DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız tarafından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verilen önergede yerel basının resmi ilanlarının kesilip kesilmeyeceği ve basının desteklenip desteklenmeyeceği soruldu. Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Süleyman Yağız´a duyarlılığı için teşekkür etti. Avrupa Birliği Uyum Yasaları gerekçe gösterilerek kesilmek istenen yerel basının resmi ilanlarıyla ilgili tartışma meclise taşındı.
DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız tarafından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verilen önergede yerel basına yönelik tehdit ve endişelerin giderilip giderilmeyeceği soruldu.
Süleyman Yağız soru önergesinde Manisa ve İstanbul´da gerçekleşen iki ayrı toplantıda ki konuşmalardan yola çıkarak yaşanan çelişkiyi hatırlattı. Arıç´tan yanıtlaması beklenilen sorular:
1- "Yerel basının resmî ilân gelirlerinde bir kısıtlama yok" açıklamanıza karşın resmî ilânlarda yüzde 40´a varan kayıpların oluşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
2- Resmî ilânların bu kadar yüksek bir oranda azalmış olmasının yerel basının sesin kısılması anlamına geldiği görüşüne katılıyor musunuz?
3- Sizin ifadenizle "yerel basındaki resmî ilân gelirlerinin kaldırılacağı dedikodusu"nun yerel basının üzerinde bir tedirginlik yarattığını düşünüyor musunuz? Bu, dedikodu bazında da olsa yerel basına bir tür baskı değil midir?
4- TGC Başkanı Sayın Orhan Erinç´in, "yerel basının yok olmasına neden olacak düzenlemelerin Türkiye´de demokrasiye darbe vuracağı" değerlendirmesini nasıl karşılıyorsunuz?
5- Yerel basının gelir kaybına uğratılması yerine, daha da güçlendirilmesi için bir düzenleme yapmayı planlıyor musunuz?
6- Resmî ilânlarla ilgili düzenleme yapılması ile ilgili çalışmalarınızda yerel basın temsilcilerinin ve basın örgütlerinin görüş ve önerilerini dikkate almayı düşünüyor musunuz?
7- Öte yandan, bu yıl Manisa´da 18´incisi düzenlenen yerel medya eğitim seminerlerine katılan gazeteciler hangi kriterlere göre davet edilmektedir? Davetlerde gazete, gazeteci ve meslek örgütü yöneticisi ayrımı yapılmakta mıdır?
8- Daha önce İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olan ve 29 Eylül 2009 tarihinde Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı seçilen Sayın Atilla Sertel, Manisa´daki seminere neden davet edilmemiştir? Davet edilmemesinde bir kasıt var mıdır? Sayın Sertel sonraki seminerlere çağrılacak mıdır?


KGD´den teşekkür
Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) Yönetim Kurulu soru önergesiyle ilgili olarak DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız´a teşekkür ederek olumlu sonuç alınması temennisinde bulundu. KGD Başkanı Atilla Öksüz, Süleyman Yağız ile telefonla görüşerek İstanbul´daki toplantının detayları hakkında bilgi verdi. Zonguldak´taki gazete ve basın çalışanlarının sayısı hakkında bilgi veren Öksüz, çabasından dolayı kendine teşekkür ederek Zonguldak´a davet etti.
Süleyman Yağız ise sorunun takipçisi olacağını belirterek; "Gazeteci olduğum için camiayı çok iyi anlıyor ve sorunlarının sona ermesini, endişelerinin giderilmesini arzu ediyorum. Bu yönde yaptığımız çalışma sonrası verdiğimiz önergenin cevabını bekleyeceğiz. Zonguldak´taki meslektaşlarımıza ve üyelerinize selamlarımı saygılarımı gönderiyorum" şeklinde konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi