Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde kurulma çalışmaları başlatılan "Tarıma Dayalı İhtisas (Hayvancılık-Manda) Organize Sanayi Bölgesi" çalışmaları kapsamında Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde bulunan Bufala Süt Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş (BUFFA) ziyaret edildi. Ziyarete, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Zonguldak Manda Birliği Başkanı Mustafa Özkan, Zonguldak TSO Genel Sekreteri Muharrem Sarıkaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Zonguldak İl Müdürü Cemalettin Çataklı, Manda Birliği Yönetim Kurulu üyeleri Şenol Çakar ve İzzettin Şen ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Uzmanı Mustafa İnanır katıldı.

Çiftlik girişinde şirket kurucu ortakları Ömer Aral ve Niyazi Yelkencioğlu ile tesisin Genel Müdürü Angelo Lotumolo tarafından karşılanan heyete, çiftlik ortakları tarafından çiftliğin kuruluş fikrinin oluşması, sonrasında çiftliğin kuruluşu ile ilgili yapılan çalışmaları, bu aşamada İtalya'ya yapılan ziyaretler hakkında bilgi verildi. Aynı zamanda Manda Birliği Başkanı da olan Niyazi Yelkencioğlu, dünya da en gelişmiş manda çiftliklerinin İtalya'da bulunduğu ve çiftlik kurma süreci içerisinde en az yirmi defa İtalya'ya gittiklerini, çiftliğin inşaatında ve üretim tesislerinin kurulumunda İtalya'yı örnek aldıklarını, mandaları İtalya'dan ithal ettiklerini, yerli ırka göre süt verimlerinin daha yüksek olduğunu, günde 10-12 litre alabildiklerini ifade etti.

Halen çiftliklerinde yaklaşık 400 baş manda olduğunu söyleyen Yelkencioğlu, gelinen noktada kurdukları tesislerde üretilen sütün tamamına yakınını işlediklerini ve Mozerella, Burrata, Ricotta peyniri ve yoğurt, kaymak, tereyağı olarak tanınmış marketlere verdiklerini söyledi.

Karşılıklı bilgi alışverişi sonrasında manda ahırları, yem depolama tesisleri gezilerek, tesisler hakkında detaylı bilgi edinildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Bufala Süt Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortakları Ömer Aral ve Niyazi Yelkencioğlu'na teşekkür ederek, "Son derece faydalı bir ziyaret oldu. İlimizde kurulma çalışmaları devam eden Manda OSB'nin kurulması ve işletilmesi aşamalarında nelere daha fazla yoğunlaşmamız gerektiği konusunda çok önemli bilgiler edindik. Burada edindiğimiz bilgiler ve gördüklerimiz bize rehberlik edecek" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi