Yerel basının sorunlarının çözümüne yönelik olarak projeler üreten ve uygulayan Basın İlan Kurumu (BİK), Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) işbirliği ile Zonguldak ilinde yayın yapan yerel basın işletmesi çalışanlarına yönelik olarak İnternet haberciliğinin iyileştirilmesi konusunda eğitim düzenleyeceği belirtildi.

Basın İlan Kurumu'ndan yapılan açıklamada; "BİK Proje Geliştirme Grubu'nun katkılarıyla BİK Zonguldak Şube Müdürlüğü tarafından, 17-18 Ekim tarihleri arasında Zonguldak İl Kültür Turizm Müdürlüğü Brifing Salonu'nda gerçekleşecek olan eğitime il sınırları içerisinde yayın yapan yerel gazetelerin çalışanları katılacak.

Haber siteleri hızla çoğalıyor

İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla elektronik yayın yapan dijital gazete sayısının 20.000'lere ulaştığı tahmin ediliyor. Bu durum, dijital gazeteciliğin, geleneksel basılı gazeteciliği geride bırakacak bir kitle iletişim aracı olacağını gösteriyor. Ülkemizde hemen hemen tüm ulusal gazeteler, televizyonlar, radyolar, yerel medya unsurları, artık internet siteleri ve mobil platformlar üzerinden gazetecilik faaliyetlerini yürütür hale geldiler.

Haber farklı ortamlarda değişik biçimlere bürünse de amacı her zaman bilgi vermektir. Ancak İnternetin ve habercilikte yaşanan dijital dönüşümün tam olarak anlamlandırılabilmesi, elektronik ortamda haberin sunumundaki farklılığın ve internetin teknik açıdan haberciliğe getirdiği yeniliklerin ortaya konabilmesi için, bazı bilgilerin yenilenmesi ve internet gazeteciliğinin temel noktalarının bilinmesi gerekmektedir.

Yerel gazetelerin internet sitelerindeki eksiklikler

Basın İlan Kurumu, Resmi İlanların yerel yazılı basın kuruluşlarına dağıtımını gerçekleştirirken bazı göstergeleri baz almakta ve bu gazetelerde bazı özellikler aramaktadır. Bunlardan biri de her yazılı gazetenin bir internet sitesinin olmasıdır. Yapılan incelemelerde internet haber sitelerinin haber dillerinin dijital ortama uygun olmaması, sitelerin içerik bakımdan zayıf olması, grafik ve tasarımının istenen seviyeden düşük olması, site içeriğinin karışık olması ve gözü yorması gibi eksiklikler tespit edilmiştir.

Yerel yazılı basının dijital ortamda var olabilmesi, yayın yaptığı bölgeyi dijital ortamda ve uluslararası mecrada daha iyi temsil edebilmesi için, online gazetecilik konusunda tespit edilen bu eksikliklerinin giderilmesi gerekmektedir. Basın İlan Kurumu ilk kez Zonguldak ilinde yerel gazete işletmelerine internet haberciliği eğitimi vererek pilot bir uygulama başlatmış olacaktır. Benzeri uygulamalara kurumun şubesi bulunan diğer illerde de devam edilecek ve internet haberciliği eğitiminin yaygınlaşması sağlanacaktır.

Zonguldak ilinde yayın yapan Resmi ilan yayınlama hakkını haiz gazetelerin 20 temsilcisinin katılacağı internet haber sitelerinin iyileştirilmesi ve dijital habercilik noktasında bilgi ve becerilerinin güçlendirilmesi amacına yönelik yapılacak eğitim 2 gün sürecektir" denildi.

Editör: Pusula Gazetesi