Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) öğrencileri, "Çuvaş Dili ve Edebiyatı Uluslararası Olimpiyatları"nı dereceyle tamamladı.

Bu yıl Çuvaşistan'da Çuvaşistan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilk kez "Anne-Baba Yılına Adanmış Çuvaş Dili ve Edebiyatı Uluslararası Olimpiyatları" düzenlendi. Olimpiyat; Çuvaş Dili-Ana Dil, Çuvaş Dilinin Güzelliği kategorilerinde birincisi anadili Çuvaşça olan öğrenciler arasında, ikincisi ise anadili Çuvaşça olmayan öğrenciler arasında online olarak gerçekleştirildi. "İ.N. Ulyanov Çuvaş Devlet Üniversitesi" etkileşimli uzaktan eğitim sunucusu üzerinden yapılan yarışmaya BEÜ'yü temsilen iki öğrenci katıldı. İlginin hayli yoğun olduğu "Çuvaş Dilinin Güzelliği" adlı yarışmaya Çuvaşistan'daki üniversitelerden, Moskova Devlet üniversitesi'nden, Kazan Federal üniversitesi'nden, Başkurdistan Devlet üniversitesi'nden ve Türkiye'den 398 öğrenci katıldı.

"Anne-Baba Yılına Adanmış Çuvaş Dili ve Edebiyatı Uluslararası Olimpiyatları"na Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oksana Sorokina tarafından hazırlanan BEÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü son sınıf öğrencileri Yağmur Demirtaş ve Merve Pehlivan, Çuvaşça dilini başarıyla kullanarak yarışmayı dereceyle tamamladı.

ÇUVAŞİSTAN

Çuvaşistan, Rusya Federasyonu'nun Avrupa bölümünün orta kesiminde kalan özerk bir Türk cumhuriyeti. Volga Irmağı'nın sağ yakasında yer alır. Türkçenin bir lehçesini konuşan Çuvaşların toprakları 16'ncı yüzyılda Rusların eline geçti. Bölge, Rus ihtilalinden sonra Çuvaş Muhtar bölgesini meydana getirdi. Nisan 1925'te yapılan bir düzenlemeyle özerk cumhuriyet oldu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Rusya Federasyonu'na bağlı kaldı ve "Çuvaş Muhtar Cumhuriyeti" olarak yeniden örgütlendi.

Çuvaş Cumhuriyeti'nin yüzölçümü 18 bin 300 kilometrekaredir. Topraklarının büyük bölümünü hafif engebeli Çuvaş Platosu meydana getirir. Ülke topraklarını Volga'nın kolları olan Sura, Bolşoy, Tsivil, Mali Tsivil, Kubnia çayları sular. Sura boyunca alüvyonlu kumluklar bulunur. Bu kumluklarda sık çam ormanları vardır. Ülkenin kuzeyinde yaprakdöken ve karışık ağaçların meydana getirdiği ormanlar yer alır. Ormanlık alanların büyük bölümü kesim sebebiyle tükenmiştir. Bölgede ılıman kara iklimi hüküm sürer. Yazları ılık, kışları ise uzun ve soğuktur. Yıllık ortalama yağış miktarı 400-500 mm'dir.

Çuvaş Cumhuriyeti'nin nüfusu 1 milyon 400 bin civarındadır. Cumhuriyetin 9 şehri vardır. Başşehri Çeboksar'dır. Önemli şehirleri Kanaş, Alatır, Şumerlya ve Novoçeboksarsk'tır.

Ülkenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri; tahıl, kenevir, keten, patates, şekerpancarı, sebze ve tütündür. Volga Nehri boyunca meyve bahçeleri vardır. Bölgede ayrıca küçük ve büyük baş hayvan yetiştiriciliği yapılır. Hayvancılık giderek gelişmektedir. Rus İhtilalinden önce sınırlı olan sanayisi, İkinci Dünya Harbi'nden sonra önemli gelişmeler göstermiştir. Bir nehir limanı olan Çeboksar'da elektrikli araç makina parçaları, dökme demir, çeşitli dokuma, alkol ve deri eşya fabrikaları vardır. Ülke genelinde kereste, kimyevi madde, elektromekanik fabrikaları, lokomotif ve otomobil atölyeleri yer alır.

Ulaşımı sağlayan demir yolu ve karayolları gelişmiştir. Moskova'dan gelen Trans-Sibirya demiryolu ülke topraklarından geçer. Bütün şehirler arasında düzgün bir karayolu vardır. Volga Irmağında nehir taşımacılığı yapılır.

Ülkede halen 3 üniversite, 702 ortaokul, 24 teknik lise bulunuyor. Eğitim, Çuvaş-Rus dillerinde yapılır. Öğrencilerin yüzde 68'i Çuvaş'tır.

Editör: Pusula Gazetesi