Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, "Basında Sansürün Kaldırılışının 109'uncu Yıldönümü ve 24 Temmuz Basın Bayramı" dolayısıyla basın mensuplarıyla Öğretmenevi'nde kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltıya; Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Osman Sav, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık, Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı Necati Günay, Kozlu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Tansel Kardeş ile Merkez, Ereğli ve Çaycuma ilçesinden yerel ve ulusal çok sayıda basın mensubu katıldı.

Zonguldak'ta çalışan yerel ve ulusal basın temsilcilerinin Basın Bayramı'nı kutlayan Vali Ahmet Çınar, "Basınımızın güzide mensuplarına 'meslek örgütü' demek de gerekir. 24 Temmuz Basın Bayramı'nızı kutluyorum. Bundan 109 yıl önce sansürün kaldırıldığını biliyoruz. O zamandan bu güne yayıncılık çok gelişti. Çok yol kat edildi. Burada sizlerle olmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. Görevime başladım ve bir ay olmak üzere. Bu basın mensuplarıyla ilk bir arada oluşumuz. Dilerim ki, bundan sonra da bazı toplantıları yine hep birlikte bu şekilde yapalım. Şehrimizin meselelerini konuşalım. Habercilik, basın ilkeleri, evrensel ilkeler, kanunlar üzerine birçok şey söylenebilir. Kendimi de açıkçası bu konuda çok şey söylemeye yetkili görmüyorum. Ama bir ziyarette bir gazeteci arkadaşımız, 'Bizlere ne tavsiye edersiniz?' demişti. Ben de ona Vali, bir öğretmen, bir memur, bir bakkal hiç fark etmez. Hepimiz kanunlara uymak, kanunlar çerçevesinde işimizi yapmak ve işimizde de dürüst ve çalışkan olmak zorundayız. Bu bütün insanlar için ve her türlü iş için geçerlidir. Bunu kendimi de işin içine katarak ifade ediyorum. Sizin çalışkanlığınız, tarzınız, disiplininiz bu şehir için, bu şehrin insanları için çok önemli. Birincisi, insanların haber alma haklarını kendilerine vermiş oluyorsunuz. Bir diğeri, doğru haberi iletme konusunda büyük fonksiyonunuz var. Şehirde olup-biten meselelerini, güzelliklerini, elbette olumsuzluklarını da halkımızın bilme ve duyma ihtiyacı var. Bir kamuoyu oluşturulursa ve bir hemşehrilik bilinci geliştirilirse, hep beraber, bu şehre hizmet konusunda güçlü oluruz diye düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

"PROFESYONEL BİR TAVIRLA ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"

Zonguldak'ta göreve başlayalı yaklaşık bir ay olduğuna dikkat çeken ve mevcut durumu anlamak için meselelere müdahalede bulunmadığını belirten Vali Çınar, "Benim tarzım ve doğrusunu olduğum şey, gelir gelmez doğrudan meselelere müdahale etmiyorum. Bir veya iki ay meselelere müdahale etmiyorum. Mevcut durumu anlamak, potansiyeli anlamak doğru olan bir tavırdır. Belki bir an yanılgı olabilir. Birilerinin doğru bildikleri birçok şey, sizi yanıltabilir. Şehrin genel durumunu sadece bir gözlemleme şeklinde bir anlayışla gidiyorum, yönettiğim şehirlerde. Temel usuller ve ilkeler var yönetimde. Bu şehirde bu güne kadar yapılmış şeyler var, yapımı devam eden ve süre gelen şeyler var. Sorunlar büyük oranda belli. Bunun çözümüyle ilgili yapılmış veya yapılmamış olan çalışmalar var. Bunları bir derleme, toplama, gözlemleme, tespit etme ve ondan sonra da geçmişte olanın ve sürdürülmesi gerekenlerin sürdürülmesi, katkı sağlanması gerekenlere gerekli katkının sağlanması şeklinde bir yönetim. Biz de bunu yapacağız. Ama genel anlamda şunu ifade etmek gerekir ki; imkanları en iyi şekilde kullanmak modelimiz olacak. Bunu da kim bu şehir için bir şeyler yapma potansiyeli taşıyorsa, onu değerlendirmek, birlikten nasıl güç doğacaksa, o birlikteliği sağlamak. Birlikte nasıl kaliteli ve hızlı iş yapılacaksa, onun gayretinde olmamız gerekir. Biz valiler devletin temsilcileriyiz. Valilikler, yatırımcı bir birim değil. Ayrı bir bütçesi olmaz. Bu anlamda bütün kararlar merkezden alınır ve bütün ödenekler merkezden gelir. Biz bu işlerin burada hızlı bir şekilde yürütülmesini sağlamakla görevliyken, kanunun bize yüklediğinden başka kendimizde var olan potansiyeli harekete geçirmek anlamında da çalışmalarımız olur. Her zaman yapılacak olan güzel şeyler vardır. Bizler de bunların gayretinde olacağız. Burası, bir sanayi şehri... Burası, turizm potansiyeli taşıyan bir şehir... Burası, tarımda bereketli ve verimin alınabileceği bir şehir... Yaparsak oluyor, yapmazsak olmuyor. Birçok işte de biz yapmazsak, 'Niye yapmadın?' diye kimse sormuyor. Burada şunu açıkça söylemek gerekiyor: Bu çağ, profesyonellerin çağıdır. Daha ulusal ve uluslararası düşünmek gerekiyor. Projeleri profesyonellere hazırlatmak gerekiyor. Bu şekilde iyi ve güzel işler yapabiliriz, başka türlü de yapamayız. Çok şükür, devlet içerisinde de bu işleri profesyonel anlamda yapan birçok kişi var, bununla birlikte şirket olarak bu işleri profesyonel anlamda yapan kişiler var. Ülkemiz bu seviyelere geldi. Tabi bu işlerin bir de maddi boyutu var ve parasız bu işler olmuyor. Devletimiz artık zenginleşti de... Birçok alanda para sorunu yaşamıyor. Biz Valilik olarak koordinasyonu sağlayarak, öncülüğü yaparak, hem devlet, hem de özel teşebbüs tarafında potansiyeli kullanma adına profesyonel bir tavırla elimizden geleni yapacağız" şeklinde konuştu.

