Ak Parti Bartın Milletvekili Avukat Yılmaz Tunç, Pusula Dergisi Sahibi Ali Rıza Tığ&[#]8217;ın Bartın ve gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.


Pusula: Sayın Milletvekilim, okurlarımız için öncelikle sizden kısaca özgeçmişinizle ilgili bilgi alabilir miyiz?


Yılmaz TUNÇ: 1971 yılında Bartın&[#]8217;ın Ulus ilçesinin Ulukaya köyünde doğdum. İlkokulu kendi köyümde okudum, Ortaöğrenimimi de Kastamonu Göl Öğretmen Lisesinde tamamladım. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini 1995 yılında bitirdikten sonra, Bartınlı hemşehrilerimizin yoğun olarak yaşadığı İstanbul Pendik&[#]8217;te Avukatlığa başladım. Burada 12 yıl Avukatlık yaptım. Bartınlıların oluşturduğu derneklerde ve sivil toplum kuruluşlarında görev aldım. Pendik&[#]8217;te Belediye Meclis Üyeliği ve Ak Parti İlçe Başkanlığı görevlerini üstlendim. 22 Temmuz seçimlerinde de Bartın Milletvekili seçildim. TBMM&[#]8217;de Adalet Komisyonu üyesi olarak görev yapıyorum. Aynı zamanda Ak Parti Grup Yönetim Kurulu üyesiyim. Evliyim iki çocuk babasıyım.



Pusula: TBMM&[#]8217;de görev süreniz 2 yılı aştı, bu süre içerisinde yasama çalışmalarına ne gibi katkılarınız oldu?


Yılmaz TUNÇ: TBMM Adalet Komisyonu üyesiyim. Adalet Komisyonu, Mecliste temel kanunların görüşüldüğü ve meclisin en yoğun çalışan komisyonu. Burada yoğun bir çalışma temposu sergiledik. Komisyonumuzdan geçen yasa tasarısı ve teklifleri başta olmak üzere bir çok yasanın Meclis Genel Kurulunda görüşmeleri sırasında şahsım ve partim adına söz aldım, TBMM kürsüsünden yirmiden fazla konuşma yaptım. Bartın için çok büyük önem arzeden Bartın Üniversitesi Kanun Teklifim, yargı bağımsızlığı için önemli olan Hakim ve Savcılar Kanununda değişiklik yapan Kanun Teklifim yasalaştı. Bu dönem de yine Adalet Komisyonundaki görevime yeniden seçildim. aynı zamanda Ak Parti Grup Yönetim Kurulu üyeliğine getirildim. TBMM&[#]8217;de bu görevlerimi yaparak, milletimize faydalı olmanın gayreti içerisinde çalışmalarımı sürdürüyorum.





Pusula: Bartın yeni il olan yerlerden birisi, gelişmesi için büyük kaynaklara ihtiyacı var, sizce Bartın hükümetten hak ettiği desteği alabiliyor mu?



Yılmaz TUNÇ: Bartın&[#]8217;ın gelişmesi ve kalkınması için hiç durmadan çalışıyoruz. Başta Ak Parti İl Başkanlığımız olmak üzere tüm ilçe ve belde teşkilatlarımız, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyelerimizle birlikte Bartın&[#]8217;a yeni eserler kazandırmanın peşindeyiz. Şunu gönül rahatlığı ile ifade edebilirim; Ak Parti&[#]8217;nin 7 yıllık iktidarı döneminde Bartın hiçbir dönemle kıyaslanamayacak derecede yatırımlara sahne oldu ve bu yatırımlar Bartın&[#]8217;ı göç veren il konumundan göç alan il konumuna getirdi. Şu kıyaslama bile tüm gerçekleri anlamamız için yeterlidir. 1999-2002 yılları arasında Bartın&[#]8217;a 4 yıl için ayrılan ödenek sadece 26 milyon TL iken Ak Parti iktidarının 7 yıllık döneminde Bartın&[#]8217;a 294 milyon TL yatırım ödeneği aktarılmıştır. Bu rakama Bartın ilinin komşu illerle ortaklaşa gerçekleşen yatırımları için ayrılan ödenekler, Orman köylüsüne sağlanan gelirler ve Sosyal yardımlar için aktarılan ödenekler dahil değildir. Bartın hükümetimizden hak ettiği desteği fazlasıyla almaktadır ve bundan sonra da almaya devam edecektir.



