Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı üst düzey yöneticiler Düzce'ye gelerek bakanlığa bağlı kamu kurumları ile iş adamlarını ziyaret ettiler. Ziyarette konuşan Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, yeni bir seferberlik başlatıldığını ifade ederek iş kazalarının sıfıra indirilmesini ve bu yönde çalışma yapılacağını söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı olan Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan ile İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Sabit Yasin Düzce'ye gelerek İş-Kur, SGK İl Müdürlüğü, TSO ve bazı inşaat sahalarında incelemelerde bulundular. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı olan Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, SGK İl Müdürlüğü ziyareti sırasında işlem yapan vatandaşlarla birlikte bankolarda işlemleri takip etti. Vatandaşlara sıkıntı ve taleplerini soran Ceylan daha sonra bir basın açıklaması yaparak ziyaret hakkında ve yeni başlatılan iş kazalarında sıfır hedef seferberliği hakkında bilgiler verdi.
Yeni hedef sıfır iş kazası
Ceylan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yeni bir seferberlik başlatıldığına dikkat çekerek "Sayın Bakanımız Hedef 0 sloganıyla birlikte çalışma hayatında iş kazalarının sıfıra indirilmesini amaçlayan bir seferberlik başlatıldığını açıkladı. Bu kapsamda 81 ilde inşaat sektöründe iş sağlığı, güvenliği ve mesleki yeterlilik temalı ziyaretlerimiz devam edecek. Bilindiği gibi inşaat ve madencilik sektörü iş azalarının en yoğun yaşandığı sektörler. Sadece Bakanlığımızın aldığı tedbirler yeterli olmuyor. Önemli olan hem işçi hem de işverenlerin iş sağlığı ve güvenli hususunda gereken tedbirleri almaları. Güvenlik için gerekli alet edevatı uygun şekilde ön görülen sürede kullanmaları. Maalesef bu konuda ülke olarak gerekli hassasiyete sahip olmadığımız ortaya çıkıyor. Biz gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz. 2015 yılında Düzce'de 2 bin 105 iş kazası yaşandı. 10 kişi öldü. 2017 yılına baktığımızda Mayıs ayı itibariyle birlikte bin 133 olmakla birlikte sadece 1 ölümlü iş kazası olduğu ortaya çıkıyor. Buda hassasiyetin arttığını gösteriyor" dedi.
2 milyon ilave istihdamı hedefliyoruz
Başkan Adem Ceylan, istihdama yönelik olarak başlatılan seferberlik kapsamında 2017 yılında içinde 2 milyon ilave istihdam hedeflerini olduğunu ifade ederek "Bakanlığımız istihdam seferberliği başlattı. Mayıs ayı itibariyle 1 milyon 175 bin kişinin istihdamını sağladık. Amacımız 2017 yılında 2 milyon ilave istihdamdı. Geriye kalan yaklaşık 800 bin istihdamı da 7 aylık süre içerisinde ulaşacağımız kanaatindeyiz. Düzce'de İl Müdürlerimizin 220 civarında ev ziyareti var. Bu şu anlama geliyor. SGK ve İŞ Kur İl Müdürlerimiz teşkilatlarıyla birlikte esnaflarımızın kapılarını çalarak, Bakanlığımızın teşviklerini anlatıyorlar. Bu teşviklerden kısa sürede etkili bir şekilde faydalanmalarını sağlıyorlar" şeklinde konuştu.
Düzce'de yıl sonuna kadar 12 bin ilave istihdam
Düzce'de de yıl sonuna kadar ilave istihdamın arttırılması için çalışma yaptıklarını belirten Ceylan, "SGK aracılığıyla özellikle prim teşvik politikamızı uyguluyoruz. Bu yıl uygulamaya koyduğumuz artı istihdam politikası çerçevesinde hükümetimiz artı istihdama konu olan kişilerin bütün vergi ve sigorta primlerini üstleniyor. İşverenlerimiz sadece asgari ücret tutarı olan bin 404 lirayı ödemek suretiyle işçi istihdam etme imkanına sahip. Çok önemli bir kolaylık. Bu manada bu yıl içerisinde SGK İl Müdürlüğü verilerine baktığımızda 2017 yılı başından bu yana kadar 4 bin 476 kişinin ilave istihdam sağladığı ortaya çıkıyor. Yaklaşık 4 bin 500 artı istihdam Düzce'nin nüfusu dikkate alındığında hakikaten önemli bir oran. Ama bu oranın yıl sonuna kadar 12 bin civarında olacağını düşünmekteyiz" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi