Bartın´ın 59 kilometrelik sahil şeridinde yer alan turizm yerleşim alanları belirlendi. Turizm yatırımcılarını çekebilmek ve turizm imkânını 12 ay üzerinden sağlamayı amaçlayan Bartın Valiliği tarafından, hedefler doğrultusunda hazırlanan rapor Kültür ve Turizm Bakanlığı´na sunuldu. Raporun hazırlanması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesindeki oluşturulan heyette Tapu Müdürlüğü, Tapu Kadastro Müdürlüğü, Çevre ve Orman Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, İl Özel İdare Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü yer aldı. Heyette bulunan kurumlar kendi alanlarındaki çalışmaları tamamladıktan sonra rapor ortaya çıkarıldı. Raporda Mugada, Hatipler, Büyükkızılkum, Küçükkızılkum, Çakraz, Bozköy ve Akkonak köyleri turizm alanı olarak belirlendi.



Çeşitliliği değerlendirmemiz lazım


İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş, Bartın´ın turizm çeşitliliği açısından 12 aylık periyotları kapsayan bir konuma sahip olduğunu ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Altaş, "Belediye yalı projesini sürdürebilirse, Bartın Irmağı turizme açılacak. Karadeniz´in en büyük plajı İnkum, Mugada, Kızılkum. İkinci bir Amasra yok. Sinop diyorlar ama Amasra kadar güzelliği olan potansiyeli yok. Mugada, Kızılkum, Hatipleri turizm bölgesi ilan edersek dışarıdan turizm yatırımcısı çekeceğiz. Antalya´dan denize geliyorlar. Orada çok sıcak hava var. Deniz de sıcak. Yayla havasında denize giriyorlar. Mersin´den gelen kalp hastaları ev tutup denize giriyor. İzmir´deki fuara üç yıldır katılmamız Ege´den ciddi turist akını çekmemize yardımcı oldu" dedi.


Potansiyelimizi kanıtladık


Altaş; "İlk yıl bizi Batman´la karıştırdılar. Ama şimdi ´Bartın gelmiş´ diyorlar. Amasra önde gidiyor. ´Batman´da deniz var mı?´ diyorlar. Yeni broşürlerin bize katkısı çok oldu. ´Turlar her yeri gezdirmiyor´ diyorlar. Biz yardımcı oluruz diyoruz. Elit ve bilinçli bir turist potansiyeli var. Av turizmi açıldı. İsviçre´den geliyorlar. Çevre ve Orman Müdürlüğü rehber veriyor. Sabah avlanmaya başlıyorlar. Yaban domuzlarını avlıyorlar. Akşam olunca derisini soyarak pişiriyor ve yiyorlar. Sabahlara kadar eğleniyorlar. Bu çok önemli bir potansiyel" şeklinde konuştu.


Onaylanmasını bekliyoruz

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş, Turizm Bakanlığı´na hazırladıkları raporu sunduklarını belirterek "Biz Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak koordinatör olduk. Bu rapor hazırlanırken, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü, Tapu Kadastro Müdürlüğü, Çevre ve Orman Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü, İl Özel İdare Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü görüşlerini bildirdi. Biz komisyon tarafından hazırlanan raporu Bakanlığa sunduk. Şu an bakanlıkta görüşülüyor. Mugada, Küçük Kızılkum, Büyük Kızılkum, Hatipler, Çakraz, Bozköy ve Akkonak köyünü turizm bölgesi olarak belirledik. Ümitle bu projenin onaylanmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı.
Editör: Pusula Gazetesi