Pusula: &[#]8220;Bartın&[#]8217;ı Eğitim Şehri yapıyoruz&[#]8221; şeklinde bir beyanatınız olmuştu, Bartın&[#]8217;da Eğitim alanında gerçekleştirdiğiniz çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?


Yılmaz TUNÇ: Öncelikle Bartın&[#]8217;ı üniversiteye kavuşturduk. Üniversitenin bir yıllık yatırım ödeneği bile geçmiş iktidarların Bartın için ayırdıkları tüm kamu yatırımlarından daha fazla. Üniversitemiz, Bartın&[#]8217;ın gelişmesinde ve hızla büyümesinde lokomotif olacak. Daha bir yıl gibi kısa bir sürede 3 bin öğrencisi ile Bartın&[#]8217;a önemli bir hareket getirdi. Üniversitemizi bin 200 dönümlük yeni kampus alanında hızlı bir şekilde inşa edeceğiz, önümüzdeki 10 yıl içerisinde Bartın Üniversitesi bölgenin hatta ülkemizin sayılı üniversiteleri arasına girecektir, buna inanıyoruz. Öğrencilerimizin barınma ihtiyacını karşılayabilmek için 9 milyon TL ye mal olacak, 500 kişilik yükseköğrenim öğrenci yurdu inşaatını başlattık ve bitiriyoruz. Bin kişilik yeni bir öğrenci yurdu yapılması için Özel İdare&[#]8217;mize ait bir arsamızı Yurtkur&[#]8217;a tahsis ettik. Bartın&[#]8217;da sadece yükseköğretim alanında değil, okul öncesi eğitim, ilk ve ortaöğretimde de önemli mesafeler aldık, okul öncesi zorunlu eğitimde pilot iller arasına alındık, Bartın&[#]8217;a dönemimizde 4 tane anaokulu inşa ettik. Bartın&[#]8217;ın eğitim kalitesi her geçen gün yükseliyor. Fen Lisesi ve iki tane Anadolu Denizcilik Meslek Lisesinin içerisinde yer aldığı toplam 17 adet okulu Bartın&[#]8217;a bu hükümet kazandırdı. 50 tane okulumuzun onarımını yaptık.



Pusula: Uzun süredir sürüncemede kalan Bartın Hükümet Konağı inşaatını bitirme aşamasına getirdiniz, Hükümet Konağı ne zaman hizmete girecek?


Yılmaz TUNÇ: Son 2 yılda ayrılan ödeneklerle Bartın&[#]8217;a modern bir hükümet konağı kazandırdık. Hükümet konağımız 2011 yılında bitecekken ısrarlı takiplerimiz neticesinde kalan 5 milyon TL ödeneğin 2009 yılında aktarılmasını sağlayarak inşaatı bitme aşamasına getirdik. Buradan talep ettiğimiz ödenekleri fazlasıyla aktaran eski ve yeni Bayındırlık ve İskan Bakanımıza teşekkür ediyorum. Bartın bu yılsonunda eski Kaymakamlık binasından kurutularak modern bir vilayet binasına kavuşacak.



Pusula: Bartın&[#]8217;da işsizliğin önlenmesi konusunda ne gibi çalışmalarınız oldu?


