2009 yılının ekonomik açıdan iyi geçmediğini belirten esnaflar yeni yıl ile birlikte piyasadaki canlılığın artmasını ve Bartın&8217;a yeni istihdam alanları yaratılmasını beklediklerini söylediler. Geçtiğimiz yılı değerlendirerek, 2010 yılından beklentilerini anlatan Tekel Bayi Emrah Doğan, &8220;2009&8217;dan beklentilerimiz gerçekleşmedi. Bartın&8217;ın yakın geçmişine göz atılacak olunursa, çok sıkıntılı bir yıl yaşandığı rahatlıkla gözlemlenebilir. Bartın çok sıkıntılı ve sancılı bir yıl geçirdi. Bartın&8217;da üretime dayalı bir ekonomi yok. Kentteki ekonomi tüketim odaklı işliyor. Hizmet sektörü diye adlandırdığımız kesim, şehir ekonomisinde önemli bir paya sahip. Tabi ekonomik rahatlama anlamında, bu kesimin gelir durumlarının da iyileştirilmesi gerekiyor. Elde edilen gelirdeki iyileşme, piyasalara doğrudan etki edeceği için, hem gelir sahibini, hem de ticaret sektörünü canlandıracaktır&8221; diye konuştu.



Daha adil vergilendirme istiyoruz


Emrah Doğan &8220;Tüketicimiz olan sokaktaki halk bize yönelmiyor. Dolayısıyla esnaf olumsuz etkilenirken, devlet geliri olan işçi, memurun da sıkıntıları oldu. 2009 yılı genel anlamda yerinde sayma ve gerileme yılı oldu. Ancak 2010 yılının krizin sona erdiği, nakit akışının hızlanacağı bir toparlanma yılı olmasını istiyoruz. Toparlanma olmaz ise başta küçük esnaf olmak üzere tüm kesimlerin sıkıntıları artar. İstihdam önündeki engellerin kaldırılarak daha adil bir vergilendirme ile esnaf, sanayici ve diğer kesimlerin önü açılmalıdır. Yeni yıldan beklentilerimiz daha çok iş yapmak yönünde. Yalnız bu ekonomiyle, bu krizle biraz zor görünüyor. Hükümetimizin ülkenin daha iyi bir ekonomiye sahip olması için çalışmalar yapması gerekir. Biz de bu ekonomiyle birlikte, halkın cebine para girmesiyle birlikte esnaf olarak inşallah borçlarımız kapatırız. İnşallah kriz ortamı bir an önce sona erer. Milletin cebi biraz para görsün esnaf olarak işlerimiz açılsın istiyoruz&8221; dedi.



Yeni yıla zamlarla birlikte girdik


Emrah Doğan, &8220;Zaten ekonomik krizden dolayı insanlar zor durumdaydı. 2010 yılıyla birlikte yapılan zamlarla kemeri iyice sıkmaya mecbur bırakılıyoruz. Türkiye&8217;de yaşam şartları her geçen gün daha da zorlaşıyor. Son yapılan zamlarla hükümetin bütçe açığını vatandaş üzerinden kapatmaya çalıştığı gibi bir görüntü ortaya çıkıyor. Asgari ücrete 31 lira zam verdiler ve hemen ardından da akaryakıt, tekel ürünleri, elektrik ve bu tür şeylere yapılan zamlarla birlikte asgari ücretliye vermiş oldukları zammı fazlasıyla geri aldılar. Yapılan zamlarla birlikte insanların alım gücü neredeyse hiç kalmadı. İnsanlar aldıkları parayla yatırım veya birikim yapmayı değil, önce borçlarını ödemeyi sonra ise karınlarını doyurmayı düşünür hale geldi. Yani söylemek istediğim, vatandaş yeni yıldan yeni bir umut beklerken, umut yerine yeni zamlarla karşılaştı. 2010 yılında Türkiye ekonomisinin kalkınması için, insanların işsiz kalmaması için, esnafların dükkânlarını kapatmaması için hükümetin bir an önce çalışmalara başlaması gerekir. 2009 yılını büyük bir hüsranla atlatmışken, aynı şekilde bir yıl daha geçirmek istemiyoruz&8221; diye konuştu.



