Ankara Zonguldaklılar Derneği Başkanı Şerafettin Üstünkol&[#]8217;u dernek binasında ziyaret eden Zonguldak Platformu üyesi sivil toplum kuruluşu başkanları, Zonguldak&[#]8217;ın sorunları ve geleceğe yönelik planları hakkında Üstünkol&[#]8217;a bilgiler verdi.
Zonguldak Platformu olarak başlatılan Mitpatpaşa Tüneli için Ulaştırma Bakanı Müsteşarı Mehmet Habip Soluk&[#]8217;un müjdesini duyan Üstünkol, bunun büyük başarı olduğunu dile getirerek Zonguldak Platformunu tebrik etti.
Ankara Zonguldaklılar Derneğinin kuruluşu, faaliyetleri ve bulunduğu konumu hakkında heyete bilgiler veren Üstünkol, bütçeden pay alabilmek ve yatırımları kazanabilmek için birlik ve beraberliğin önemli olduğunu belirterek birlik ve beraberliğin çatısı altında oluşturulan lobiler sayesinde bir şeylerin elde edilebileceğini belirtti. Üstünkol, &[#]8220;Biliyorsunuz, devletin tüm imkanları başkent Ankara&[#]8217;daki havuzlarda toplanır ve iller bazında da buradan dağıtım yapılır. Dağıtımı yapanlarda devleti yöneten politikacılar ve üst düzey bürokratlardır. Fakat muhtemelen bazılarımızın bilmediği bir şey var; bu dağıtım halkımızın sandığı veya beklediği gibi çok da adil yapılmaz. Hangi illerin lobisi kuvvetli ise aslan payını onlar alır, lobisi zayıf olana veya hiç olmayana ancak kırıntılar kalır. Maalesef Zonguldak bu ikinci gruba girmektedir. İşte hastalığın sebebi budur. Yani Zonguldaklılar olarak Ankara&[#]8217;da güçlü bir lobimiz yoktur. Lobi nedir? Lobi, bana göre, aynı davaya inanmış insanların, davalarını başkalarına kabul ettirebilmek ve onları etkileyebilmek için, bir araya gelerek bir güç odağı oluşturmasına denir. Bu güç odağının, kendi taleplerini kabul ettirmek için, karar alma mekanizmaları üzerinde baskı kurması faaliyetlerine de lobicilik denir.
İşte meseleye bu açıdan bakıldığında, gerek Zonguldak&[#]8217;ta yaşayan, gerekse Ankara&[#]8217;da yaşayan Zonguldaklılar, maalesef, bugüne kadar bir araya gelip de Ankara&[#]8217;yı etkileyecek bir güç odağı, yani lobi oluşturamamışlardır. Örneğin Zonguldak kaliteli insan yönünden zengin diyoruz ama Ankara&[#]8217;da Zonguldaklı müsteşar veya Genel Müdür gibi üst düzey bürokratımız var mı? Yok. Bu nedenle de, Zonguldak Ankara&[#]8217;dan hizmet ve yatırım almakta sıkıntılar yaşamış ve halen yaşamakta ve ekonomik yönden gittikçe gerilemektedir. Uzun lafın kısası, bizim sorunumuz, daha doğrusu sorunlarımızın sebebi lobisizliktir. Bunun gereğini ve önemini sürekli vurgulamaktayız. Ama halen anlatmakta başarılı olamadık. Lobi kurmanın yolu bir dernek çatısı altında toplanmaktan geçer. Dernek üye sayısı ve aktiviteleri açısından ne denli güçlü olursa lobimizde o denli güçlü olacaktır. Tecrübelerimiz göstermiştir ki güçlü lobilerin Ankara&[#]8217;daki karar alma mercilerine yaptıramayacağı, bir hizmet yoktur. Ayrıca, güçlü lobi, sadece, toplumsal faydalar saplamakta kalmayıp aynı zamanda bireysel bakımdan faydalar sağlamaktadır. Bireylerin, Ankara ile ilgili kişisel problemlerinin çözümüne de katkı sağlamaktadır. Yine hatırlatmakta fayda gördüğüm bir realite var. Bir araya gelip bir güç oluşturamayan ve davalarına sahip çıkamayan toplumlar yönetilmeye ve ezilmeye mahkumdurlar. Bu gerçeği de hep göz önünde bulundurmamızda yarar vardır.
Bu nedenle de, Sayın Zonguldaklı hemşerim, lütfen derneğinize sahip çıkınız, üye iseniz daha aktif olunuz, değilseniz en kısa zamanda üye olarak gücümüze güç katınız. Unutmayın, sonuçta bu güç tüm Zonguldak&[#]8217;a olduğu gibi bir gün size de lazım olabilir&[#]8221;dedi.
Şubat ayında yapılacak kongrede aday olmayacağını ifade eden Şerafettin Üstünkol, güçlü bir yönetim oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Zonguldak Platformu Çalışma Gurubu üyeleri de Ankara&[#]8217;daki derneğin güçlü ve aktif olması gerektiği belirterek, gereken seviyeye gelmesi için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladılar.
Editör: Pusula Gazetesi