Yılmaz TUNÇ: Bartın 5084 sayılı teşvik yasası kapsamında olan bir ilimiz, 6 yılda teşvik yasasından önemli ölçüde faydalandı. Bartın Organize Sanayi Bölgesi&[#]8217;nin genişletilmesini sağladık. AK Parti&[#]8217;den önce 4 fabrika olan OSB&[#]8217;de bu gün 30 fabrika üretim yapmaktadır. Bu gün 40 milyon dolarlık bir yatırım olan Batı Karadeniz Bölgesinin en büyük özel sektör demir çelik fabrikasının inşaatı tamamlanmak üzeredir. Doğalgaz Organize Sanayi Bölgemize kadar geldi. Bu da sanayicilerimizin üretim maliyetinin düşmesini sağlayacak önemli bir gelişme. Organize sanayi dışında Bartın merkez ve ilçelerinde teşvikten yararlanan birçok irili ufaklı sanayi kuruluşumuz devreye girdi. Bartın&[#]8217;da aktif sigortalı sayısı 2002 yılında 9 bin iken bu gün 23 bine çıktı. Sanayi sektörünün yanı sıra diğer iş kollarında madencilikte, turizmde ve tarımda önemli oranda istihdam sağlandı. Yeni teşvik sisteminden de Bartın kârlı çıkacaktır.



Pusula: Bartın&[#]8217;ın ulaşım problemini çözmek için gerçekleştirdiğiniz çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?


Yılmaz TUNÇ: Bartın&[#]8217;a Ak Parti iktidarından önce ulaşım tek yoldan yapılırken, bu gün Bartın 60 km duble yola kavuşmuştur. Bartın-Amasra duble yolunu bir yıl içerisinde tamamladık, Bartın-Safranbolu duble yolunu Kirazlıköprü barajına kadar tamamladık. Bartın-Çakraz yolunu tamamladık, hedefimiz Çakraz-Kurcaşile-Cide yolunu tamamlamak. Bartın-Arıt yolunu başlattık, tamamını ihale ettik, Ulus-Pınarbaşı yolunu tamamladık, Kozcağız-Perşembe yolu, Bartın-Kozcağız-Kumluca-Abdipaşa yolları hedeflerimiz arasında. Bartın, Ak Parti iktidarında ulaşımda inkar edilemeyecek bir atılım gösterdi ve göstermeye devam ediyor.



Pusula: Karayollarında gözle görülür iyileşmeler var ancak buna liman ve demir yolunu da eklemek gerekmez mi? Bu konuda çalışmalarınız var mı?


Yılmaz TUNÇ: Adapazarı-Ereğli-Zonguldak-Bartın Demiryolu Projesi yatırım programında olan bir projemiz. Etüd proje çalışmaları yapılıyor. ÇED süreci devam ediyor. Bölgemiz için önemli bir proje, tabi biraz zaman alacak. Bartın Limanı ile ilgili olarak da, burası Bartın Belediyesinin işletmesinde olan bir liman. Limanın kapasitesinin artırılması için Valiliğimizin koordinasyonunda çalışmalar gerçekleştiriliyor. Amasra Yolcu İskelesini yatırım programına aldık. ÇED süreci tamamlandı. Yapım ihalesini gerçekleştireceğiz ve Amasra ilçemize denizyolu ile de turistlerin gelişini kolaylaştıracağız. Bartın&[#]8217;ı karayolu, demiryolu, denizyolu ve hemen yakınımızda bulunan Saltukova havaalanı ile birlikte ulaşım bakımından bölgenin bir kavşak noktası, adeta Büyükşehirlere hatta dünyaya açılan bir kapısı haline getiriyoruz.



Pusula: KÖYDES Projesiyle köylerimize yapılması gereken çalışmaları yeterli buluyor musunuz?


Yılmaz TUNÇ: KÖYDES projesi ile Bartın&[#]8217;a 52 milyon TL aktardık. Hiçbir iktidar döneminde bu kadar kaynak köylerimize aktarılamamıştır. Yıllar sonra köylerimiz asfalta ve suya kavuştu. Bin 500 km civarında köy yolu yaptık. Bunun 700 km&[#]8217;ye yakını asfalt, geriye kalanı stabilize. 240 ünite içme suyu projesi gerçekleştirdik. KÖYDES, 2010 yılında da devam edecek, yol ve su çalışmalarına devam edeceğiz.



