Zonguldak İl Genel Meclisi'nin Aralık Ayı 3'üncü Birleşimi Meclis Başkanı Necdet Karaveli Başkanlığı'nda İl Genel Meclisi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Mecliste Çaycuma Hava Limanını'nın işletmecisi olan Zonguldak Özel Sivil Havacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin şirket sermayesinin 5 milyon TL'den 6 milyon TL'ye yükseltilmesi ve buna rağmen İl Özel İdaresi'nin yüzde 25 olan payının yüzde 15'e indirilmesi AK Parti'li ve CHP'li meclis üyeleri arasında tartışmaları da beraberinde getirdi. Özel İdare Genel Sekreteri Recep Demirtaş, havaalanının zarar ettiğini belirterek "Havaalanına ne yaparsanız yapın yeterli değil" dedi. Gündemin 3. Maddesinde; Vali Ahmet Çınar'ın imzasıyla ihaleli içme suyu işleri, evsel katı atık toplanması ve bertaraf tesisi çalışmaları ile köy yolları bakım ve asfalt çalışmaları için ayrılan 5 milyon 390 bin TL ödeneğin 12 milyon 717 bin TL.ye çıkarılması görüşüldü. Gündem maddesi oy birliğiyle kabul edilerek ilgili komisyonlara havale edildi. "Devam eden ihalenin içinde su yoktu" diyen Başkan Necdet Karaveli, "İçlerinde eksik olan 485 bin TL ödeneğimiz var. Burada bir hata yapılmış. 2018 yılı içinde bitmesi gerekiyormuş. 2018 merkez ve ilçelerin yatırım programlarında değerlendireceğiz. Bu işlerin bitirilmemiş için ne gerekiyorsa, İlçe Özel İdare yatırım programlarını oylarken halledeceğiz. Özel İdarenin yapmış olduğu işler meclisin almış olduğu kararla Özel İdarenin yaptığı işleri ayırmak mümkün değil. Maksadımız hep beraber Zonguldak'a hizmet etmek" açıklamasında bulundu.

HAVAALANI ŞİRKETİNE SERMAYE ARTIRIMI TEPKİSİ

Gündemin 4'üncü maddesi olan Zonguldak Özel Sivil Havacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. ye olağan genel kurulunda şirket sermayesinin 5 milyon TL'den 6 milyon TL'ye çıkarılmasına karar verildiğinden, Özel İdare'nin payına düşen yüzde 15 hisse karşılığı olan 150 bin TL'nin ödenip ödenmeyeceği ile ilgili konu görüşüldü. Konuyla ilgili bilgi veren Genel Sekreter Recep Demirtaş, şunları söyledi; "Şirkete olan hissenin yüzde 25'ten yüzde 15'e düşürülerek Özel İdarenin payının 3 bin TL olarak belirlenmesi karar bağlanmıştır. O günden bu güne Havaalanı hep zarar ediyor. Her 2-3 yılda bir sermaye artımına gidilerek bizim hissemize düşen payı düşürüyoruz. 5 milyon TL olan sermaye ortaklığı 6 milyon TL'ye çıkarılmış. Bizim yüzde 15'lik hissemiz olan 150 bin TL'yi ödeyerek bu 15'lik hisseyi korumaya çalışacağız. Bu ödenmediği takdirde hissemiz yüzde 12.5'e düşecek" dedi.

ZAMAN: "KAFALARDAKİ SORU İŞARETLERİ CEVAPLANMALI"

CHP Gurup Başkan Vekili Fikret Zaman, havaalanı yetkililerini meclise davet ederek şöyle konuştu; "Ortaklıktan çıkmamız söz konusu olamaz. Bunu sürdürmemiz lazım. Hava alanı zarar ediyor. Ama sosyal bir boyutu var. Zarar etse de ona ihtiyacımız var. Sermaye artımına ortak olmamız lazım, payımıza düşen neyse onu ödememiz lazım. Ancak Perşembe ya da Cuma gününe yetkili bir arkadaş buraya gelip de hava alanının teknik şartları, ne kadar yolcu indirdiği, bindirdiği bunlarla ilgili gerekçeleri, piyasada dönen basın söylentileri, kafalarda olan soru işaretlerinin cevaplanması konusunda talepte bulunuyorum."

ÖZTÜRK: "KAPALI HAVAALANINA NASIL SERMAYE ARTIRIMI YAPALIM?"

CHP'li Meclis Üyesi Cihat Öztürk, sermayenin arttırılmasına tepki gösterdi. Öztürk, "Havaalanı teknik ekibi buraya gelip bizden ne istediğimizi sorsun dedik. Konuşmamızdan 15 gün sonra Başbakan Binali Yıldırım alana inememişti. Nedeni de yönlendirme cihazının olmamasıydı. Bu bir faciaydı. Havaalanı da şu an kapalı, buna sermaye artımını nasıl yapalım? Teknik ekip gelsin burada adam gibi çözüm üretelim. Lütfen bizimle dalga geçmesinler" ifadelerini kullandı.

TERZİ: "NE TAKARSANIZ TAKIN İŞE YARAMAYACAK"

AK Parti Gurup Başkan Vekili İsmail Terzi, hava alanının yerinin değiştirilmesi gerektiğinin altını çizerek "2004'de kurulan havaalanına devlet el atmadığı için o dönemin Valisi Yavuz Erkmen, yardım toplayarak havaalanını bugünkü haline getirdi" dedi. Terzi, "Daha önceki iktidarlarda da bir günlüğüne açıldı, bir günlüğüne kapandı. Buraya kimse el atmadığından Vali Erkmen bir şirket kurularak kente hizmet etsin diye havaalanı açıldı. Yurt dışındaki gurbetçiler talep ettiği için açıldı. Özel İdare buraya çok katkı verdi. Havaalanı yetkilileri şu an ki havalanın yerinin şartlara uygun olmadığını söylüyor. Bu tarafta havaalanına uygun arazi yok. Bartın' mı olur, Çaycuma mı olur, yeniden bir havaalanı yapmak lazım çünkü başka türlü olmaz. Hava muhalefeti kötüye gidince gurbetçiler bile Ankara'da inmek zorunda kalıyor. Yeni bir havaalanı yapılana kadar buranın da yaşaması gerekiyor. İleriye yönelik bu yerin değişmesi lazım. Oraya ne cihaz takarsanız takın işe yaramayacak" şeklinde konuştu. Başkan Karaveli, Vali Çınar'a bu konuyu taşıdıktan sonra karar vereceklerini ifade etti. CHP'li Üye Nebahattin Yılmaz da sermaye artımına karşı çıkarak "Bu ortaklıktan vazgeçelim. Yöneticileri buraya davet ettik ama buna da gerek yok. Kendine uydurdukları masallarla bizi uyutmaya devam edecekler" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi