Türk-İş'e bağlı Selüloz-İş Sendikası Çaycuma Şubesi'nin 9'uncu Olağan Genel Kurulu, Belediye Sosyal Tesisleri'nde önceki gün gerçekleştirildi. Kongrede, mevcut Başkan Süleyman Karakabak ile Hakan Cura olmak üzere iki aday yarıştı. Yapılan oylama sonucunda Selüloz-İş Sendikası Çaycuma Şubesi'nin yeni başkanı, 176 oy alan Hakan Cura oldu.

Kongreye; Selüloz-İş Sendikası Genel Başkanı Ergin Alşan, Selüloz-İş Sendikası Genel Başkan Vekilleri Bekir Tanrıkulu ve Aydın Parlakkılıç, Türk-İş 1'inci Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, Eğitim-Sen Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan, Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi Sekreteri İsmet Akyol, Vatan Partisi İlçe Başkanı Hayrettin Özyurt ve birçok ilin şube başkanları katıldı.

KARAKABAK: "DÜZGÜN ÇALIŞMA KOŞULLARINI YAYMAK İSTİYORZ"

Divan Başkanlığına Selüloz-İş Sendikası Genel Başkanı Ergin Alşan'ın seçildiği kongrede, açılış konuşmasını yapan mevcut Başkan Süleyman Karakabak, şunları söyledi:

"Bölgemiz, işyerlerinin azlığından dolayı işsizliğin başını çekiyor. Türkiye'nin en önemli vilayetlerinden biri olan Zonguldak, emeğin başkenti olmaktan çıkıp, emekliler kentine dönüşmüştür. Yıllardır göç alan Zonguldak, en çok göç veren iller arasında yerini almıştır. Göçün önlenmesi için Filyos Vadi Projesi'nin işlevsel hale getirilmesi ile az da olsa göçün önüne geçilebileceğine inanıyorum. SEKA'dan gelen örgütlülük bilinci, özelleştirmeden sonra gelen örgütlülüğümüz Çaycuma için model konumdadır. Ancak bizim derdimiz sadece örgütlü olduğumuz işyerlerindeki çalışma şartlarını iyileştirmek, burada çalışan arkadaşları belli bir refaha ulaştırmak değil, aynı zamanda düzgün çalışma koşullarını bütün bölgeye yaymaktır. Sendikaların ve şubelerin genel kurulları, yalnızca kişilerin ve sendika organlarının seçimlerinin yapıldığı yerler değil, aynı zamanda bir arada olmak gerekliliğinin tekrar vurgulandığı, birlikte olmanın getirdiği özgüvenin ve inancın, umutsuz kitlelere aktarıldığı ve beklide en önemlisi tabandan alınan örgütlü gücün, halkı inancın gelecek dönemde yine o tabana aktarılmasıdır."

CURA: "ÖRGÜTLENİP BÜYÜMEK İSTİYORUZ"

Bir diğer aday Hakan Cura ise, konuşmasında, örgütlenmeye ağırlık vereceklerini belirterek, "Kıdem tazminatlarımız başta olmak üzere mücadele ile kazandığımız bütün kazanımlar elimizden alınmak isteniyor. Biz işçileri çok zor günler bekliyor. Eskiye oranla çok daha birlik ve beraberliğe, çok daha mücadeleci bir yapıya şiddetle ihtiyacımız var. Bizim diğer sektörlerdeki işçilerimize nazaran avantajımız var. 60 yıllık kağıt sektörü geçmesinde, 30 yıllık deneyime sahip bir Genel Başkanımız var. Örgütlenip teşkilatımızı büyütmek zorundayız. Bu bir hizmet yarışıdır. Bu yarışta tüm üyelerimiz elini taşın altına koymalıdır. Bizim çıkış noktamız, başkalarının yanlışları üzerinden sendikal çalışmak yapmak olmadı. Bunun için mutlak suretle örgütlenme yapmalıyız. Üye sayısı bini aşan bir Çaycuma Şubesi'nin hayalini kuruyoruz. İşte bu hayalimi gerçekleştirmek için sizlerin oylarına talibim" diye konuştu.

ALŞAN: "İŞÇİ SAĞLIĞI ÖNEMSENMİYOR"

Selüloz-İş Sendikası Genel Başkanı Ergin Alşan da, Çaycuma Şubesi'nin önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Özelleştirilen tüm SEKA'lar içinde örgütlüğü başararak varlığını devam ettiren tek şubemizsiniz. Kısacası emeği ile geçinenler çok zor bir dönemden geçiyor. Aldığımız maaşlar ile günlük ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamıyor, gereksinimlerini yerine getiremiyoruz. Bankalara borçlanıyoruz. Bu borcun çoğu sadece bireysel kredi kartı borcudur. Birçok kişi icralık olmuştur. Pek önemsenmeyen, ancak en önemli konulardan biri, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusudur. Yasanın adı çarpıktır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği olmalıdır. Bugün bazı işçiler kayıt dışı ekonomi nedeni ile işçi sağlığı kapsamının dışında kalıyor. 2015 yılında Soma'da 301 kişi iş cinayetine kurban gitmiştir. Bütün bunlara rağmen 2015 yılında iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı bin 286'dır. 2016 yılında sayı artarak devam etmiştir. İşsizliğin yoğun olduğu günümüzde insanlarımız maalesef sağlıksız şartları kabul etmek durumunda kalmışlardır. Diğer bir sorun da, kıdem tazminatıdır. Bu bizim olmazsa olmazımızdır. Bu hakkımızı kaybedersek, işimizin çok zor olduğunu söylemek istiyorum" dedi.

Denetim ve faaliyet raporlarının okunmasının ardından dilek ve temenniler bölümünde; Anavatan Partisi İlçe Başkanı Hayrettin Özyurt, Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi Sekreteri İsmet Akyol ve Türk-İş 1'inci Bölge Temsilcisi Adnan Uyar söz aldılar.

Yapılan oylama sonunda Süleyman Karakabak 146, Hakan Cura 171 oy aldı. Hakan Cura başkanlığındaki Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Cüneyt Gümüşok, Şenol Kocakaya.

Denetim Kurulu'na; Cemil Gedikli, Yusuf Döngel, Gürkan Güler, Disiplin Kurulu'na ise Erdal Akman, Özcan Dereli ve Göksal Kurt seçildi.

Editör: Pusula Gazetesi