Zonguldak Milletvekili ve Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Ali İhsan Köktürk ve arkadaşları tarafından, emeklilerle ilgili intibak yasa teklifi verildi.
Konuyla ilgili yapılan basın açıklamasında, "Emeklilerimize karşı yapılan haksızlık, adaletsizlik giderilmelidir. İntibak Yasası ülke genelinde en fazla emekliye sahip Zonguldak için son derece önemlidir" denildi.
Açıklama şöyle: "Hepimizin bildiği gibi emeklilerimizin çok büyük bir bölümü açlık ve yoksulluk sınırının altında gelir düzeyiyle yaşama tutunma, ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Ayrıca emeklilerimiz, içinden geçtiğimiz ağır kriz döneminde, sadece kendilerine ve eşlerine değil, yetişkin çocuklarına onların eş ve çocuklarına bakma zorunluluğu içerisindedir.
Bunun yanı sıra son derece büyük adaletsizlik yaratan gelir farklılığının olumsuzluğu altında işçi emeklilerimiz onların dul ve yetimleri adeta ezilmektedir.
Yine hepimizin bildiği gibi, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanuna göre bağlanan gelir ve aylıkların hesaplanmasında esas alınan pirimi esas kazançlarıyla aylık bağlanma oranlarının belirlenmesinde uygulanan yöntemler, sık sık değişikliğe uğramış, bu değişiklikler daha önce bağlanan gelir ve aylıklara yansıtılmamıştır. Bu uygulama aynı yükümlülüklerini yerine getirmiş olmalarına rağmen, farklı tarihlerde emekli olan sigortalıların, onların dul ve yetimlerinin gelir ve aylıklarında eşitsizlikler oluşmasına neden olmuştur. Emeklilerimizin büyük bir bölümüne gelişme hızı oranları uygulanmaması nedeniyle farklılıklar daha da derinleşmiştir.
Emeklilerimiz arasında "İNTİBAK YASASI" diye bilinen bu kanun teklifi; aylık bağlama sistemindeki değişikliklerden kaynaklanan bu haksızlıkları ortadan kaldırarak emeklilerimizin mağduriyetlerini gidermek, son derece düşük kalan; (neredeyse 400 - 500 TL´yi aşan farklar oluşmuştur.) Eski emekli maaşlarıyla, dul ve yetimlere bağlanan gelirlerin, aynı pirim ödeyen, aynı süre çalışan, daha doğrusu aynı koşullara haiz yeni emeklilerimizin seviyesine ulaşması amacıyla hazırlanarak şahsım ve CHP Grubu Milletvekilleri adına TBMM Başkanlığına tarafımca sunulmuştur. Bu yasa; yeni emeklilerimizin maaş ve gelirlerinde herhangi bir gerileme yaratmaksızın, önceki tarihlerde emekli olanlarımızın aylıklarının da, aynı yöntemle hesaplanarak yükseltmeyi, milyonlarca emeklimize karşı yapılan haksızlığı, adaletsizliği gidermeyi hedeflemektedir.
Ayrıca bu yasa teklifinin yasalaşması Zonguldak´ımız için de son derece önemlidir. Çünkü ilimiz yoğun göç ve işsizlik baskısı altında adeta "emekliye yaslanan" bir kent haline gelmiştir. Temel projelerin yaşama geçememesi, içinden geçtiğimiz kriz sürecinde ticari yaşamın büyük darbe görmesi, organize sanayi bölgelerimizin boşalması, Ereğli´de tersaneler bölgesinde yaşanan sorunlar, TTK´nın durumu ve diğer olumsuz gelişmeler nedeniyle büyük oranda emekli maaşlarıyla ayakta kalmaya çalışmaktadır. En fazla emekliye sahip ilimiz için son derece önemli olan bu teklifin TBMM´de kabul edilerek yasalaşmasını diliyoruz."
Editör: Pusula Gazetesi