Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde eğitim-öğretim veren Nihat Kantarcı Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan "TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı"nın açılışı gerçekleştirildi. Açılışa; Kaymakam Serkan Keçeli, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Özdemir, CHP İlçe Başkanı Tuncay Akyol, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Coşkun Ulutaş, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Şendoğan Kaya, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Fuarın açılışını gerçekleştiren protokol üyeleri, öğrenciler tarafından hazırlanan 20 adet projeyi tek tek inceleyerek, öğrencilerden bilgi aldı.

Okul Müdürü Satılmış Erenoğlu, "TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı" hakkında bilgi vererek, "Fuar kapsamında okulumuzda tarih, biyoloji, fizik, coğrafya branşlarında öğrencilerimiz, 20 farklı proje hazırladı. Bu çalışmalara 2'nci dönem başı itibariyle başlandı, toplam 125 öğrenci katıldı. Buradaki amaç, TÜBİTAK'ın belirlemiş olduğu esaslar doğrultusunda öğrencilerimizin araştırarak, inceleyerek, yerinde görerek bir takım bilgilere sahip olmaları, kendilerine güven kazanmaları, araştırma yöntemlerini öğrenmeleridir. Ancak projeler anlamında ele aldığımız zaman özellikle 'Çaycuma Etnografya ve Tarih Evi Projesi' çalışmasında daha özel çalışmamız yer aldı. Özellikle insanlarda tarihe karşı bir ilgisizlik vardır. Bunu kazandırabilmek için öncelikle öğrencilerimiz yaşadığı geçmişini bilmesi gerekir. Biz burada bunu öğrenebilmek için de bölgemizde Çaycuma merkez, belde ve köylerinde geçmişten evlerde kullanılan değişik eşyalar, ziraat aletleri temin etmeye çalıştık. Tarım toplumunda olduğumuz için bunların geriye doğru derleme çalışmalarını yaptık. Bu konuda tarih öğretmenimiz Elvan Özcan'ın öncülüğünde gerçekleşti. Çaycuma'nın köylerinde öğrenci velilerimize ulaştık. Projemizden bahsettik, bizlere anısı olan değerli eşyalarını, hatta çeyiz sandıklarını, koleksiyonlarını gönderdiler. Bütün öğrenci ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu çalışma neticesinde öğrencilerimizden öncelikle yerel tarihe karşı bir merak ortaya çıktı ve tarihi sevmeye başladılar. Kendilerine güven de geldi. Farklı topluluklarla kendi bölgelerini karşılaştırma imkanı buldular. Çok geniş kapsamda araştırma yaptık. Burada birkaç eşya değil, insanın hayatında var olan bütün eşyalar bizim hedefimizdi. Burada sanki Çaycuma'da kurulması düşünülen yerel müzenin temelini oluşturmuş gibiyiz. Ayrıca tarih dışında emeği geçen biyoloji, coğrafya ve fizik öğretmenlerimiz ile öğrencilerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Birbirinden yaratıcı projeler, katılımcılar tarafından ilgiyle incelenirken, Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, belediye olarak bir grup öğrenciyi İstanbul Modern Sanat Müzesi'ne göndereceklerini söyledi.

Editör: Pusula Gazetesi