Maden ocaklarındaki grizu patlaması ve diğer kazalarda, ilk iki saatlik bölümün hayat kurtarma açısından büyük önem taşıdığı bildirildi.
TTK İş Güvenliği Uzmanı Maden Mühendisi Erdinç Günay´ın ´´Yeraltı Maden İşletmeciliğinde Tahlisiyecilik´´ konulu araştırması ve TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, ocaklarda kömür ve gaz degajı, grizu, kömür tozu patlaması ve ocak yangınları gibi olumsuz durumlarda olaylara müdahale zamanı önem taşıyor.
Grizu infilakıyla yer altındaki metan yok olduğundan, bu gazın yeniden birikerek ikinci patlama riski oluşturmaması için geçmesi gereken süre doğrultusunda, ilk 2 saat kurtarma ekiplerinin en güvenli çalışabileceği zamanı oluşturuyor.
´´Altın saat´´ olarak nitelendirilen zaman diliminde kazazedelerin canlı kurtarılma ihtimali yüksek olduğundan özel maden işletmelerinde de tahlisiye ekipleri kurulması önem arz ediyor.

-1938´DEN BU YANA KURTARMA EĞİTİMİ VERİLİYOR-

Alman Drager firması işbirliğiyle TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığına bağlı kurulan Merkez Tahlisiye İstasyonu, kurtarma, ocak yangını, göçük açma, enkaza girme, gazla mücadele konularındaki uzmanlığı sebebiyle ülke genelindeki birçok kamu ve özel maden işletmelerine tahlisiye ve ilk yardım eğitimi veriyor.
Türkiye´nin değişik bölgelerinde faaliyet gösteren çok sayıda maden işletmesinin yanı sıra gelen talepler doğrultusunda üniversite öğrencileri de kurtarma ve iş güvenliği konularında bilgilendiriliyor.
Özel dizayn edilmiş 3 katlı suni ocakta sürünme, emekleme ve gazlı ortamlarda ilerleme gibi eğitimden geçirilen maden işçileri, ocak içinde olası kazalarda kullanacakları haberleşme sistemi konusunda da eğitiliyorlar.
Türkiye genelinde kurulduğu 1938 yılından bugüne 10 binin üzerinde tahlisiyeci yetiştiren TTK, son yıllarda eğim verdiği 1000 kişiyle maden ocaklarındaki kazalara anında müdahale yapılmasına katkı veriyor.
Tahlisiye ve İlkyardım Elemanları Ehliyet Cüzdanı verme yetkisine sahip tek kurum olduğu bildirilen TTK, yönetmeliğe göre kurtarıcı görevini sürdürecek kişileri 6 ayda bir düzenli kursa alıyor.

-HELİKOPTER DESTEĞİ-

Araştırmada, kurtarma organizasyonlarında ilk 2 saatin çok önemli olması nedeniyle TTK´ya 100 kilometreyi geçen uzaklıktaki yerlere ilk kurtarma ekibinin mutlaka helikopterle ulaştırılmasının önem taşıdığı belirtilen araştırmada, şunlar kaydedildi:
´´Bunun için valiliklerdeki kriz komitesi toplantılarında konu gündeme alınmalı. TTK´dan kurtarma ekibi talep edildiğinde eş zamanlı kurtarma ekibini olay yerine intikal ettirecek helikopterin talep edileceği kurum belirlenerek, protokol altına alınmalıdır. Olağanüstü durumlarda yapılacak kurtarma çalışmalarının başarılı olabilmesi için gelişen teknolojik imkanlara uygun malzeme ve ekipmanlara sahip tahlisiye merkezinin yanı sıra disiplin, tecrübe ve bilgi donanımıyla çok iyi yetişmiş kurtarıcılara ihtiyaç vardır.´´
Editör: Pusula Gazetesi