Halkbank, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile protokol imzaladı. Bölgesel ekonomik, kalkınma ve sosyal gelişmeye katkı sunmak amacıyla ajanslar ile işbirliğine giden ilk banka olan Halkbank, protokol çerçevesinde ajansın Mali Destek Programı&[#]8217;na başvuran ve hibe fonlarından yararlanmaya hak kazanan proje sahiplerine &[#]8216;Kalkınma Ajansı Eş Finansman Kredisi&[#]8217; kullanma fırsatı sunacak.
Halkbank, bölgesel kalkınma ajanslarıyla işbirliği kapsamında dördüncü protokolü Zonguldak, Bartın ve Karabük&[#]8217;te faaliyet gösteren Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile yaptı. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Mali Destek Programına başvuran ve projeleri için gerekli finanssal kaynağı elde eden işletmelere &[#]8216;Kalkınma Ajansı Eş Finansman Kredisi&[#]8217; kullandıracak. İşletmelere TL cinsinden 1 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli yatırım kredisi yada 6 ay ödemesiz 3 yıl vadeli işletme kredisi, YP cinsinden 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadeli yatırım kredisi yada 1 yıl ödemesiz 4 yıl vadeli işletme kredisi desteği sunacak.
Zonguldak Valiliği Toplantı Salonu&[#]8217;nda gerçekleştirilen imza törenine Zonguldak Valisi Erdal Ata&[#]8217;nın yanı sıra Halkbank KOBİ Pazarlama Daire Başkanı Hakan Başaran, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezel, Halkbank Kocaeli Bölge Koordinatörü Metin Köstek, Halkbank Zonguldak Şube Başkanı Metin Koçer katıldı.

&[#]8220;HALKBANK&[#]8217;I TERCİH ETTİK&[#]8221;

Zonguldak Valisi Erdal Ata, 2009 yılında kurulan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı hakkında bilgiler verirken ajansa uzman personel alımı konusunda bilgiler verdi. Kaynakların iyi değerlendirilmesi için bankalarla yapılan görüşmelerde en uygun teklifi veren Halkbank&[#]8217;ı tercih ettiklerini ifade eden Vali Erdal Ata, şöyle konuştu:
&[#]8220;Batı Karadeniz Kalkınma Ajansımız 2009 yılında kuruldu. Şu anda ajansın eleman alımları ile ilgili çalışmalarını Genel Sekreter Faruk Tezel devam ettiriyor. Önümüzdeki hafta bunların sınavları yapılacak. 19 uzman, 5&[#]8217;de destek personeli alacağız. Bunların yetiştirilmesi eğitilmesi belli bir zaman alacağı için genel bütçeden ayrılan paylarımız, özel idareden ve belediyelerden aktarılan yasal, kanuni payların bankada değerlendirilmesi amacıyla bu protokolü imzalıyoruz. 2010 yılında tahmini 20 milyon TL&[#]8217;lik bir kaynağımız olacak. Bu kaynakların kullanımı, uzmanların yetiştirilmesi ve bölgesel planların hazırlanması proje çalışmalarının hazırlanması nedeniyle muhtemelen 2010 yılının sonuna doğru belki de 2011 yılına sarkacak. Dolayısıyla elimizdeki kaynakların da iyi değerlendirilmesi için bankalarla yapılan görüşmelerde en uygun teklifi Halkbankası verdi. Ayrıca Halkbankası, hepimizin bildiği gibi esnafı, KOBİ&[#]8217;leri destekleyen, onlara finans kaynağı sağlayan bir kuruluş olduğu için daha doğrusu bizim Ajansın görev alan giren konularda çalıştığı için biz de Halkbankası&[#]8217;nı tercih ettik. İnanıyorum iyi bir işbirliği olacak. Protokolü hayırlı olması temennisi ile imzalıyorum.&[#]8221;
Kalkınma Ajansları ile işbirliklerinin önemli bir aşamasına geldiklerini anlatan Halkbank KOBİ Pazarlama Daire Başkanı Hakan Başaran, Türkiye&[#]8217;nin 2009 yılı içerisinde kalkınma ajansları ile yapılan protokollerde Halbankası&[#]8217;nın olduğunu söyledi. Halkbank&[#]8217;ın 72 yıldır Türkiye&[#]8217;nin finansman sorunlarına çözüm bulmayı ilke edindiğini dile getiren Başaran şöyle dedi:
&[#]8220;Çukurova Kalkınma Ajansı, İzmir Kalkınma Ajansı ve 2009&[#]8217;un son döneminde yapılan Denizli Kalkınma Ajans&[#]8217;ları ile Türkiye Halkbankası işbirliği gerçekleştiren kurum olarak öne çıktı. 72 yıldır üreten Türkiye&[#]8217;nin finansman sorunlarına çözüm bulmayı kendisine ilke edinen Halkbankası KOBİ&[#]8217;lerin, bireylerin, kurumsal firmaların tümünün finansman sorunlarına çözüm üretmek ve onların yanında olmak için var gücü ile çalışıyor. Türkiye&[#]8217;de bir ilk olan Kalkınma Ajansı Konsepti&[#]8217;nde de buradaki bazı noktalarda bankacılığın olması gerektiğini hissederek, puro aktif davranarak Kalkınma Ajansları ile işbirliğine geçerek bu konuda anlaşma imzalayan Türkiye Halkbankası olmuştur. Bu projelerin, kaynak tarafının bankada değerlendirilmesinin yanı sıra ilgili projeye hak kazanan firmalar için ikinci adım var. Eş finansman. Çünkü bu Kalkınma Ajansları belirli projeleri destekleyerek bunların topluma kazandırılmasında, verimliliğin arttırılmasında öncü olan projelere destek vererek bunların bir kısmını hibe edecek. Ancak burada, bu firmaların diğer kaynakları bulma sorunları ortaya çıkacak. Öz kaynaklarının dışında belki de banka finansmanına. Biz, banka olarak bunu en hızlı şekilde değerlendireceğimizi düşündük. O firmalarla yakın işbirliğinde olarak, Kalkınma Ajansları ile beraber belki de o an çalışarak eş finansman sorunlarına da kısa sürede çözüm bulabileceğimizi düşündük. Firmaların güçlendirilmesi anlamında, o açıdan da anlaşmanın özel bir önemi var.&[#]8221;

