Pusula Gazetesi olarak Zonguldak´ta kadınların siyasetteki yerini sorgulamaya devam ediyoruz. Atatürkçü Düşünce Derneği´nin Atatürk´ün ´Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı´ tanımasının 75. Yıl dönümü nedeniyle düzenlediği konferanstan yaşanan tartışmaların ardından partilerin kadın kollarının başkanları ile Sivil Toplum Örgütleri´nin yöneticilerine ve işveren kadınlara söz hakkı veriyoruz.
Zonguldak kadınlarına ne kadar güveniyor, Zonguldaklı kadınları siyasete nasıl bakıyor.
Tartışmanın bugünkü konuğu Zonguldak İş Kadınları Derneği Başkanı Hikmet Yılmaz Özdemir.
Yılmaz Özdemir´le kadının siyasetteki yerini konuştuk.
Özdemir, Atatürk´ün Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı tanıdığından bu yana Türkiye´de son zamanda kadınların siyasette aktif olmaması için önlerinin kapatıldığını belirtti.

Siyasette kadının önü kapatılıyor
Zonguldak İş Kadınları Derneği Başkanı Hikmet Yılmaz Özdemir, kadının siyasetteki yerini ve erkek siyasetçilerin kadına bakış açısını şu sözlerde dile getirdi: "Atatürk´ün Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı tanımasından bu yana Türkiye´de şuanda kadının siyasette yeri yok. Aslında bana göre kadınlar siyasette çok güzel şeyler yapıyor. Ama kadınlar siyasette sadece erkek siyasetçilere yol açmada aktif. Kadınların yerel ve genel yönetimlerde temsil-cilik oranına bakıldığında en düşük oranda temsilcilik yapıyorlar. Son zamanlarda parti yöneticileri bir yerlere gelmenin en aktif yolunun kadınlar olduğunu anladılar. Kadınların evdeki gizli ağırlığını şuanda partilerde görebiliyoruz. Siyaset yapmak isteyen kadınların önüne büyük zorluklar konuluyor ve bu zorlukları aşmaya çalışan kadınları siyasetten soğutuyorlar."

Zonguldak´ta kadının siyasette yeri yok
"Zonguldak´ta kadın siyasetçi yok ve kadının siyasette yeri de yok. Bildiğim kadarıyla Zonguldak´tan meclise giden kadın milletvekili de yok. Ama son zamanlarda kadının siyasetteki yerinin ne kadar önemli olduğunu anlayan erkek siyasetçiler, partilerin Belediye ve İl Genel Meclis Üyesi listesinde birkaç kadına yer vermeye başladılar.Bu inşallah ilerleyen zamanlarda daha da artar."

´Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır´
"Bazen kadınlar güçlü olmayı ya da ön planda olmayı kendileri istemiyor. Kadınlar, yanında ki erkeğin güçlü kadınlara ilgi göstermeyeceğini ve böylelikle erkeğin sevgisini, ilgisini kaybedeceği düşünüyor.
Kadınlar ´her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır´ düşüncesi ile idare ediyorlar. Peki, neden ´her başarılı kadının arkasında bir erkek vardır´ deniliyor. Bu da kadınların erkeksiz her şeyi yapabileceğinin en güzel örneği bence.
Artık kadınlar kendilerini hem siyasette hem sosyal hayatta hem de iş hayatında ne kadar başarılı olduklarını göstermeliler. Ben artık bir siyasi partinin il başkanının kadın olduğunu veya bir kurum yöneticisinin kadın olduğunu görmek istiyorum. Örneğin, Zonguldak kömürle geçimini sağlayan bir il. Fakat ben Türkiye Taşkömürü Kurumu´nun başına Genel Müdür olarak bir kadın yönetici atandığını duymadım."

Siyaset ayaklar altında sürünüyor
"Siyasetin gidişatı ürkü-tücü olmaya başladı. Şimdiki siyasetçiler seçimlerde verdiği vaatlerin tam tersini yapıyor-lar. Şuanda siyaset pazarlama yöntemiyle işliyor ve ayaklar altında sürünüyor. Siyasette kadın gözüyle baktığımda benim düşüncemi yansıtan bir siyaset yürütülmüyor. Ben siyasete atılmayı düşünmü-yorum ama eğer atılırsam en iyisini yapacağıma da inanıyorum. Siyaset benim ruhuma uygun. Türkiye´de siyaset farklı yapılsaydı belki siyasete girebilirdim ama girmeyi düşünmüyorum."

Koltukları sarsılacak diye ödleri patlıyor
"Zonguldak´ta üsteki ağabeylerimiz ne der diye korkuyla siyaset yapılmaya çalışılıyor.
Ben siyasetçi değilim ama Zonguldak´ta yaşayan ve gazeteleri takip eden birisi olarak söylüyorum. Zonguldak´ta onu bunu korkutmamak adına siyaset yapılmaya çalışılıyor. Siyasetçilerin hepsi koltukları sarsılacak diye ödleri patlıyor."
Editör: Pusula Gazetesi