Kara elmas olarak da bilinen kömürün çıkarıldığı madenlerde çalışan işçilerin yaşadığı zorlukların anlatıldığı "İndim Maden Ocaklarına/Yaşam Kavgalarıyla Madenciler" adlı panel Konak Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Zonguldak'ta 4-8 Ocak 1991'de yapılan Büyük Madenci Yürüyüşünün 27. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen panele ilgi yoğundu.
Zonguldak'ta maden işçilerinin 30 Kasım 1990 tarihinde başlattığı ve 35 gün süren grevin ardından 4 Ocak'ta taleplerini iletmek üzere Ankara'ya doğru yürüyerek yola çıktıkları Büyük Madenci Yürüyüşünün bir kez daha anıldığı panelde Zonguldak doğumlu olan fotoğraf sanatçısı Birol Üzmez, maden işçilerinin fotoğrafları eşliğinde o günleri anlattı. Zonguldak halkının da desteğiyle yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı ve 5 gün sonra Bolu'nun Mengen ilçesinde sona eren yürüyüş, fotoğraflar eşliğinde bir kez daha hatırlandı. Fotoğrafçılık sanatında birçok ödülün sahibi olan Üzmez, 1992 yılında da Kozlu grizu faciasında karşılaştığı anları yine panelde fotoğraflar eşliğinde anlattı.
Çektiği o yıllara ait fotoğraflardan oluşan slayt gösterisi salonu dolduranlar konuklara duygusal anlar yaşattı. Gösterim, maden işçilerinin ne denli zor koşullarda çalıştığını bir kez daha gözler önüne serdi. Şimdilerde "Plakçı Birol" olarak Tarihi Kemeraltı Çarşısındaki Mirkelam Han'da bir plak evi işleten Üzmez, o anları fotoğraflarken neler hissettiğini anlattı.
Yeraltı Maden-İş Sendikası'nın tarihini kayıt altına alan yazar Onur Bütün de kitabının içeriğinde yer alan olayları paylaştı. 7 Şubat 1990'da Amasya'nın Merzifon ilçesindeki Yeni Çeltek Maden Ocağından, Manisa'nın Soma ilçesinde 2014 yılında meydana gelen maden faciasına kadar ki süreçte yaşanan acı olayların anlatıldığı önemli bir kaynak niteliğinde olan kitapla maden işçilerinin ve sendikaların karşılaştığı zorluklar anlatılıyor. Maden ocaklarının, maden işçilerinin yaptığı grevlerde asılan pankartların, madencilerin ve sendikal çalışmalarının fotoğraflar eşliğinde dile getirildiği söyleşinin ardından konuklar Üzmez ve Bütün'e merak ettikleri konularda sorular sordu.

Editör: Pusula Gazetesi