Pusula: Bartın&[#]8217;da her zaman bir sel tehlikesi var, bu yaz mevsiminde de Bartın sele maruz kaldı. Bunun için aldığınız önlemler nelerdir?


Yılmaz TUNÇ: Bartın&[#]8217;da sel tehlikesini azaltmanın en önemli yolu Baraj çalışmalarının bitirilmesidir. Yapımı devam eden Kirazlıköprü Barajı, Ak Parti iktidara geldiğinde yüzde 10 seviyelerindeydi. Hükümetimiz döneminde önemli ödenekler aktardık ve çalışmaları hızlandırdık. Şu anda yüzde 40 seviyelerinde. Bu barajımızı bitirerek Bartın&[#]8217;ın taşkınlardan korunmasını, tarımsal sulamayı ve hidroelektrik santralle enerji üretilmesini sağlayacağız. Kozcağız Barajı Projesini de 2009 yatırım programına aldık, bu barajımızı da hızlı bir şekilde yapacağız. Şu anda DSİ Bölge Müdürlüğünce yapımı devam eden taşkın koruma çalışmalarımız var. Bu yaz mevsiminde sele maruz kalan yerlerle ilgili de taşkın koruma çalışmaları yapılması hususunda inkişaf raporlarının hazırlanması için ihaleleri gerçekleştirdik ve 2010 yatırım programına teklif ettik.



Pusula: Bartın&[#]8217;da muhalefet partilerinin eleştirileri oluyor, bu eleştirilerle ilgili düşünceleriniz nelerdir?


Yılmaz TUNÇ: Biz Ak Parti olarak hiçbir zaman kısır siyasi tartışmaların tarafı olmak istemiyoruz. Ancak, tarafımıza yönelik yapılan eleştirilere de açıklık getirmekten çekinmiyoruz. Bartın&[#]8217;da maalesef bazı muhalefet temsilcileri kamuoyunu yanıltmaya dönük beyanlarda bulunuyorlar. Muhalefetin görevi her şeyi karalamak, inkar etmek olmamalıdır. Yapıcı eleştiri daima olmalıdır. Bizler Bartın&[#]8217;ın gelişmesine katkı sağlayacak her görüşü dikkate alırız, ancak Bartın&[#]8217;ı 7 yılda ilçe görüntüsünden vilayet görüntüsüne kavuşturan bir hükümetin Bartın için bir şeyler yapmadığını, söylemek biraz insaf ölçülerini aşmaktadır. Sivil toplumu, siyasi partileri, kamu yöneticileri ve basınıyla tüm Bartınlılara önemli sorumluluklar düşmektedir. Özellikle basınımız kısır siyasi çekişme isteyenlere fırsat vermemelidir. Bizleri kısır siyasi çekişmenin içerisine çekmek isteyenler olmaktadır. Bizimle ilgili gerçek dışı bir beyana cevap vermemek kamuoyunda yanlış anlamalara sebep olacağından cevabımızı her zaman vereceğiz. Ancak bu güne kadar durup dururken hiç kimse ye sataşmadık, yaptığımız sadece kamuoyunu doğru bilgilendirmekten ibarettir. Yapılan yapıcı eleştirileri her zaman dikkate alacağız, kısır siyasi çekişmeye dönük beyanatlar bizim çalışma hızımızı zerre kadar etkilemez, etkilemediği de gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla ortadadır.



Pusula: Hükümetinizin Bartın&[#]8217;ın gelişmesi için gerekli ağırlığı koyduğunu söyleyebiliyor musunuz?