Kötü geçen yılı, kötü şekilde tamamladık


Bartın Best FM&8217;de program yapan Yavuz Tuncer de &8220;2009 yılının Bartın için kötü geçtiğini düşünüyorum. 2009 yılında Bartın için neler yapıldığını söylemeye gerek yok çünkü görünen köy kılavuz istemiyor. İşsizlik sorunu çözülmeyen ve önemli yatırımları gerçekleşmeyen Bartın&8217;ın beklentileri çok&8221; dedi. Tuncer, &8220;Dünyayı ve Türkiye&8217;yi etkisi altına alan ekonomik kriz Bartın&8217;ı etkiledi ve insanların alım gücü azaldı. Daha önceki yıllarda üretimde ön sıralarda bulunan Bartın&8217;da şu sıralar üretim yok denecek kadar az görülüyor. Her yılı hüsranla kapatmaya alışmaya başladığımız için yeni yıldan pek de fazla umutlu konuşamıyoruz. 2010 yılında Bartın ekonomisi ne olur, Bartın&8217;ın gelişmesi ve kalkınması için neler yapılır tüm bunları ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Bartın sevdalılarının Bartın için el ele verip ne yapacağını ilerleyen zamanlarda görmek istiyoruz. Bartın sevdalıları bize daha 2010 yılına girmeden kötü bir sürpriz verdi&8221; ifadesini kullandı.



Termik santral korkusu yaşıyoruz


Program yapımcısı Yavuz Tuncer &8220;Kötü geçen 2009 yılının sonunda Bartın&8217;ın en güzel ilçesi olan Amasra&8217;ya termik santral yapmak için çalışmaların tekrar başlatıldığını öğrenerek kötü başlayan bir yılı kötü tamamladık. Eskiden sabah kalktığımızda zamla uyanırdık. Şimdi ise her sabah yataktan termik santral ile uyanacağız diye korku içerisindeyiz. Umarız her şey Bartın için diyerek yola çıkan siyasiler, Bartın&8217;a termik santrali reva görmezler. Bu işe karşı çıkmak için gerçekten Bartın sevdalısı olmak gerekir ve biz Bartın sevdalısı olarak Amasra&8217;ya termik santral yapılmaması için çalışacağız. Tüm bunların yanında 2010 yılı kendisiyle birlikte komik bir asgari ücret zammını getirdi. Biz yeni yıl hediyesi olarak Noel Baba&8217;dan asgari ücrete zamdan başka bir şey istememiştik ama Noel Baba bize asgari ücrete 41 simit alacak kadar zammı layık gördü. Yine de teşekkür ediyoruz Noel Baba, verdiğiniz zam ile 41 tane simit aldık ve karnımız doydu&8221; şeklinde konuştu.



Ekonominin düzelmesini bekliyoruz


Telefoncu Mücahit Kaya, &8220;2009 yılı bizim için hiç iyi geçmedi. Aslına bakarsanız, sadece bizim için değil, tüm Türkiye için iyi geçmedi. 2009 yılı ekonomik krizden dolayı vatandaşın alışveriş yapamadığı, alım gücünün en alt seviyelere düştüğü bir yıl olarak geçti. Yaklaşık 3 yıl önce birikimimin hepsini harcayarak esnaflığa başladım. Tam 3 yıllık esnaflığım boyunca hiçbir şekilde yeniden birikim yapamadım. Yıllardır kazandığım para sadece dükkânın kendi masraflarına ve mecburi harcamalarımıza gidiyor. Bazı ay sonlarında dükkânın kendi masraflarını karşılayamadığı zamanlar da çok sık oluyor. Bu söylediklerimi yaşayan milyonlarca insan var. Herkes iş olmadığı gerekçesiyle yıllardır dükkânlarını kapatıyor&8221; dedi.



Sokaklar işsizden geçilmiyor

Telefoncu Mücahit Kaya, &8220;Esnaf bitme aşamasına geldi. Sürekli açıklarını kapatmak için bankalardan kredi çekiyor. Vatandaşlar kazandıkları parayla sadece zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Harcamalar kısıtlandı. Lüks hayat yaşayanların sayısında kayda değer bir düşüş oldu. Sokaklar işsizden geçilmiyor. Yani anlatmak istediğim 2009 yılı kazanç yılı değil, yerinde sayma yılı ve elimizdekini kaybetme yılı olarak geçti. 2010 yılından dileğimiz; esnafların eski günlerine geri dönüş yapmasını, ekonomik kriz nedeniyle kapanmak zorunda kalan işyerlerinin tekrar açılmasını, insanların alım gücünün artmasını ve ülke ekonomisinin düzelmesini bekliyoruz&8221; ifadesini kullandı.
Editör: Pusula Gazetesi