&[#]8220;2009 BAŞARILI GEÇTİ&[#]8221;

Türkiye Halkbankası&[#]8217;nın tüm kademelerinde 2009 yılının başarılı geçtiğini anlatan Daire Başkanı Hakan Başaran, bankalarının 2009 yılını verimli ve karlı bir şekilde kapattığını da ekledi. Reel sektörün yanında olduklarını göstermek için kalkınma ajansları ile işbirliklerini adım olduğunu dile getiren Başaran, &[#]8220;Türkiye Halkbankası 2009 yılında tüm kademelerde oldukça başarılı bir yıl geçirdi. Zaten üçüncü çeyrek rakamlarımız da basına aktarılmıştı. Reel sektörün yanında olan KOBİ&[#]8217;lerin, firmaların yanında olan bankamız sektörde payını arttırarak 2009 yılını verimli ve karlı bir şekilde kapattı. Reel sektörün, üretenin yanında olduğumuzu göstermek açısından Kalkınma Ajanslarıyla işbirliğimizin bunların bir adımı olduğunu tekrarlamak istiyorum. Batı Karadeniz Bölgesi&[#]8217;nde Zonguldak-Bartın ve Karabük illerinde girişimcilere, &[#]8216;inovasyon&[#]8217; dediğimiz yenilikçi fikirlere ön ayak olması açısından kalkınma ajanslarının önemini tekrar vurgulamak istiyorum&[#]8221; diye konuştu.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezel ise ajansın çalışmalarını değerlendirerek şöyle dedi:
&[#]8220;Kalkınma ajanslarımız, KOBİ&[#]8217;lere yönelik, sivil toplum kuruluşlarına yönelik, yerel yönetimlere yönelik, hazırlanacak bölge planında öne çıkan öncelik alanlarına göre proje teklif çağrısı usulüne göre kaynak kullandıracak. Bu kaynakların tamamı sadece kalkınma ajansımızdan değil, eş finansman olarak yararlandırılacak. Banka ayağı burada önem kazanıyor. Özellikle KOBİ&[#]8217;lerimiz özellikle kaynak sağlamakta zorluk çekebiliyorlar. Dolayısıyla eş finansmanlarını bankalarına kredi kullanmak suretiyle gerçekleştirebilecekler. Ajansımızın destek faaliyetlerinden birisi de KOBİ&[#]8217;lere yönelik. Daha doğrusu kar amacı güden kuruluşların projelerine yönelik. Faizsiz finansman desteği ve faiz desteği şeklinde de kalkınma ajansları, proje destekleme yönetmeliğinde de hükümler var. O doğrultuda da yine bu tür desteklere, bankalar veya bu işi yürüten ticari kuruluşlar aracılığı ile de yönetmelikte öyle yapmamız vaaz ediliyor. 2010 yılının son çeyreğinde belki teklif çağrısına çıkmayı düşünüyoruz. Ama bu tamamen bölge planımızın başarı ile tamamlanmasına bağlıdır. Onun da ön şartı eleman istihdamıdır.&[#]8221;
Konuşmaların ardından Vali Erdal Ata ve KOBİ Pazarlama Daire Başkanı Hakan Başaran protokol imzaladı.
Editör: Pusula Gazetesi