"ZONGULDAK'A VE ZONGULDAKLILARA HİZMETKAR OLMAK BİR ŞEREFTİR, SAYGINLIKTIR"

Kentin birçok sorunu olduğunun altını çizen Vali Çınar, "Bu tabi bir tek yatırım ve kalkınma değil. Bu insan hayatıyla doğrudan etkili, konfor, huzur ve kalkınmayla da doğrudan alakalı bir şey... Ama bunun dışında bu şehrin çok sayıda biriken sorunları ve çağın getirdiği sorunları var. Sosyolojik ve toplumdan anlamda sorunları var, uyuşturucu sorunu var. Bunlarla ilgili toplantılar da yaptık. 'Kimse mükemmel değildir. Bir vali buraya atandı, işte valinin her dediği her zaman olmaz. Vali de her zaman ne diyeceğini de bilmeyebilir. Kimse mükemmel değildir' demiştim. Burada önemli olan işi bilenlerle çalışmak, bilenlere iş yaptırmak... Bizim işimiz koordineyi sağlamak. Elbette ki, bizim de fikirlerimiz olacaktır. Bir kamu yöneticisi, bir kaymakam, bir valilik... Bizim başka bir işimiz olmadı. Türkiye'nin her bölgesini gördük. İnsanlar bize ya fikirlerini ya da dertlerini anlattılar. Epey de bilgilendik. Birçok projenin içerisinde de olduk. Kimi yürüdü, kimi yürümedi. Bunlardan tecrübeler edindik. Bütün bu tecrübelerimizi de elimizden geldiğince Zonguldak'a ve Zonguldaklılara sunmaya gayret edeceğiz. Yeni devlet anlayışı daha çağa uygun, daha insanlığa uygun bir devlet anlayışı gelişti ve bu daha da gelişiyor. Geçmişte vatandaşa ne kadar yukarıdan bakarsak, otoriteyi o kadar koruduğumuzu düşünürdük, memur olarak vatandaşın işini ne kadar geciktirirsek, itibarımızın da o kadar arttığını düşünürdük. Vatandaş bize ne kadar çok ceketini düğmeler ve eğilirse, o kadar kendimizi saygın hissederdik. Bu hakikaten hastalıklı, geri kalmış ve edepsiz bir anlayıştı. Bu çağda bu değişti. Artık hizmet etmenin esas olduğu, insana saygı duymanın yöneticiyi yücelttiği, otoritenin öncelikle saygı temelinde ancak mümkün olduğunu gördük. Aslında yaratılıştan insanın içerisinde var olan doğru düşünce de buydu. Ben de her yerde söylüyorum, Zonguldak'a ve Zonguldaklılara hizmetkar olmak bir şereftir, saygınlıktır. Biz bu anlayışla yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.

"VALİ KABAN'IN CESURCA BAZI İŞLER YAPTIĞINI DA GÖRDÜM"

Malatya'ya atanan Zonguldak eski Valisi Ali Kaban'ın cesurca işler yaptığını gördüğünü ifade eden Vali Çınar, "Sayın Valimiz Ali Kaban, benim kaymakamlıktan dönem arkadaşımdır. Kendisini çok sevdiğimi ve saygı duyduğumu buradan da ifade etmek isterim. Bir takım çalışmalarda çok güzel işler yaptığını gördüm. Cesurca bazı işler yaptığını da gördüm. Turizm ve diğer alanlara da dokunduğunu ve fikir anlamında bir hareketlendirme sağladığını da gördüm. Yapmış olduğu hizmetlerden dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Onun başlattığı bir takım projeler devam edecektir ve devlette de devamlılık esastır" dedi.

Kahvaltı programında konuşan Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık ise, "Basında sansürün kaldırılışının 109'uncu yılını geride bıraktık. Tabi ki, özellikle yerel basında birçok sorun var. Bunun yanında çözümler de var. Yılda 2 bayram kutluyoruz. Bunlardan birisi '10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü', diğeri ise, '24 Temmuz Basın Bayramı'... Sayın Valimize teşekkür ediyoruz ve kendisine tekrardan 'hoş geldiniz' diyoruz" ifadelerini kullandı.

Basının önemine dikkat çeken Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Osman Sav da, "24 Temmuz, basında sansürün kaldırılmasının yıldönümü. 15 Temmuz darbe girişimine kadar basın hep darbenin yanında yer almıştı. Geçtiğimiz yılki 15 Temmuz tarihinde basın ülkemizin yanında, darbenin de karşısında bir tavır sergilemiştir. Geçen yıla kadar basının bu konularda yüzü karaydı. Geçtiğimiz yıl basınımız güzel bir imtihan verdi. Umarım bundan sonra da her zaman darbelerin karşısında yer alır. Sayın Valimiz ilk geldiği günden bu yana halkın yanında yer alıyor. Kendisinin görev süreci boyunca bu şehre emeklerinin ve katkılarının devam edeceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi