkamadık. Altyapıdan gelen oyuncularımız yetişsin diye onlara şans veriyoruz. O zaman da aldığımız sonuçlar pek parlak olmuyor&8221; şeklinde konuştu.


Bartınspor amatörken, bizim gibi takımlar hedef koymamalı


Bartın&8217;daki futbolun ilerlememesini Bartın futbolunun halen amatör kümede olmasına bağlayan Belediye Başkanı ve Kumluca Esnafspor Başkanı Çetin, &8220;Aslında bu ligde bizim gibi takımların büyük hedeflerle takım kurmasına gerek de yok diye düşünüyorum.


Daha önce örneğini yaşadık; Kurucaşilespor şampiyon oldu fakat bir sezon sonra lige katılamadı. Böylesine düşük bütçeli takımların büyük hedefler koymaması gerekiyor. Daha doğrusu Bartın&8217;dan bir takım profesyonel lige çıkmadan hedef koymanın bir anlamı olmaz. Keza bu takım da imkanları nedeniyle Bartınspor&8217;dur. Bartın Amatör Küme&8217;nin rahatlaması için Bartınspor&8217;un 3. Lig&8217;e çıkması gerekiyor. İlimizdeki amatör kümede yer alan diğer takımların hedef yükseltememesindeki en büyük etken Bartınspor&8217;un amatör kümedeki varlığı. Bu yüzden Bartın&8217;dan bir takım en kısa zamanda profesyonel lige çıkmalıdır. Bartınspor&8217;un hedefi üçüncü ligdir. Bu kulübümüz hedefine ulaştığı anda diğer kulüplerimiz kendilerini bir anda yenileyeceklerdir. Kendilerine daha yüksek hedefler koyacaklardır. Daha önemlisi Bartın&8217;da düzgün bir rekabet ortamı olacaktır. Biz ve bizim gibi kulüplerin amatör kümedeki bütçeleri maksimum on bin liradır. Çok daha az olanları da vardır. Bir düşünün on bin liralık takımla Bartınspor&8217;un imkanlarını. Böyle bir rekabet ortamı olabilir mi?


Bizim gibi takımların ligde bir şeyler yapabilmesi için Bartınspor&8217;un 3. Lig&8217;e çıkması şarttır. O zaman amatör kümedeki takımlar olarak daha denk bir rekabet ortamında maçlarımızı yapabiliriz. Biz bu şartlarda kulübü zor taşırken, il dışındaki müsabakalarda ili temsil etmemiz çok zor. Biz bir belde takımıyız. Bizim hedefimiz beldemizi temsil etmek, gençlerimizi spora özendirmek ve belde de bir birlik-beraberlik ortamı yaratmaktır&8221; dedi.


YİBO&8217;nun potansiyeli Kumluca için çok önemlidir


Bu sezon başında tamamlanarak hizmete giren Coşkun Yılmaz Stadyumu&8217;nun olduğu yerin spor kompleksine çevirmeyi hedeflediklerini söyleyen Çetin, &8220;Beldemizde sportif anlamda yeni çalışmalar olacak. Yeni stadyumumuzun olduğu yerin yanına basketbol, voleybol ve tenis sporlarına yönelik sahalar yapacağız. Bizim o bölgemiz bir spor kompleksi haline gelecektir. Bu projelerimiz artık temel atma aşamasına geldi. Bildiğiniz gibi halı sahamız da başka bir yerde. Halı sahamızı da futbol sahamızın olduğu yere taşıyabiliriz. O zaman tam bir spor kompleksi olacaktır. O zaman beldemizin sportif anlamda bir eksiği kalmayacaktır. Ayrıca beldemizde yatılı ilköğretim bölge okulumuz var. Bu okulumuzun imkanları ve potansiyeli Kumluca beldemiz için büyük bir kazanımdır. Spora yatkın gençlerimiz çok fazla. Ailelerimizi iş imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle beldemizde tutamıyoruz. Gençlerimiz de eğitimleri nedeniyle belli bir yaştan sonra beldeden ayrılıyorlar. Artık Bartın Üniversitesi açıldı. Umarım gençlerimiz Bartın Üniversitesi&8217;ni tercih eder de beldemizde kalırlar&8221; ifadelerini kullandı.


