Büyük Birlik Partisi (BBP) Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Tolga Aral Ereğli'nin Kandilli Beldesi'nde Borcam Madencilik'in çalışma sahasının çevresinde incelemelerde bulundu. Yaptığı incelemelerde Borcam Madenciliğin doğaya verdiği zararın boyutlarını gözler önüne seren Aral, firmanın bölgeye kimyasal atık döktüğünü, doğayı ve insan hayatını tehlikeye attığını ileri sürdü. Büyük Birlik Partisi (BBP) Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Tolga Aral ; "1980'li yıllarda Türkiye Taşkömürleri Kurumu, Alacaağzı'nda yaptığı sosyal tesisler ile, bu sahilin doğal güzelliğiyle bütünleşen hizmetlerini çalışanlarına ve ailelerine sunmuştu. Ben de çocukluk yıllarımda yazları bu hizmetten faydalanarak bu eşsiz doğa ortamında Alacaağzı koyunda denize girerdim. Hem eski günleri yad etmek hem de Borcam madencilik firmasının kapasite artımına gitmesi talebiyle bu bölgenin gündeme gelmesiyle yerinde görmek için Alacaağzı'na gelerek yerinde incelemelerde bulunmak istedik. Kimyasal atıkların denize döküldüğünü gözlerimizle gördük. Bunu denizdeki taşların renklerinin değişiminden, etrafa yayılan kokudan anlayabiliyorsunuz. Burada faaliyet gösteren Borcam Madencilik kestiği ağaçlarla yok ettiği ormanla, denize döktüğü zehirli kimyasal atıkla, denizde yaşayan canlıları-yavru balıkları yok etmesiyle, hava kirliği ile, Alacaağzı koyunda insanların yazın denize giremez durumu getirmesi ve bu bölgenin insanların dinlenme ve eğlenme amaçlı da kullanılamıyor olması ile, tonlarca ağırlıkta kamyonların buradan çıkarttığı kuvers madenini firmanın fabrikasının bulunduğu Düzce'ye nakil ederken belde halkının yollarını kullanılmaz hale getirmesi yöreye ve yöre halkına büyük zarar veriyor" ifadelerini kullandı.

"BORCAM'IN FAALİYETE DEVAM EDİP ETMEYECEĞİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

"Borcam madencilik devletin açıkladığı kurallara uymadığı gibi, çevrecilerin uyguladığı-önerdiği kurallara hiç uymayarak, hiçbir normu yerine getirmiyor" diyen BBP MKYK Üyesi Aral, "Firmanın Alacaağzı bölgesinde daha ne kadar bir alanda kuvars madenini çıkarma işine devam edeceğini merak ediyoruz. Buraya Alacaağzı'na gelmeden oturduğunuz yerden internetten uydu görüntülerine baktığınız zaman bu bölgenin hızla ormanlarının yok edildiğini herkesin görebilir. Valimiz Sayın Ahmet Çınar'ın özel önem vererek turizm konusunda yaptığı 'Zonguldak Turizm Kalkınma Planı' çalışması kapsamında yer alan Ereğli - Zonguldak Kıyı Mastır Planı tam da bu bölgeyi içine alıyor. Sayın Valimize çağrımızdır, Köseağzı'ndan başlayarak, Çamlı, Kandilli, Alacaağzı, Kireçlik, Çavuşağzı ve Değirmenağzı'nı da içine alan bu bölgede ormanı hızla yok eden bu işletmenin kıyı şeridine çok yakın alanda faaliyetine devam edip etmeme noktasında tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

"KURUMLAR GEREKLİ DENETİMLERİ YAPMALIDIR"

Alacaağzı'ndaki durumun bir doğa katliamı olduğunu belirten Aral, sözlerini şöyle tamamladı; "Doğa bize rabbimizin bahşettiği bir varlıktır. Bizler doğamızı insanlık adına, gelecek nesillerimiz adına korumak ile mükellefiz. Bilinmelidir ki, çevreye zarar vermekle insanoğlu aslında bindiği dalı kesmektedir. Doğayı sorumsuzca tahrip edenler, çevreyi umursamaz bir tavırla kirletenler, evrendeki sınırlı nimetleri hor kullananlar, tabiatı düşüncesizce tahrip eden kirletenler de kendi yaptıklarının cezası olarak kendilerini yaşanmaz bir dünyanın içinde bulacaklardır. Bu noktada Zonguldak Valiliğimizin, Orman Bölge Müdürlüğümüzün, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili kurumları bu maden sahasının işletilmesinin doğaya ve insana zararının ne boyutlarda olduğunun belirlenmesini, normları uygulayıp uygulamadığı ile alakalı gerekli denetimleri yapmasını talep ediyoruz. Çevrenin gelecek nesillere bırakmamız gereken en önemli emanetlerden biri olduğunun farkında olan bir kurumun genel merkez yöneticisi olarak gerekirse bakanlıklar düzeyinde bu konunun takipçisi olacağız."

Editör: Pusula Gazetesi