Zonguldak&[#]8217;ın Çatalağzı beldesi Çatalağzı Çevre Koruma Derneği (ÇAÇEV) Başkanı Adnan Akgün ve yönetim kurulu üyeleri, esnafı ziyaret ederek, derneğin tanıtımı amaçlı broşür dağıtıp, kuruluş amaçlarını anlattı.
Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkanı Adnan Akgün, Çatalağzı&[#]8217;nın sakini değil sahibi olma amacıyla yola çıktıklarını belirterek duyarlı olmak zorunda olduklarını söyledi. Sağlıklı bir ortamda yaşamak istediklerini söyleyen Akgün, &[#]8220;Hep beraber Çatalağzı&[#]8217;nda yaşayacağız. Sonuçta Çatalağzı Termik santrallerle bundan sonra yaşayacağına göre, sağlıklı bir ortamda yaşamak istiyoruz. Haliyle insanlarımızın ekonomik sorunları var, işsizlik sorunları var, Çatalağzı&[#]8217;nda ki yatırımlar her ne kadar işsizliğe bir çözüm gibi görünüyorsa da ama sağlıklı bir şekilde yaşamakta, bu beldenin sağlıklı bir yaşaması da, hatta bu beldenin değil Kilimli&[#]8217;nin, Kozlu&[#]8217;nun da, Zonguldak&[#]8217;ın da sağlıklı bir şekilde yaşaması için buradaki termik santralin çevreye vereceği olumsuz zararların, olumsuz etkilerin giderilmesi için, filitrasyon tesisleri, arıtma sistemlerinin yapılıp halkın burada sağlıklı bir şekilde yaşaması bizim temel amacımız. Alt yapı tesislerinde inşaat aşamasında büyük bozulmalar meydana geldi, ulaşımda büyük bozulmalar var. Mesela Çatalağzı&[#]8217;nın ortasından geçen yol, ağır kamyonların geçmesinden dolayı aşırı şekilde gürültü, toz ve çamur kirliliği var. Esnafımızda bundan zaten muzdarip. Biz alternatif yolların yapılmasını istiyoruz mesela. İşte bunlar somut önerilerdir yani daha yaşanılabilir bir ortam oluşturmak içindir. Diğer sivil toplum kuruluşlarının bu konuda bize yardımcı olacaklarını umuyorum&[#]8221; dedi.
Çatalağzı beldesinin çöplük olmasını istemediklerini söyleyen Adnan Akgün, &[#]8220;Halkımızın duyarlı davranacaklarını umuyorum çünkü Çatalağzı yoksa çöplük haline gelecek. Biz Çatalağzı&[#]8217;nın çöplük olmasını istemiyoruz. 55 yıllık belediye burası. Bu beldede hep beraber burayı sosyal anlamda, ekonomik anlamda canlandırıp burada yaşamak istiyoruz. Çünkü Çatalağzı&[#]8217;ndan başka yaşayacak yerimiz, başka yere gitme şansımız da yok. Çatalağzı&[#]8217;nın sakini değil Çatalağzı&[#]8217;nın sahibi olmak için insanlarımızı derneğimizin ortak amaçları doğrultusunda bize yardım etmeye, destek olmaya çağırıyoruz. Hepsinin de bu konuda duyarlı olacaklarına inanıyorum. Bu çevre sorunları yalnızca Çatalağzı ile soyutlandırmamalıdır. Bu yalnız Çatalağzı&[#]8217;nın sorunu değil, büyük çaplı bir termik santral olduğu için yani Kozlu&[#]8217;nun Zonguldak&[#]8217;ın hatta Ereğli ve Çaycuma&[#]8217;nın da sorunudur. Yani bu hava kirliliğinden bu beldelerimiz, bu yörelerimiz de etkilenir. O anlamda tüm bu civarda yaşayan arkadaşlarında konuya duyarlı davranmasını ve bize destek olmasını istiyoruz. Sonuçta bu sorun hepimizin ve hepimiz buralarda yaşıyoruz. Yani hepimiz sağlıklı bir ortamda yaşamak istiyoruz, temel amacımız budur. Hiçbir zaman işte yatırım olmasın, termik santral olmasın söküp atalım diye bir amacımız yok. Sadece sağlıklı yaşayalım diyoruz ve bu da masumane bir istektir, insancıl bir istektir ve farklı bir amacımızda yoktur. Çatalağzı&[#]8217;nı hep beraber sahiplenmemiz gerekiyor. Broşürlerimizde yazanlar Çatalağzı&[#]8217;nın gerçeğidir. Biz Çatalağzı&[#]8217;nda yaşayacaksak duyarlı olmalıyız. Desteklerimizi bekliyoruz. Çatalağzı için düşüncelerimiz var. Çatalağzı&[#]8217;nda yaşayacaksak Çatalağzı&[#]8217;na sahip çıkacağız. Çatalağzı&[#]8217;nın sakini değil Çatalağzı&[#]8217;nın sahibi olacağız, temel amacımız budur&[#]8221; diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi