Zonguldak Havaalanı´nda yapılan tatbikat, nefes kesti. Yaklaşık 1 yıl önce uçuş trafiğine açılan havaalanında yapılan ilk tatbikatta; senaryo gereği sol motorunda yangın çıkan ve içerisinde 130 yolcu bulunan Boieng 737 tipi uçağına piste iner inmez müdahale edildi. Yangın kısa sürede söndürülürken, olay yerinde hazır bekleyen sağlık görevlileri yaralanan bir kişiyi hastaneye kaldırdı.

Çaycuma ilçesi Saltukova beldesinde bulunan Özel Sivil Havacılık Anonim Şirketi tarafından işletilen ve ilk sefer 21 Temmuz 2009´da Almanya´nın Düsseldorf kentinden Germania Hava Yolları´na ait yolcu uçağının indiği Zonguldak Havaalanı´nda yangın söndürme tatbikatı yapıldı. Tatbikatın senaryosu gereği, yurt dışından 125 yolcu ve 5 mürettebat ile havalanan Boieng 737 tipi yolcu uçağının sol taraftaki motorunda yangın çıktı. Kule ile yapılan görüşmenin ardından yolcu uçağına acil iniş izni verildi. Kule görevlisi, durumu yetkililere bildirince itfaiye, ambulans ve sağlık görevlileri alarma geçti. Uçak, havaalanının kuzeyinde piste acil iniş yaptı. Polis ekipleri de olay yeri ve çevresinde güvenlik tedbirlerini aldı. Bu sırada çalılardan oluşan ağaçlık alana mazot dökülerek yangın süsü verildi. İtfaiye ekipleri, kaza mahalline ulaşarak köpükleme ve yangın söndürme uygulaması yaptı. Alevler içinde kalan uçak enkazı, ekipler tarafından kısa sürede söndürüldü. Kaza mahallinin yakınında ise yaralı bir yolcu, sağlık görevlileri tarafından sedyeye alınarak tedavi edilmek üzere ambulansla hastaneye gönderildi.

Tatbikatı izlemeye gelen Çaycuma Kaymakamı Hasan Yaman, 1 yıl önce açılan havaalanında ilk tatbikatın başarıyla gerçekleştirildiğini belirterek, "Biz de Çaycuma´daki ve Zonguldak´taki kurum amiri ve yetkili arkadaşlarımızla birlikte olası bir yangın ihtimaline karşı tatbikat yaptık. Yurt dışından gelen alman menşeili bir uçağımızın sol tarafından çıkan yangın nedeniyle acil iniş yaptı havaalanımıza. Hemen müdahale edilerek hem yaralıların nakli hem de yangın söndürülmesi konusu başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Tatbikata katılan arkadaşları kutluyorum" dedi.

Zonguldak Havaalanı´nın uluslar arası uçuş trafiğine açık bir havalanı olduğunu hatırlatan Özel Sivil Havacılık A.Ş. Genel Müdürü Hasan Özşahin ise şunları söyledi:

"Havaalanlarının özelliği, herhangi bir acil durumlara karşı her türlü hazırlıkların yapılması ve gerekli koordinasyonunun sağlanması için bu ihtimallere yönelik böyle bir çalışma yapıldı. Gayet güzel ve olumlu bir çalışma olmuştur. İnşallah herhangi bir kaza, bela görmeyiz. Ama biz sürekli hazırlıklı olmak durumundayız. O amaca yönelik bu hazırlıklar bir tatbikat olarak yapılmıştır. Emniyet, sağlık, itfaiye, gümrük birimleri tümüyle kısa sürede olay mahallinde yer almışlardır. İlk kez böyle planlı bir köpük kullanarak tatbikat yaptık. Gayet güzel oldu, katılanlara çok teşekkür ederim."

Yaklaşık 20 dakika süren tatbikatı Çaycuma Belediye Başkan Vekili Engin Köktürk, Saltukova Belediye Başkanı Adil Düzlü, Çaycuma İlçe Jandarma Komutanı Üstteğmen Bayram Kayıkçı, Havaalanından Sorumlu Emniyet Şube Müdürü Özgür Uyanık da izledi.

Editör: Pusula Gazetesi