ÖZEL HABER

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır'ın İl Başkanlığı'ndaki bayramlaşma programında "Bir arkadaşım var. 150 milyon dolarlık yatırım yapmak istiyor. Havaalanı bunu engelliyor. Çünkü yapacağı yatırımın bacası var. Bacası havaalanına denk geliyor. Bu yatırımla buraya gelirsek Zonguldak için çok iyi olacak. Baca meselesini aşmamız gerekecek. İnşallah aşarız" şeklindeki sözleri kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu.

Hüseyin Özbakır'ın "Arkadaşım" dediği kişi, Özbakır'ın TBMM'deki Danışmanı Levent Çebi'nin akrabası Beşiktaş Yöneticisi, Çebi Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortağı Trabzonlu İşadamı Ahmet Nur Çebi çıktı.

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesindeki Bartın yolu üzerinde yıllar önce Ceylan Holding'e tahsis edilen araziyi Hazine'den satın alan Çebi Ailesinin sahibi olduğu Kaptan Şirketler Grubu, 2013 yılında bu arsaya termik santral, demir-çelik tesisi ve çimento fabrikası kurmak istemişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda 7 Şubat 2013, yılında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapılmış ancak kurum görüşleri ve planlara aykırı olduğu nedeniyle talep reddedilmişti.

Bakanlık tarafından yapılan ÇED duyurusu şöyleydi: "Çebi Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından; Zonguldak ili, Çaycuma ilçesi, Saltukova beldesi sınırları içerisinde, kurulu gücü 350 MWe/365 MWm (766 MWt) olan Saltukova Enerji Santrali Projesi'nin yapılması planlanmaktadır."

Filyos Vadi Projesi'nin öngördüğü sahanın dışında bulunan yaklaşık 170 dönüm arazide başlatılması beklenen yatırım fikri yeni değil. Dönemin Saltukova Belediye Başkanı Adil Düzlü, demir çelik sektöründe yapılacak yatırımlara sıcak bakmış, termik santral ve çimento fabrikası kurulması fikrine karşı çıkmıştı.

O dönem plan notlarına "Kirlilik yaratan tesislere izin verilemez" hükmü düşülmüştü.

CHP'den seçilen ve ardından Ak Parti Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır tarafından Ak Parti'ye transfer edilen Saltukova Belediye Başkanı Zerrin Güneş'in yaklaşık 3 ay önce Belediye Meclisi'ni toplayarak plan notlarından "Kirlilik yaratan tesislere izin verilemez" hükmünü çıkarttığı iddia edildi.

Pusula'nın telefonla ulaştığı Saltukova Belediye Başkanı Zerrin Güneş, bahsedilen alana termik santral yada çimento fabrikası kurulacağı yönünde bilgisi olmadığını, plan notlarından da "Kirlilik yaratan tesislere izin verilemez" hükmünü çıkartmadıklarını söyledi.

Güneş, yatırım konusunun henüz netleşmediği, kendisinin konuyla ilgili bilgisinin bulunmadığını, geçmişte yapılan ÇED toplantısında da termik santral ve çimento fabrikasına karşı çıktığını vurguladı.

Şimdi herkes, Hüseyin Özbakır'ın "Baca"meselesini nasıl aşacağını merak ediyor.

"Baca" meselesini aşmek için havaalanı mı kapatılacak?

Yoksa "Baca" başka bir yere mi kaydırılacak?

Ahmet Nur Çebi ile Hüseyin Özbakır sık sık bir araya geliyor, bu ziyaretler basına servis ediliyordu. İşte o fotoğraflar...

Editör: Pusula Gazetesi