Kızılay Derneği Şubesi ve İl Müftülüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen kan bağışı kampanyası ilgi gördü. İl Müftülüğü binasında dün gerçekleşen kampanyaya İl Müftüsü İsmail Bayrak, Kızılay Derneği Bartın Şube Başkanı İsmail Çakır, Müftü Yardımcısı Halil Taşpınar ve din görevlileri katıldı. Zonguldak Kan Merkezi&8217;nden gelen bir doktor, 3 hemşire ve bir sağlık görevlisi ile toplam 5 kişiden oluşan personelin görev yaptığı kampanyada toplanan kanların analiz için Düzce Kan Merkezi&8217;ne ve Çapa Tıp Merkezi&8217;ne gönderileceği belirtildi. Sabah 10.30&8217;da başlayan ve akşam 17.00&8217;ye kadar süren kan bağışı kampanyasında 77 ünite kan toplandı.



Bağıştan önce bilgilendirme



Kan bağışından önce salonda toplanan din görevlilerine kan bağışı hakkında bilgiler veren Kan Bağış Kazanım Uzmanı Senem Özertuğrul, &8220;Kan bağışı hem toplumsal hem kişisel açıdan çok önemlidir. Vücuttaki kan hiçbir zaman değişmez ve sürekli aynı kanı kullanırız. Eğer kan verirsek vücut yeni kan üretir ve bu vücut için yararlıdır. Ayrıca kan verdiğimiz kişileri düşünün, her yıl yüzlerce insan ölüyor. Bu insanlar kan bekliyor. Kan vermek hem bizim sağlığımız hem kan bekleyen kişilerin hayatları bakımından çok önemlidir. Kan bağışladıkça yeni kan üretilir. Bu da bizim daha sağlıklı ve daha güçlü bir savunma mekanizmasına sahip olmamızı sağlar&8221; dedi.



Kan bağışı onurlu davranıştır



Senem Özertuğrul, &8220;Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kan bağışı kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azaltır. Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. Kan bağışçısı her kan verdiğinde; AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz Kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur. Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür. Bağışınız çok insancıl ve onurlu bir davranıştır&8221; diye konuştu



Müftü kanın önemine değindi



İnsan hayatının önemli olduğunu ve insanların yaşaması için damarlarında kana ihtiyacı olduğunu söyleyen İl Müftüsü İsmail Bayrak,&8220;Bugün İl Müftülüğü olarak din görevlilerimizin aybaşı toplantısı var. Bu münasebetle Kızılay Kan Merkezi yetkilileri ile koordineli olarak din görevlilerimiz kan bağışında bulunuyor. Basın aracılığıyla vatandaşlarımızı da kan bağışında bulunmaya davet ediyorum. Kan bağışı çok önemlidir ve kan hayat kurtarır. Her şeyden önce insan hayatı daha önemlidir ve insan hayatını sağlamak için damarlarında kana ihtiyaç vardır&8221; dedi.



Peygamberimiz de kan verdi



Müftü Bayrak, &8220;Kuran-ı Kerimde de &8216;Kim bir insanın yaşamasına vesile olursa, bütün insanları yaşatmış gibi olur&8217; buyurmaktadır. Bu açıdan kan bağışlamak, bir insanın yaşamasına sebebiyet verdiği için çok önemlidir. Peygamberimiz de zaman zaman kan aldırmıştır. Sağlık açısından da yararlı olduğu tespit edilmiştir. Bunun için öncelikle kanlarını bağışlayan din görevlisi arkadaşlarıma ve bu kan bağışında emeği geçen Kızılay Kan Merkezine teşekkür ediyorum&8221; şeklinde konuştu.



Başkan Çakır teşekkür etti



Müftü İsmail Bayrak&8217;ın ardından konuşan Kızılay Derneği Bartın Şube Başkanı İsmail Çakır, &8220;Kızılay Derneği olarak İl Müftümüze bu kampanyada emekleri oldukları ve böyle bir zemin hazırladıkları için teşekkür ediyorum. Sayın Müftümüz kanın önemini ve insanlara neler kazandırdığını anlattı ama ne olursa olsun, Bartın&8217;da Kızılay Kan Merkezi&8217;nin kurulmasını ve bu kan bağışı kampanyasının halka açılmasını istiyorum. Bartın&8217;da kan bağışının önemli olduğunu halka da anlatabilmemiz bakımından İl Müftülüğü&8217;ne teşekkürlerimi sunuyorum&8221; ifadesini kullandı. Çakır &8220;Kan çok önemli bir değer ve hayat kurtarıyor. Kan vermenin insan sağlığına da faydası var. Bu sayede vücut daha sağlıklı oluyor&8221; diye konuştu. İsmail Çakır, &8220;Birbirimize ihtiyacımız var&8221; ve &8220;Kan ver hayat kurtar&8221; sloganları ile düzenlenen kampanya&8217;ya katılarak kan veren din görevlilerine de teşekkür etti.



SGK&8217;dan 39 ünite toplanmıştı



Türk Kızılay Derneği Bartın Şubesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü tarafından geçen hafta düzenlenen kampanyada 39 ünite kan toplanmıştı. Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü binasında gerçekleşen kampanyada SGK Bartın İl Müdürü Halil İbrahim Çavdar personeliyle birlikte kan vermişti. Kampanyaya Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Müdürü Ramazan Erdim ile personeli de katılmıştı. Sabah 11.00&8217;de başlayan ve akşam saat 17.00&8217;ye kadar süren kampanyada 39 kişi kan bağışı yapmıştı.

Editör: Pusula Gazetesi