Geçen Temmuz ayında Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü´nden gelen 2 müfettiş, Zonguldak Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü´ne bağlı 7-12 yaş kimsesiz çocukların kaldığı 150 çocuk kapasiteli Merkez Çocuk Yuvası´nda inceleme yaptı.
40 çocuğun kaldığı yuvanın fiziki koşullarının yetersiz olduğunu ve çocukların psikososyolojik bakımdan yeterli faydalanamadıklarını tespit eden müfettişler, yuvanın kapatılıp, çocukların, "Çocuk evi projesi" kapsamında kiralanacak evlere yerleştirilmesi yönünde rapor hazırladı.
Rapor doğrultusunda çocuklardan bazıları çevre illerdeki çocuk yuvalarına, bazıları da ailelerinin yanına gönderildi. Yuvada kalan 11 çocuk için ise ev kiralanması kararlaştırıldı.
Çocukların, toplum hayatına uyum sağlamalarının yanında, ev yaşamı, ev idaresi, komşuluk bilincini öğrenmeleri amacıyla geliştirilen proje kapsamında Tepebaşı ve Rüzgarlı Mahalleleri´nde birer daire kiralandı. Ancak, Tepebaşı Mahallesi´nde bulunan Esinler Sitesi içindeki bir apartmanın giriş katında 450 liraya kiralanan daireye kimsesiz çocukların gelmesini istemeyen bina ve site sakinleri, aralarında imza toplayarak Valiliğe başvurdu. 24 kişinin imzası üzerine bu dairenin kiralanmasından vazgeçildiğini belirten Zonguldak Vali Vekili Fethi Özdemir, şunları söyledi:
"Tepebaşı Mahallesi´nde tutulan dairedeki apartman sakinleri ile birlikte çevre sakinleri, çocukları istemedikleri için imza toplamışlar. Tahmin ediyorum ki bu insanlar, sokak çocuklarının toplanıp bu evde barındırılacağını, huzurlarının bozulacağını düşünerek bilgi eksikliğinden dolayı böyle bir tavır sergilediler.
Biz sokak çocuklarını değil, her türlü eğitimi almış, milli duygularla büyütülmüş çocuk yuvasında kalan çocukları barındıracağız. Ayrıca bina sakinlerinin, daireyi kendilerinden habersiz kiraladığı için ev sabine tepki gösterdiğini de öğrendik. Huzursuzluk yaşanmasın diye bu daireden vazgeçtik. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yeni daire arayışına başladı."
Editör: Pusula Gazetesi