Yılmaz TUNÇ: Elbette ki. Bartın il merkezi, ilçelerimiz, beldelerimiz ve köylerimizde hiçbir dönemle kıyaslanamayacak icraatlar gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. Bartın&[#]8217;da hükümet konağı, emniyet müdürlüğü binası, hastane gibi bir vilayette olması gereken kamu binaları bile yokken Ak Parti sayesinde bunların hepsi inşa edildi. Bartın&[#]8217;da hastalarımız iki kişilik odalarda yatabiliyor, sıra beklemeden röntgen ve laboratuar ihtiyacını karşılayabiliyor. Avrupa&[#]8217;da bile MR filmi için haftalarca sonraya gün verilirken Bartın&[#]8217;da bekletilmeden çekilebiliyor. Aile hekimliğini başlattık, artık yaşlı vatandaşımızın köydeki evine kadar doktor gidiyor. Köylere bile eczaneler açılmaya başladı. Bartın&[#]8217;da TOKİ tarafından 2 adet toplu konut projesini gerçekleştirdik, Bartın&[#]8217;a alışveriş merkeziyle, modern ilköğretim okuluyla, camisiyle ve sosyal tesisleriyle yeni bir mahalle ekledik. Şu anda Bartın ilimizde inşaat sektörü canlandı. İhtiyaç olduğu ve satıldığı için hızlı bir şekilde yeni sitelerin inşa edildiğini görüyoruz. Ak Parti hükümeti 7 yıllık süre içerisinde Bartın&[#]8217;a gereken önemi vermiştir. Milli Eğitim, Sağlık, Devlet ve Bayındırlık Bakanlarımız Bartın&[#]8217;ımıza teşrif ettiler. Son 2 yılda başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Meclis Başkanlarımız, Başbakan Yardımcımız, Ulaştırma, Bayındırlık, Turizm, Çevre Orman, Sanayi ve Ticaret Bakanlarımız olmak üzere çok sayıda hükümet yetkilimiz Bartın&[#]8217;ımızı ziyaret ederek, Bartın için yapılması gereken ne varsa hepsini hem yerinde tespit etmişler hem de bunların uygulamaya geçmesini sağlamışlardır. Bartın&[#]8217;ın gelişmesi ve kalkınması için bizler üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya çalışıyoruz. Her zaman &[#]8220;Önce Bartın&[#]8221; diyoruz. Bartın için yapılması gerekenleri Bakanlarımızla daima paylaşıyoruz ve bu güne kadar hiçbirinden olumsuz cevap almadık, tüm bakanlarımız bütün projelerimize destek verdiler ve gerekli kaynakları aktardılar bundan sonra da bu böyle olacaktır.



Pusula: Muhalefete göre Bartın küçülüyor, ama siz Bartın&[#]8217;ı büyütüyoruz diyorsunuz hangisi doğru, gerçekten söylediğiniz gibi Bartın büyüyor mu?


Yılmaz TUNÇ: Bartın&[#]8217;ın geliştiğini büyüdüğünü halkımız gayet net bir şekilde görüyor. Bartın&[#]8217;ı Üniversitesiyle bir eğitim şehri, teşvikle sanayide hızla büyüyen, tarım desteklemeleriyle ve barajlarla yeniden hayat bulacak arazilerle tarımda söz sahibi bir şehir, 56 km&[#]8217;lik sahil şeridiyle ve iç kesimlerdeki doğal güzellikleri ve milli parkıyla bir turizm kenti yapmak için gece gündüz çalışıyoruz. Bartın nüfusu artan 27 ilden birisi artık göç veren il konumunda göç alan il konumuna geçmiş bulunuyoruz. Yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Hükümetimizin Bartın&[#]8217;ı büyüten projelerin hayata geçirilmesinde Bartın Valiliğimiz başta olmak üzere, Bartın&[#]8217;daki kamu kurum ve kuruluşlarımızda çalışanların, İl Özel İdaremizin, muhtarlarımızın, belediyelerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın, Ak Parti Teşkilatımızın önemli katkıları olmuştur. Hepsine teşekkür ediyorum.



Pusula: Bize vakit ayırıp, çalışmalarınız hakkında bilgilendirdiğiniz için teşekkür ediyoruz.


Yılmaz TUNÇ: Bu fırsatı verdiğiniz için ben de size teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılar diliyorum.

Editör: Pusula Gazetesi