Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde söz alarak bir konuşma yaptı.

"6,5 milyon tonu koklaşabilir olmak üzere, taşkömürü ithalatımız toplamda 43 milyon tona ulaşmıştır. Bunun karşılığında 4 milyar dolar para ödüyoruz. Hasta garantili hastanelerin, yolcu garantili havaalanlarının, araç garantili köprülere verilen garantilerin, bu işi yapan firmalar hariç herkesin zarar hanesine yazıldığı ortadadır. Başka yerlere verilen teşvikler TTK'ya verilse kurum ayağa kaldırılamaz mıydı?" ifadelerini kullanan Milletvekili Turpcu, Bakan Albayrak'a, "TTK`ya işçi alınması yönünde bir çalışmanız var mıdır? TTK`nın geleceğine ilişkin belirsizliklerin ortadan kalkmasına yönelik bir açıklamanız olacak mıdır?" sorularını yöneltti.

Milletvekili Turpcu'nun konuşması şöyle:

"ÇATALAĞZI'NDA ISRARLA İTHAL KÖMÜRLÜ YENİ TERMİK SANTRALLER YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR"

"Sizlerin ve Sayın Cumhurbaşkanının sürekli olarak yerli kaynak, yerli kömür vurgusu hemen her konuşmada yerini aldığını görüyoruz, bu yaklaşımı son derece önemsediğimizi söyleyerek sözlerime başlamak istiyorum. Ancak, özellikle Zonguldak Çatalağzı'nda ısrarla ithal kömüre bağımlı yeni termik santral projeleri hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığında gerçekleştirilen 'İnceleme Değerlendirme Komisyonu' toplantılarına katılıyorum ve sürekli olarak ithal kömüre dayalı projelerin hayata geçirilmeye çalıştığını gözlemliyorum."

"BU KADAR FAZLA TERMİK SANTRALİN YAPILDIĞI BİR ÖRNEĞE, DÜNYADA BAŞKA BİR BENZERİNE BİZ RASTLAYAMADIK"

"Zonguldak'ta çok dar bir alanda halkımızı ve yaşadıkları çevreyi boğacak şekilde 4'üncüsü faaliyete geçmiş olan termik santrallere ek olarak 5'incisinin, 6'ncısının, 7'ncisinin yapılması çalışılıyor. Bu kadar dar bir bölgede, halkı ve yaşadıkları çevreyi boğacak düzeyde, birbirine çok yakın, bu kadar fazla termik santralin yapıldığı bir örneğe, dünyada başka bir benzerine biz rastlayamadık. Zonguldak`ta bulunan termik santrallerin filtreleme, arıtma ve atmosfer üzerinde olumsuz etki oluşturan maddelerin tutulması için kullanılan sistemlerin ve teknolojilerin yeterince yapılmadığını da görüyoruz. Ne yazık ki, Enerji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve ilgili diğer bakanlıklar enerji alanında ortak paydaları olan konularda işbirliği, diyalog ve koordinasyon içerisinde değiller."

"ESKİ GENEL MÜDÜR BU YÜZDEN Mİ GÖREVDEN ALINMIŞTIR, YENİ GENEL MÜDÜRÜN İŞÇİ ALINMASI İÇİN TALEBİ VAR MIDIR?"

"Diğer bir önemli konu, Türkiye Taş Kömürü Kurumu`nun 2016 faaliyet raporu, yeraltında üretime destek işçilerin noksanlığı had safhaya ulaştığından, yani yeterli kadar işçi olmadığından, 2011-2012-2013 ve 2014 yılı için yeterli randıman alınamamıştır demektedir. Kurumda üretimin sürdürülebilirliği ve mevcut altyapının korunması amacıyla toplam 4 bin 622 işçinin alınması için 20.11.2014 tarihinde Enerji Bakanlığı kanalıyla Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Hazine Müsteşarlığına başvuruda bulunulmuş olup, olumsuz yanıt alınmıştır, deniyor. Eski Genel Müdür Burhan İnan bu yüzden mi görevden alınmıştır, bunu gerçekten merak ediyoruz!"

"TORBA YASA 51'İNCİ MADDEYLE HAVZA MADENCİLİĞİ KAVRAMI DELİNDİ"

"Son çıkan Torba Yasa 51'nci maddeye göre, TTK'nın işlettiği yerlerin dışında kalan sahalar satışa hazır halde geldi. Havza madenciliği kavramı delindi. Özel sektör firmaları, termik santral ruhsatı almak için uğraşıyorlar, ardından zarar ediyoruz diye madenleri kapatıp, ithal kömürlü yeni santraller yapacaklarını düşünüyoruz. Bu durum tedbir alınmadığı takdirde, ülkemizin karşı karşıya kalacağı en büyük tehlikelerden birisi olacaktır."

"6,5 MİLYON TONU KOKLAŞABİLİR OLMAK ÜZERE, TOPLAM 43 MİLYON TON TAŞKÖMÜRÜ İTHAL EDİYORUZ"

"Sayın Bakan son olarak, 6,5 milyon tonu koklaşabilir olmak üzere, taşkömürü ithalatımız toplamda 43 milyon tona ulaşmıştır. Bunun karşılığında 4 milyar dolar para ödüyoruz. Bu para yabancı şirketlere gidiyor! Hal böyleyken, TTK'nın üretimi 1 Milyon tonun altına düşürülmüştür. TTK ülkemizde derin kuyu kömür madenciliği yapılan ve denizaltı sahalarda kömür madenciliği yapılan tek kurum olmasına rağmen geldiği durum ortadadır."

"BAŞKA YERLERE VERİLEN TEŞVİKLER TTK'YA VERİLSE KURUM AYAĞA KALDIRILAMAZ MIYDI?"

"Hasta garantili hastanelerin, yolcu garantili havaalanlarının, araç garantili köprülere verilen garantilerin, bu işi yapan firmalar hariç herkesin zarar hanesine yazıldığı ortadadır. Başka yerlere verilen teşvikler TTK'ya verilse kurum ayağa kaldırılamaz mıydı? Teşviklerin ve garantilerin TTK`ya verilerek dışa giden dövizin ülkemizde kalması için bir çalışmanız olacak mıdır? Biz TTK'yı sadece Zonguldak için değil, stratejik değeri olan taş kömürü için, Türkiye için savunuyoruz. Taşkömürü rezervlerini en iyi şekilde değerlendirmek ve ülkenin taşkömürü ihtiyacını karşılayarak yurt ekonomisine katkıda bulunmak zorundayız."

"TTK`NIN İŞÇİ AÇIĞI ACİLEN GİDERİLEREK, SERMAYESİ GÜÇLENDİRİLEREK, YATIRIM YAPILMALI"

"Bu nedenle, TTK`nın işçi açığı acilen giderilerek, sermayesi güçlendirilerek, yeniden organize ederek, yatırım yapılarak, yeni bir işletme mantığıyla bakarak maliyetler aşağıya çekilebileceğini düşünüyorum. Bu anlamda, Yeni Genel Müdürün işçi alınması yönünde talebi var mıdır? TTK`ya işçi alınması yönünde bir çalışmanız var mıdır? TTK`nın geleceğine ilişkin belirsizliklerin ortadan kalkmasına yönelik bir açıklamanız olacak mıdır? Özelleştirme olacak mıdır? Bu konuda gözü kulağı, burada olan Zonguldaklılara bilgi vermenizi rica ediyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi