Bartın Emniyet Müdürlüğü Karayolları Trafik Kanununa göre tescil edilmiş ikinci el araçlarda satış ve devir işlemlerinin noterler tarafından yapılması gerektiğini bildirdi. Müdürlükten bu konuda duyuru yapılarak vatandaşlar uyarıldı. Satış ve devir işlemlerinin, her türlü harç, damga vergisi ve değerli kâğıt bedelinden istisna tutulacağının belirtildiği duyuruda Noterlerin, satış ve devre ilişkin işlemler karşılığında 20 lira maktu ücret alacağı belirtildi. Emniyet Müdürlüğü, vatandaşlara ´´Noterler tarafından yapılmayan satış ve devirler geçersiz olacaktır&8221; uyarısında bulundu.


Yasaya uygun hareket edilmeli


Emniyet Müdürlüğü&8217;nden konu ile ilgili yapılan açıklama şöyle; &8220;31 Aralık 2009 tarih ve 27449 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 5942 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun araç tescil işlemlerini düzenleyen 20. maddesinin başlığı ile (d) ve (e) bentleri değiştirilmiştir. Yeni düzenlemeye göre; tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirler Noterler tarafından yapılacaktır. Satış ve devir işlemlerinin her türlü harçtan, bu işlemlere ilişkin düzenlenen kâğıtların damga vergisi ve değerli kâğıt bedellerinden istisna tutulduğu düzenleme ile Noterler tarafından her türlü işlem karşılığında toplam 20 Türk Lirası maktu ücret alacaktır.


Tescil belgesini almayana 130 lira ceza


Vatandaşlarımızın araç alım-satım, devir ve tescil işlemleri ile ilgili mağdur olmamaları için yasal düzenlemeye uygun hareket etmeleri gerekmektedir. Satış ve devir işleminin, siciline işlenmek üzere 3 iş günü içerisinde ilgili trafik tescil kuruluşu ile vergi dairesine bildirilmesiyle birlikte alıcı adına trafik tescil işlemi gerçekleşmiş sayılacak. Bir ay içerisinde tescil belgesi almayanlara 130 lira, hükümlere uymayan noterlere ise her bir işlem için bin lira idari ceza uygulanacak. Vatandaşlarımızın araç alım-satım, devir ve tescil işlemleri konusunda mağdur olmamaları için yasal düzenlemeye uygun hareket etmeleri gerekmektedir.´´

Editör: Pusula Gazetesi