Bartınspor&8217;a sahip çıkmalıyız


Bartın&8217;dan bir takımın profesyonel lige çıkmasının amatör ligin menfaatine olduğunu söyleyen Başkan Çetin, çıkması gereken bu takımın ilin adını taşıyan Bartınspor olması gerektiğini dile getirdi. Bartınspor&8217;a sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Çetin, &8220;Bartın bizim, hepimizin. Ulus&8217;uyla, Abdipaşa&8217;sıyla, Kumluca&8217;sıyla&8230; Bu takımı 3. Lig&8217;e çıkartmak için hepimizin bir şeyler yapması gerekiyor. Daha önce toplantılar yapılmıştı. Bizlerin görüşleri ve fikirleri alınmıştı. Ama bunlar orada kaldı, hiçbir gelişme olmadı. Sonuçta biz Bartınspor&8217;un terfi etmesine yardımcı olmak istiyorduk.&8221; şeklinde konuştu.


Yanlış politika uygulanıyor


Bartınspor&8217;un 3. Lig&8217;e çıkması için uygulanan politikayı doğru bulmuyorum. Birkaç nokta transfer yapmakla veya altyapıdan birkaç topçu yetiştirmekle 3. Lig&8217;e çıkılmaz. Öncelikle takım ruhunun, takım içersindeki birlik beraberliğin ve istikrarın tam olması gerekir. Benim daha önce gördüğüm kadarıyla bu konuda Bartınspor&8217;da kopukluklar vardı. Bu sezon da takım içerisinde tam bir uyum olmadığını görüyoruz. İnşallah ben yanılırım. İnşallah bu sezon hedeflerine ulaşırlar da Bartın&8217;daki diğer takımlar rahat eder. Daha önce Bartınspor&8217;un 3. Lig&8217;e çıkarılması için çeşitli uygulamalara gidilmişti. Bartın&8217;dan en iyi futbolcuları topladılar ama yine olmadı. Örnek verirsek; Kumluca Esnafsporlu futbolcunun yaptığı antrenmanla Bartınsporlu futbolcunun yaptığı antrenmanla aynı olmaz. Bartınspor&8217;da oynayacak olan futbolcu tam anlamıyla kendini bu işe vermelidir. Bartınspor Kulübü&8217;nün de bu oyuncuları kendi futbolcularıyla iyi harmanlaması, onların çektikleri uyum sorununu aşmaları için yardımcı olması gerekmektedir. Bizim futbolcularımızı alıp o sisteme uydurmakta sıkıntılar yaşandı. O yüzden bence şu anda amatörde oynayandan önce altyapıdan yetiştirilen topçuların okullarında da takip edilerek a takıma yükseltilmesinde fayda olacaktır. Ayrıca kadro istikrarı da çok önemli. Bartınspor&8217;da bir yönetim geliyor 10 futbolcu transfer ediyor. Bir sezon sonra yönetim tekrar değişiyor ve yepyeni bir kadro kuruluyor. Zaten ligde 10 takım var. Bu futbolcular ne zaman hazır olacaklar da takıma alışacaklar. Bu uygulamayla takıma katılan oyuncular terfilerde faydalı olmaz&8221; dedi.


Bartınspor, bu sezon 3. Lig&8217;e çıkamaz


Bartınspor&8217;un yeterli seviyede bir takım olmadığını belirten Kumluca Belediye Başkanı ve Esnafspor Kulüp Başkanı Metin Çetin, &8220;Ben Bartınspor&8217;un bu sezon 3. Lig&8217;e çıkacağından umutlu değilim. Bana göre çıkamaz. Oynadıkları futbol belki Bartın ölçeğinde göze hoş gelebilir ama Bartınspor&8217;un burada rakibi yok. Terfilere gittiği zaman bir şey yapabileceğini hiç sanmıyorum. Çünkü terfilerde karşısına çıkacak takımlar Bartın&8217;dakilere benzemeyecektir. Çok büyük bütçelerle 3. ligi hedefleyen takımlar var.


Düşünün ligin ilk haftasın Bartınspor&8217;la karşılaşırken, maçın ilk 40 dakikasında 1-1 berabereydik. İkinci yarıda kondisyon sorunumuz yüzünden yenildik. Ayrıca Bartınspor Kemerspor&8217;la oynadığı iki karşılaşma da yakından incelenirse Bartınspor&8217;un seviyesi ortaya çıkacaktır&8221; diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Pusula Gazetesi