Hafta boyunca her sene olduğu gibi örnek işyeri seçilen ve 30 yılı doldurmuş, ilçe merkezi ve beldelerdeki esnafı teşekkür plaketi ve belge ile onurlandıran Çaycuma Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir, özellikle kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatmaya çalışan küçük esnafı tebrik etti.

Hafta boyunca yaptıkları etkinlikler hakkında bilgi veren Kandemir; " İlk olarak Mesleki Eğitim Merkezi ile birlikte Şet Kuşatma etkinliği düzenledik. Ankara'dan gelen Ahi Evran ekibi ile ilçemizde ikinci defa 'Şet Kuşatma' etkinliği yaptık. Programda geçmişte Ahilik nasıl kazanıldığı ve Ahiliğin özelliklerine uymayan esnafın nasıl cezalandırıldığı anlatıldı. Günümüz esnafının bundan ders çıkarmasını temenni ediyorum.

Protokolün de katıldığı etkinlimizde şet kuşatma gösterisi yapılarak, protokol mensuplarına temsili şet kuşatıldı.

Hafta boyunca ilçe merkezi ve belderimizde 30 yıldır doldurmuş, örnek esnafımızı plaket ile onurlandırdık. Cuma günü Küçük Sanayi Sitesi Camiinde hayatını kaybetmiş esnafımız için Kuran-ı Kerim okunarak bereket duası yapıldı, pilav ikram edildi"dedi.

Ahiliğin özelliklerinin genç esnafa örnek olması dileğinde bulunan Kandemir; "Ahilik kardeşlik, birlik, beraberlik toplayan Ahilik ticareti ile ahlaki buluşturan bir hayat felsefesidir. Ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumun tüm kesimlerini kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini Anadolu topraklarına yayan bir düşünce sistemidir. Ahilik prensipleri yüzyıllar boyunca hem esnaf ve sanatkarlarımız hem de Anadolu insanı için şaşmaz bir ölçü ve kılavuz olmuştur. Ahilik anlayışının temelinde insan vardır. Ticari ve toplumsal hayatta iş ve meslek hayatında dürüstlük ve güvenirlik, hak ve hukukuna saygılı şefkatli, cömert ve güler yüzlü olmak Ahiliğin er önemli kuralıdır. Ahilik kültürünü daha iyi tanıtır, bilinir hale getirmek ve gelecek nesillere bu kültürün en doğru şekilde aktarılmasını sağlamak bizim tarihi ve sosyal sorumluluğumuzdur.

AHİ DEDİĞİN DÜRÜST DEMEKTİR

Ahiliğin özellikleri şunlardır; İyi huylu ve güzel ahlaklı olmak. İşinde hayatında kin, hasetlik ve gıybetten kaçınmak, şefkatli, merhametli, adaletli, faziletli, iffetli ve dürüst olmak, alçak gönüllü olmak büyüklükte gururdan kaçınmak, dost ve arkadaşlara tatli sözlü, samimi güler yüzlü ve güvenilir olmak, İnsanların işlerini içten, gönülden ve güler yüzle yapmak, daima iyi komşulukta bulunmak, komşusunun eza ve cahilliğine sabretmek, hata ve kusurları daima kendi nefsinde aramak, örf adet ve törelere uymak, helal kazanç sahibi olmak".

Ahi dediğin dürüst demektir. Ahi dediğin mert demektir. Ahi dediğin işinde, gücünde, ticaretinde hile, hurda olmayan demektir. Selçuklu İmparatorluğu döneminden Osmanlılara kadar gelen, Anadolu'da yeşermiş bir kültürün devamıdır. Anadolu'da gelişmiş olan bu Ahilik Kültürü birçok gelişmiş sanayi ülkesinin, birçok teknolojide belirli yerlere gelmiş ülkelerin aslında iş hayatlarına vermeye çalıştıkları modern dilde kalite kontrol, modern dilde tüketici hakları, modern dilde sanatta, zanaatta, kalite ve estetik iddiaları gibi birtakım konuları ahlaki misyon yüklenmiş bir insanın yapabileceğine olan inançtan hareket ediyor. Bizim esnafımız budur"diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi